Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

Kirjolla-reality sulattaa sydämet! Topi Borg on yksi päätähdistä - Kannattaa katsoa!

Kirjolla-sarja voi syventää omaa ymmärrystä erilaisuudeksi koetuista piirteistä. Yksi päätähdistä on 28-vuotias Topi Borg Tampereelta.

29.3.2023 klo 10:12

Kirjolla

Topi asuu yksiössä Tampereella ja etsii aktiivisesti töitä. Hän viettää vapaa-aikansa urheillen ja elokuvia katsellen. Kuva: Kalle Kataila / Yle


Kirjolla on lämminhenkinen seurantareality, jossa pääosassa on neljä autismin kirjolla elävää nuorta aikuista: Kiri, Topi, Markus ja Julius.


Päähenkilöt avaavat tv-katsojille kotinsa ja sydämensä. Pääsemme seuraamaan näiden erityisten ihmisten arkea: vapaa-aikaa, opiskelua, omilleen muuttoa, työssä käyntiä, harrastuksia.Esiin nousee myös yhteiskunnan kapeikot, eriarvoisuus ja ennakkoluulot. Myös päähenkilöiden läheiset pääsevät ääneen, mutta asiantuntijat on jätetty tästä ohjelmasta pois.


Kirjolla

Julius Herler, Kiri Jantunen, Topi Borg ja Markus Frosti. Kuva: Kalle Kataila / FremantleMedia Finland Oy / Yle

Yksi nuorista aikuisista on 28-vuotias tamperelainen Topi Borg. Varhain diagnosoitu autismin kirjo näkyy Topissa ehdottomuutena.


Puhumista on harjoiteltu pienempänä runsaasti, jotta se olisi hitaampaa kuin Topin nopea ajatuksenjuoksu. Topi havainnoi maailmaa tarkasti ja objektiivisesti, hän sanoo, miten asiat ovat niitä kaunistelematta.


Kirjolla

Topi harrastaa aktiivisesti liikuntaa ja vetää rankkoja treenejä. Kuva: FremantleMedia Finland Oy / Yle


Tamperelainen nuori mies etsii työtä, mutta homma takkuaa, sillä haastatteluun pääseminen on vaikeaa ennakkoluulojen takia. Topi kertoo työhakemuksissa olevansa autisti.


15 km juoksulenkkejä painavalla ja porrasjuoksua vetävällä Topilla on terveelliset elämäntavat rutiineineen, ne toimivat miehelle hyvinvoinnin perustana. Hän kuvailee itseään sanoin atleettinen autisti. Elokuvat ovat Topin intohimo.


Kirjolla

Topi ja Sointu Borg ottavat selfietä kesäpäivänä. Kuva: FremantleMedia Finland Oy / Yle


Topi on Diili-ohjelmasta julkisuuteen ponkaisseen yrittäjä ja somevaikuttaja Sointu Borgin veli. Ohjelmassa kuullaankin siskon ja veljen hyvin avointa keskustelua sekä Sointu Borgin mietteitä veljestään.


Kirjolla-sarja voi syventää ymmärrystä erilaisuudeksi koetuista piirteistä. Miten onnistuu työllistyminen, jos kertoo olevansa autisti? Kuinka voi tavata mahdollisia seurustelukumppaneita ja mitä sitten pitää tehdä, jos tapaakin jonkun kiinnostavan? Millaisia haasteita matkustamisessa voi olla? Selviääkö erilaisuuden kokemuksesta traumoitta läpi peruskoulun?


Kirjolla Yle Areena

Katso ohjelma-ajat Telsu.fi

Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Suomen suosituin TV-opas
Katso kaikki TV-ohjelmat»