Reseptit
Saaristolaisleipä
Saaristolaisleipä on aika tuju eväs. Säilyy parhaiten jääkaapissa, joten pistä sinne syönnin jälkeen.
3 h 15 min3 leipävuokaa
Ainekset
- 75 ghiivaa
- 1 lpiimää
- 3 dlmämmi-leipämaltaita
- 1 rklsuolaa
- 1 ½ dlfariinisokeria
- 1 ½ dltummaa siirappia
- 9 dlvehnäjauhoja
- 3 dlvehnärouhetta
- 4 dlruisjauhoja
- Uunivuoan voiteluun:
- rasvaa
- korppujauhoja
- Leivän valelu:
- ½ dlkahvia
- ½ dltummaa siirappia
Valmistus
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää maltaat.
- Lisää suola, fariinisokeri ja siirappi. Sekoita. Lisää jauhot ja vehnärouhe. Alusta taikinaksi. Ripota pinnalle vähän jauhoja.
- Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi reilu tunti.
- Voitele huolella ja korppujauhota 3 pitkänomaista leipävuokaa, yhden vuoan tilavuus n. 1,3 l. Jaa taikina vuokiin.
- Kypsennä 175 asteisen uunin alimmalla ritilätasolla ensin 1 h 15 min. Valele leipien pinta lämpimällä kahvi-siirappiseoksella. Peitä leivät kevyesti alumiinifoliolla.
- Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä 40 min.
- Ota uunista ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kumoa leivät vuoista.
Katso myös
Pataleipä on niin helppo, että ihmettelet, mikset ole tätä aiemmin hoksannut tehdä!Joululimpussa maistuvat fenkoli, pomeranssi ja anis.Siemennäkkäri on trendikäs juttu, joka sopii myös gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota noudattaville.Mangojuustokakku on juhlien keskipiste.Teeleipä on monen eka itsetehty leivonnainen.Riisipuuro maistuu erityisesti jouluna - mutta myös rauhallisina viikonloppuaamuina!