Reseptit
Saaristolaisleipä
Saaristolaisleipä on aika tuju eväs. Säilyy parhaiten jääkaapissa, joten pistä sinne syönnin jälkeen.

3 h 15 min3 leipävuokaa
Ainekset
- 75 ghiivaa
- 1 lpiimää
- 3 dlmämmi-leipämaltaita
- 1 rklsuolaa
- 1 ½ dlfariinisokeria
- 1 ½ dltummaa siirappia
- 9 dlvehnäjauhoja
- 3 dlvehnärouhetta
- 4 dlruisjauhoja
- Uunivuoan voiteluun:
- rasvaa
- korppujauhoja
- Leivän valelu:
- ½ dlkahvia
- ½ dltummaa siirappia
Valmistus
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää maltaat.
- Lisää suola, fariinisokeri ja siirappi. Sekoita. Lisää jauhot ja vehnärouhe. Alusta taikinaksi. Ripota pinnalle vähän jauhoja.
- Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi reilu tunti.
- Voitele huolella ja korppujauhota 3 pitkänomaista leipävuokaa, yhden vuoan tilavuus n. 1,3 l. Jaa taikina vuokiin.
- Kypsennä 175 asteisen uunin alimmalla ritilätasolla ensin 1 h 15 min. Valele leipien pinta lämpimällä kahvi-siirappiseoksella. Peitä leivät kevyesti alumiinifoliolla.
- Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä 40 min.
- Ota uunista ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kumoa leivät vuoista.
Katso myös





