Reseptit
Runebergin tortut
Runebergin tortut on perinteinen porvoolaisherkku J. L. Runebergin kunniaksi. Niillä juhlistetaan 5. helmikuuta Suomen kansallisrunoilijan syntymäpäivää.

7 hTorttuvuoat, 6-7 hlölle
Ainekset
- ½ dlsokeria
- 100 gvoita
- 1muna
- 1 ½ dlvehnäjauhoja
- ½ dlfariinisokeria
- ¾ dlmantelijauhetta
- ½ dlpipari- tai keksimuruja
- 1 tlleivinjauhetta
- ¼ tlkardemummaa
- ¾ dlkuohukermaa
- ¼ dlvadelmamarmeladia
- Vuokaan
- voita
- korppujauhoja
- Kostutukseen
- 2 rklkuumaa vettä
- 1 rklsokeria
- 2 rklpunssi, konjakkia tai mantelilikööriä
- Tortun päälle
- ¼ dlvadelmamarmeladia
- 1 dltomusokeria
- 2 tlkylmää vettä
Valmistus
- Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Lisää muna.
- Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne taikinaan, vuorottele kuohukerman kanssa.
- Annostele reilu puolet taikinasta voideltuihin ja korppujauhotettuihin runebergintorttuvuokiin. Laita puoli t-lusikkaa paiston kestävää vadelmamarmeladia pienellä lusikalla keskelle taikinaa. Lisää loppu taikina päälle.
- Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n. 20 min.
- Anna jäähtyä.
- Tee kostutusliemi: Sekoita kuumaan veteen sokeri. Lisää likööri tai haluamasi juoma. Kostuta tortut valelemalla kostutuslientä tortuille. Anna maustua mielellään useita tunteja tai seuraavaan päivään ennen tarjoilua.
- Ota tortut pois vuoista. Laita vielä hiukan vadelmamarmeladia keskelle torttua. Sekoita tomusokeri ja vesi. Pursota se renkaaksi hillosilmän ympärille.
Katso myös





