Reseptit
Mämmi
Mämmi on pääsiäisen perinneruoka, jonka valmistus onnistuu kotikeittiössäkin. Varaa tarpeeksi aikaa mämmin valmistukseen!

37 h10-12 annosta
Ainekset
- 500 gruismaltaita tai mämmimaltaita
- 750 gruisjauhoja
- 30 dlvettä
- 1 ½ dlsiirappia
- ¾ tlsuolaa
- ½ tlpomeranssinkuorta
Valmistus
- Sekoita maltaat ja jauhot keskenään kulhossa.
- Kuumenna 1 litra vettä kattilassa n. 70-asteiseksi. Lisää noin viidesosa mallas-ruisjauhoseoksesta ripotellen vesikattilaan hyvin sekoittaen. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja.
- Peitä kattila puhtaalla astiapyyhkeellä. Anna seoksen imeltyä 1,5 tuntia.
- Lämmitä toisessa kattilassa 0,5 litraa vettä 60-70-asteiseksi. Lisää vesi ja neljäsosa lopusta mallas-ruisjauhoseoksesta imeltyneeseen seokseen. Sekoita. Ripottele päälle hieman ruisjauhoja. Peitä ja anna imeltyä tunnin ajan.
- Lisää imeltyneeseen seokseen tunnin välein 0,5 litraa kuumaa vettä ja saman verran mallas-ruisjauhoseosta kuin edellä. Ripottele päälle ruisjauhoja, peitä liinalla ja anna imeltyä tunnin ajan.
- Lisää viimeisen imellytyksen jälkeen mämmiseokseen siirappi, suola ja pomeranssi. Keitä seosta koko ajan sekoittaen 10 minuuttia. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan.
- Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa ja nosta mämmi peitettynä jääkaappiin yön yli. Jaa mämmiseos 2-3 laakeaan uunivuokaan, noin 5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi.
- Paista mämmi 125-asteisen uunin keskitasolla 4–5 tuntia.
- Jäähdytä mämmi. Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa.
Katso myös





