Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

Karpin Pihla Viitala luki vankien seinäkirjoituksia hylätyissä Viron vankiloissa "Ahdistava paikka"

Suosittu Karppi starttaa uusin jaksoin. Pääosaa Sofia Karppia esittää tinkimättömästi Pihla Viitala.

4.4.2020 klo 10:00

Karppi

Pihla Viitala on näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Kuva: Kirsti Kurki-Myllymäki/Nauris.fiKarppi porautuu ihmismielen sopukoihin ja käsittelee rankkoja rikoksia, kuolemaa sekä raastavia ihmiskohtaloita. Miten itse koet rankat asiat, Pihla Viitala?

- Ruumishuoneella käynnit tai patologian laitokset eivät ahdista, niistä on oikeastaan hauskojakin tarinoita. Kakkoskautta kuvattaessa käytiin Viron tyhjissä vankiloissa ja jos oli yhtään vapaata aikaa, luin hylätyissä vankiloissa seinäkirjoituksia. Se oli ahdistava paikka.


- Kun Karpin ekaa kautta varten haastateltiin Helsingin murharyhmäläisiä, tuntui, että se oli tyypeille ihan missio, että he halusivat päätyä murharyhmään. Sinne ei ajauduta vahingossa. Se on tosi rankka maailma, missä oikeat murharyhmäläiset työskentelee. Meille se on fiktiota, mutta heille se on faktaa. Murha antaa kentän, jossa “leikitään”, mutta Karppi kertoo enemmän ihmisistä, näyttelijä avaa.


Karppi

Toisella tuotantokaudella nähdään tutut päähenkilöt, kun rikosetsivät Sofia Karppi (Pihla Viitala) ja Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) selvittävät murhavyyhtiä. Kuva: Yle Kuvapalvelu


Kuvauksissa voi oppia myös uutta, niin kävi myös Viitalalle Meriturvalla eli Merenkulun turvalliskoulutuskeskuksessa Lohjalla.

- Kyllä mä osaan kääntää nyt pelastuslautan ylösalaisin, jos joudun mereen. Siinä on tietty tekniikka, miten se kääntyy ympäri. Merenpelastuslaitoksella tehtiin feikkiaaltoja ja uitiin vaatteet päällä, se ei ollut ihan helppoa, itse stunttinsa tehnyt näyttelijä kertoo.


Pihla Viitala on tehnyt näyttelijän työn lisäksi hommia myös ohjaajana ja käsikirjoittajana. Mistä haaveilet ammatillisesti, onko esimerkiksi joku erityinen rooli, minkä haluaisit tehdä?

- Kyllä mulla on paljon ammatillisia haaveita, mutta ei ole väliä, olenko kameran edessä vai takana. Se ei ole prioriteetti numero yksi.


- Kun saa tehdä hyviä tarinoita hyvän joukon kanssa, se on ihanaa. Olen tehnyt nyt jo jonkin aikaa tätä ammattia, niin sitä oppii tuntemaan ihmisiä ja huomaa, kenen kanssa synkkaa ja pystyy vaikka kaveriporukalla tekemään töitä. Koko ajan pystyy enemmän valitsemaan prokkiksia, joista kokee, että saa ammatillisesti jotain ja pääsee eteenpäin, näyttelijä toteaa.


Karppi

Sofia Karppi ei hienostele, juo olutta ja tekee salamannopeita päätöksiä. Kuva: Yle Kuvapalvelu


On huhuttu, että Pihla Viitala olisi saapunut edellisenä vuotena Kultainen Venla -gaalaan suoraan ruumishuoneelta. Pitääkö huhu paikkansa?

- Joo, tulin ruumishuoneelta, tai itse asiassa tulin gaalaan suoraan ruumiin tunnistuksesta, Pihla Viitala heläyttää Karppiin liittyvän kohtauksen kuvauksista. Mutta kannatti tulla, sillä Viitala sai Kultaisen Venla -palkinnon Karpin pääosasta.Karppi (12) Yle TV1 su 05.04. klo 20.55

Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fi


Haastattelu on tehty 2/2020

Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat