Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

Huolettaako lapsesi ruutuaika? Lue tämä! Supernanny Pia Penttala antaa selkeät ohjeet

Pia Penttala haluaa auttaa suomalaisia perheitä ja antaa heillle “kättä pidempää” suositussa Supernanny Suomi tv-sarjassa.

8.4.2021 klo 9:00

Supernanny Pia Penttala

Pia Penttalalla on kokemusta lastensuojelutyöstä yli 20 vuotta, minkä lisäksi hän on mm. ylemmän erityistason psykoterapeutti ja psykoterapian maisteri. Kuva: MTV3


Pia Penttala kohtaa suomalaisperheitä arjen haasteinaan suositussa Supernanny Suomi tv-sarjassa. Monessa perheessä aiheuttaa keskustelua ja huolta kännykän ja tietokoneen käyttö. Milloin tulisi olla huolissaan lapsen tai nuoren pelaamisesta/kännykän ääressä olemisesta?

- Ajattelen niin, että tämä on yksilöllistä. Pitää peilata siihen, mitkä on perheen tavat, säännöt ja toimintamallit kotona.


Pia Penttala kuitenkin listaa muutamat perusasiat, joiden tulisi olla kunnossa:

- Lapsella on koulunkäynti, mahdolliset harrastukset, läksyjen tekemiset, kotitöiden tekemiset, nukkumaan menemiset, syömiset. Kun lapsi pystyy selviytymään kyllin hyvin näistä perusasioista, ilman suurempaa riitelyä tai kannattelua vanhempien suunnalta, niin kyllä siihen sitten mahtuu ruutuaikaakin. Lapsen pitäisi pystyä suorittamaan kuitenkin perustoiminnot päivän aikana suht hyvin, Penttala ohjeistaa.


Supernanny Pia Penttala

Pia Penttala puhuu lapsille varsin suoraan tuoden ongelmakohdat esille. Kuva: MTV3


Liiallinen tukeminen tuntuu monessa perheessä tutulta toimintatavalta. Mitä tämä "liiallinen tukeminen" pitää tarkemmin sisällään?

- Että vanhempi joutuu esimerkiksi kutsumaan lasta syömään useita kertoja joka ikinen kerta joka ikinen päivä. Vanhempi joutuu anelemaan, vaatimaan, pyytämään. Jos menee sellaiseksi, niin eihän siinä ole mitään järkeä. Eihän vanhempi ole mikään hovimestari, joka vaan odottaa, milloin lapsi tulee. Usein siitä ruudun ääreltä on vaikea irrottautua, kun siellä on ne kaverit tai joku ohjelma kesken. Mutta kyllä lapsen tulee oppia pienestä pitäen sanomaan ulkomaailmalle, että “hei, nyt mun pitää lopettaa”.


Supernannyllä on selkeä toimintamalli kotiin:

- Kotona näitä harjoitellaan juuri niin, että kun ollaan menossa saunaan, syömään tai harrastuksiin, niin netti kiinni. Ja vanhempi kyselee, onko läksyt tehty.


Pia Penttala jo kovasti nauttii keväästä Instagram-päivityksessään:Lue lisää: Supernanny Pia Penttala paljastaa suomalaisperheiden ongelmakohdat - Korona tuo tämän haasteen


Monessa perheessä kaikki ei kuitenkaan mene kuin strömsössä. Jos vanhempi on oikeasti huolissaan lapsen elämästä, niin kenen puoleen voi kääntyä?

- Suomi on täynnä ihmisiä, keneltä saa perustukea ja ammatillista apua. Välillä heitä on toki vaikea löytää. Kannattaa hyödyntää sitä verkostoa, jossa jo ollaan. Oli se päivähoito tai koulu, niin sieltä varmasti löytyy ihminen, jolta voi kysyä vinkkejä. Myös kuntien omat perhetyöntekijät perhepalveluiden piirissä auttavat. Siellä on paljon erilaisia tukimuotoja, Pia Penttala ohjeistaa.


Lue lisää: Supernanny Pia Penttala laihtui 28 kg, apu lihavuusleikkauksesta: "Vaikeinta on ollut..."


Supernanny Suomi MTV3 torstaisin klo 21

Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fi


Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Suomen suosituin TV-opas
Katso kaikki TV-ohjelmat»