Mitä kysymyksiä kiinteistönvälittäjältä kannattaa kysyä?

Mitä kysymyksiä kiinteistönvälittäjältä kannattaa kysyä_suomi24lainaa

Oletko hankkimassa asuntoa? Tai ehkäpä etsit vielä sitä oikeaa tai olet pohtinut asuntosi myyntiä. Asuntomarkkinoilta löytyy vaihtoehtoja moneen tarpeeseen, ja niin löytyy myös kiinteistövälittäjiäkin. Koska asunnon hankintaan ja myyntiin liittyy lista muistettavia asioita, kannattaa hankalimmissa kysymyksissä turvautua kiinteistövälittäjän apuun.

Lue seuraavasta artikkelistamme mitä kysymyksiä välittäjältä kannattaa kysyä, jotta onnistut asuntokaupoissa varmasti – ilman yllätyksiä.

Kiinteistönvälittäjä on tärkeä osa onnistuneita kauppoja

Olet todennäköisesti jo miettinyt, millaisen kodin haluaisit ostaa. Jos taas olet ajatellut myydä kotisi, olet varmasti miettinyt, millä hinnalla se mahdollisesti voitaisiin myydä. Sekä ostajat että myyjät usein kuitenkin unohtavat, millä tavoin oikeanlainen kiinteistönvälittäjä voi vaikuttaa prosessissa.

Tällä hetkellä keskimääräinen asuntojen hinta vaihtelee suuresti paikkakunnittain. Vuonna 2021 vanhan huoneiston keskimääräinen neliöhinta oli 2911 euroa koko maassa, muualla Suomessa 2054 euroa ja pääkaupunkiseudulla 4844 euroa. Olipa asuinpaikkasi mikä tahansa, koti on merkittävä investointi – useimmille se on elämän suurin taloudellinen investointi.

Asunnon ostajien onkin hyvä kysyä ensimmäiseksi miten voi turvata oma aseman ja tehdä järkeviä, tietoon perustuvia päätöksiä suurimmasta investoinnista. Asunnon myyjän ensimmäisenä kysymyksenä on miten voin säilyttää saavuttamani varallisuuden.

Kiinteistönvälittäjällä on suuri vaikutus siihen, miten onnistut vastaamaan näihin kysymyksiin. Monet päätyvät ensimmäiseen tapaamaansa, mutta kaikki välittäjät eivät luonnollisesti ole samanlaisia. 

Välittäjien koulutus, asiantuntemus, kokemus sekä palkkiot eroavat suuresti toisistaan, enemmän kuin luuletkaan. Siksi seuraavien kysymyksien avulla voit helpottaa etsintää himpun verran enemmän.

Mitä kysyä, kun olet ostamassa asuntoa

 1. Mitä alueella tapahtuu, ja miten se voi vaikuttaa asuntojen hintoihin?

  Kiinteistönvälittäjällä olisi hyvä olla vahva käsitys paikallisesta alueesta. Olipa kyse sitten uudisrakentamisesta, koulujen sulkemisesta tai ruokakauppojen saatavuudesta, välittäjällä pitäisi olla tieto niistä suurimmista muutoksista, jotka voivat  vaikuttaa asunnon alueeseen positiivisesti tai negatiivisesti.   

 2. Mikä on listahintojen suhde myyntihintoihin keskimäärin?

  Keskimäärin asunnot myydään hieman listattua hintaa halvemmalla. Kysymällä listahinnan ja myyntihinnan suhdetta voidaan saada käsitys myyjän yleisestä neuvotteluhalukkuudesta.

  Pidä kuitenkin mielessä, että myyjän markkinat voivat horjuttaa tätä. Erityisesti niillä alueilla, jotka ovat halutuimpia.

 3. Löytyykö välittäjältä luettelo suositeltavista resursseista?

  Hyvällä välittäjillä on verkosto luotettavia resursseja. Olipa kyseessä sitten asunnon kuntotarkastaja tai luotettava lainanantaja, joka tarjoaa kilpailukykyisiä rahoitusvaihtoehtoja, kilpailukykyisillä koroilla

 4. Miten välittäjä on saatavilla?

  Välittäjän viestintä ja saatavuus ovat erityisen tärkeitä tekijöitä etsiessä oikeanlaista asuntoa. Tietyt välittäjät eivät esimerkiksi työskentele lainkaan viikonloppuisin. Samoin välittäjä, joka pystyy vastaamaan kysymyksiisi ja huolenaiheisiin ilman suurta viivästystä.

Mitä kysyä, kun olet ostamassa asuntoa_suomi24

Mitä kysyä, kun olet myymässä asuntoa

Oletko myynyt asuntoja kyseisellä alueella aiemmin?

Useimmat välittäjät ovat erikoistuneet tiettyihin kaupunginosiin tai alueisiin. Näin voit varmistaa, että heillä on hyvä käsitys siitä, mitä siellä tavanomaista, kuinka nopeasti kodit yleensä myydään, mikä tekee kodeista arvokkaampia tai halutumpia.

Mikä on asunnon markkinointisuunnitelma?

Kokenut välittäjä osaa laatia valmiiksi suunnitelman kotisi myynnistä. Nykyaikaisia metodeja ovat suoramainonta, sähköpostimarkkinointi ja markkinointi sosiaalisessa mediassa. Kiinteistönvälittäjä järjestää luonnollisesti myös näyttöjä ja neuvoo siinä, miten kotisi kannattaa järjestellä niitä varten.

Ideoita, miten asunnon myyntihintaa voisi nostaa?

Kotiremontin avulla on usein vaikea saada voittoa. Jos remontoit keittiösi esimerkiksi 20 000 eurolla ja kotisi myydään vain 10 000 euroa kalliimmalla, olet lopulta häviöllä. Useimpien remonttien sijoitetun pääoman tuotto on 50-80 prosenttia.

Noudata varovaisuutta sellaisten kiinteistönvälittäjien kanssa, jotka ehdottavat laajoja päivityksiä.

Miten välittäjä päätyi kyseiseen listahintaan?

Kodin ylihinnoittelu on hyvin yleistä, sillä kodin omistajilla on taipumus taipua tunneperäisiin seikkoihin. Lisäksi naapurustossa hiljattain myytyjen kotien hinnat eivät välttämättä ole kelpoja vertailukohteita, jos niissä on ollut esimerkiksi suurempi piha, enemmän huoneita tai uudempia mukavuuksia. 

Älä keskity liikaa itse summaan. Tärkeintä on se, mitä toimenpiteitä välittäjä on toteuttanut päädyttyään kyseiseen lukuun. Kuinka monta vertailukohdetta he vertailivat, ja mitkä paikallisia markkinoita koskevat tiedot johtivat kyseiseen summaan?

Varo sellaisia välittäjiä, jotka suurentelevat hintaa tai eivät anna realistista kuvaa, sillä tämä voi lannistaa ostajia tulemaan katsomaan kotiasi. Hyvä kiinteistönvälittäjä ymmärtää, miten kilpailukykyinen hinnoittelustrategia rakennetaan ja osaa selittää, miten on päätynyt valitsemaansa hintaan. Ja mikä tärkeintä, ei pelkää sanoa totuutta.