Ostamassa asuntoa tai taloa? Seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon

Ostamassa asuntoa tai taloa Seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon_suomi24

Noin neljäsosa suomalaisista asuu vuokralla, joista suurin osa on kerrostaloasuntoja. Kuitenkin jopa kaksi kolmasosaa omistaa oman kodin, joko asunnon tai talon muodossa. Oletko ajatellut liittyä oman asunnon omistajien joukkoon? 

Olitpa sitten hankkimassa joko asuntoa tai taloa, käymme seuraavassa läpi mitä asioita ennen päätöstä, kuten lainojen vertailuttamista, kannattaa ottaa huomioon.

Suomalaiset arvostavat oman kodin omistusta

Yli 70 prosenttia suomalaisista omistaa kotinsa. Omistusmuotoja on monia; asunto-osake on yleensä joko kerrostalo-, rivi- tai paritalohuoneisto, mutta jossain tilanteissa myös omakotitalo voi olla asuntoyhtiön omistuksessa. Useimmiten talo on kuitenkin oma kiinteistönsä, joita ovat omakotitalot, maatilat sekä metsät.

Näin ollen ostaessa asuntoa, omistaja on osa asunto-osakeyhtiötä. Tällöin omistajalla on oikeus hallita ostamaansa huoneistoa ja osaltaan velvollisuus vastata yhtiön velvoitteista. Asuntoa ostettaessa ostetaan siis osake tai osakeryhmä kyseisestä kohteesta.

Talon ostaja ostaa taas kiinteistön, johon kuuluu kyseinen maa-alue sekä siinä olevat mahdolliset rakennukset.

Mitä ostettaessa kannattaa ottaa huomioon? 

Joten, asunto vaiko talo? Se, kumpi on oikea vaihtoehto, riippuu täysin taloudellisesta tilanteestasi, elämäntyylistäsi ja tulevaisuuden suunnitelmistasi.

Elämäntyyliin liittyvät näkökohdat

Asuminen asunnossa tarkoittaa omistusyhteisön sääntöjen noudattamista. Muutostöihin saatetaan tarvita lupa yhtiöltä sekä jokaisen omistajan on liityttävä suurempien muutostöiden rahoitukseen, esimerkiksi putkiremontti tai julkisivusaneeraus.

Omakotitalon omistaminen voi toisaalta antaa vapauden tehdä haluamasi remontin, ilman sitoutumista muihin.

Asunnossa asuminen saattaa kuitenkin helpottaa yleistä huoltoa, kuten jätehuolto, ja se saattaa olla lähempänä työpaikkaa, julkisia liikennevälineitä, kauppoja ja vastaavia palveluita.

Harkitse tulevaisuutta

Mieti mitkä ovat nykyiset elämäntarpeesi ja tulevaisuuden suunnitelmat.  Kuten aiotko perustaa perheen tai onko sinulla lapsia, jotka ovat muuttamassa pian pois.

Juoksevia kustannuksia  kannattaa myös arvioida. Talojen ylläpitokustannukset ovat yleensä korkeammat, koska kaikki kiinteistössä, puutarha mukaan lukien, on omistajan vastuulla.

Kerrostaloasukkaat vastaavat yleensä suurimmasta osasta asuntonsa korjauksista ja kunnossapidosta, ja he saattavat maksaa osakeyhtiölle vastiketta itse rakennuksen sekä yhteisten alueiden huollosta, palveluista, korjauksista ja kunnossapidosta.

Maksu kattaa myös vakuutuksen, hallintokulut ja rahaston tulevia töitä varten. Omistajien yhtiövastikkeet vaihtelevat sen mukaan, kuinka monta kiinteistöä kohteessa on.

Kuten kaikissa kiinteistöihin liittyvissä kaupoissa, asianmukainen suunnittelu on ensisijaisen tärkeää. Esimerkiksi vertailemalla eri lainoja sekä lainan myöntäjiä ennen päätöksen tekoa, kuten Suomi24 lainojen kautta.

Budjetin suunnittelu on helpompaa, kun tiedossa on kuinka paljon lainaa voidaan ottaa, mitkä ovat takaisinmaksuajat ja kulut laina-ajalta.

Taloudelliset vaikutukset

Useimmissa tilanteissa asunto on edullisempi vaihtoehto kuin talo. Asunnon valitseminen voi siis auttaa säästämään rahaa ja voi mahdollistaa esimerkiksi pienemmän asuntolainan sekä siten kohtuullisemmat lainan kulut.

Omistusasunnot voivat kuitenkin tarjota vähemmän mahdollisuuksia pääoman kasvuun kuin oma kiinteistö, etenkin jos ostat asunnon sellaiselta paikkakunnalta tai alueelta, jolle ei ole tiedossa kasvua.

Oma koti hankinnassa_suomi24

Talo – plussat ja miinukset

Talot tarjoavat enemmän tilaa, remontointimahdollisuuksia ja yksityisyyttä. Mutta kiinteistön ylläpidosta on myös huolehdittava enemmän, varsinkin jos on puutarha tai vanhempi kiinteistö. Jos olet miettinyt oman talon hankintaa, katso seuraavat edut ja hyödy alta:

Plussat

 • Suurempi pinta-ala
 • Ulkoalue
 • Joustavuus: ei osakeyhtiön sääntöjä noudatettavana. Kunhan pidät mielessäsi rakennusmääräykset, voit remontoida miten haluat. Voit laajentaa tai päivittää taloa, ja samalla lisätä sen arvoa ja pääomaasi.
 • Yksityisyys
 • Suurempi arvo: Talojen hinnat kasvavat keskimäärin nopeammin kuin asuntojen.

Miinukset

 • Korkeammat hinnat: Talot ovat lähes aina kalliimpia kuin vastaavat asunnot vastaavilla asuinalueilla.
 • Ylläpito
 • Korkeammat kustannukset: Lämmitys- jätehuolto- ja verot sekä huollosta ja remonteista johtuvat kulut verrattuna omistusasuntoon.

Asunto – plussat ja miinukset

Omistusasunto vaatii vähemmän huoltoa, mutta lisäkustannuksia saattaa aiheutua asunto-osakeyhtiön maksuista.

Plussat

 • Edullisempi: Vaikka sääntöön on aina poikkeuksia, asunnot ovat yleensä edullisempia kuin talot
 • Vähemmän huoltoa
 • Alhaiset kustannukset
 • Sijainti: Monet asunnot on rakennettu lähelle kaupungin keskustaa tai palveluja
 • Turvallisuus: Esimerkiksi varkaiden on usein läpäistävä ensin etuovi tai kotona olevat naapurit päästäkseen asuntosi ovelle

Miinukset

 • Asunto-osakeyhtiön säännöt
 • Maksut: Yhteisten ylläpitokustannusten kattamiseksi, ota tämä huomioon kokonaiskustannuksia laskiessasi
 • Vähemmän tilaa
 • Vähemmän yksityisyyttä