Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Elokuvat

TV-leffa: Sotasankarista homo-ikoniksi - Tom of Finland on rohkea Touko Laaksosen elämäkerta

Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland -elokuva on tarina mahdottomana pidetystä rakkaudesta ja taiteilijan urasta.

29.6.2022 klo 10:00

Tom of Finland

Pekka Strang on Tom of Finland. Kuva: Yle Kuvapalvelu


Touko Laaksonen (1920-1991) on maailmalla ja Suomessa Tom of Finland, taiteilija, uranuurtaja ja homokulttuurin megatähti. Hän on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita. Tom of Finlandin piirroshahmot nahkaan pukeutuneista miehistä, moottoripyöräilijöistä, merimiehistä ja tukkijätkistä edustivat uutta, maksuliinista mieskuvaa homokulttuurissa.


Tom of Finland -elokuva on hyvä ajankuvaa ajasta, jolloin vähemmistökulttuuri oli pidettävä visusti piilossa, jottei joutunut hankaluuksiin oman perheen, poliisin ja lain kanssa. Se on omaelämäkerrallinen tarina miehestä, jolle myönnetään ansioistaan jatkosodassa Vapaudenristi ja joka nousee vähemmistökulttuurin ikoniksi.Tom of Finland

Touko Laaksonen (Pekka Strang), sisko Kaija (Jessica Grabowsky) ja vasemmalla Laaksosen rakas Veli Mäkinen (Lauri Tiilikainen). Kuva: Yle Kuvapalvelu


Leffassa Touko Laaksonen (Pekka Strang) palaa jatkosodasta Helsinkiin ja saa työpaikan mainostoimistosta. Suomessa homoseksuaalisuus on lailla kielletty. Ilahduttaakseen itseään ja ystäviään Touko alkaa piirtää kuvia seksuaalisuudestaan ylpeistä miehistä. Piirroksetkin ovat Suomessa vaarallisia, joten Touko joutuu kätkemään sekä piirrokset että oman seksuaalisuutensa jopa siskoltaan Kaijalta (Jessica Grabowsky).


Laaksonen rakastuu uuteen vuokralaiseen Veli Mäkiseen (Lauri Tilkanen), mutta he joutuvat ajan normien ja lakien takia salaamaan suhteensa. Mäkinen kannustaa Laaksosta etsimään piirroksilleen yleisön ja näin kuvat kuljettavat Toukon Berliinin kautta Los Angelesiin, jossa hän tekee läpimurron.


Tom of Finland

Touko Laaksonen nousi kansainväliseen menestykseen kuvilla, jotka olivat Suomessa laittomia. Kuva: Yle Kuvapalvelu.


Tom of Finland -taiteilijanimellä signeeratut teokset nousevat suureen suosioon ympäri maailman ja Touko Laaksosesta tulee yksi tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista.


Rooleissa: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky, Taisto Oksanen, Jakob Oftebro, Niklas Hoger, Seunas Sargent

Käsikirjoitus Aleksi Bardy

Ohjaus Dome Karukoski

2017


Katso leffan lähetysaikoja Telsu.fi


Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Suomen suosituin TV-opas
Katso kaikki TV-ohjelmat»