Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt Nettialet
Televisio

Pihla Viitala ja äitiyden vaikeat dilemmat - Pohtii murhatutkija Sofia Karpin roolia äitinä

Pihla Viitala esittää Karpissa murhatutkijaa ja äitiä, joka ei saa lapsiinsa aina ihan täydellistä yhteyttä.

10.5.2020 klo 10:00

Karppi

Pihla Viitala on näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja sekä äiti. Kuva: Kirsti Kurki-Myllymäki
Pihla Viitalan roolittama Sofia Karppi on rikossarjassa yksinhuoltaja, jolla on kasvatettavanaan kotona alakouluikäinen poika Emil (Noa Tola) ja jo omillaan asuva, kuolleen miehensä ex-liitossa syntynyt Henna (Mimosa Willamo).


Äitiys ei ole sarjassa pääosassa, mutta se on vahvasti läsnä. Karppi näyttää sarjassa kantavan kaikkea sisällään äitinä ja murhatutkijana, eikä elämä ole helppoa. Mutta minkälainen äiti Karppi sitten on?

- Kaikki äidit on samanlaisia ja erilaisia ja Karppi on tommonen äiti. Se on lukossa, eikä osaa käsitellä lasten surua, koska ei osaa käsitellä edes omaansa, Viitala kertoo viitaten sarjassa lasten isän kuolemaan.


Karppi

Sofia Karppi (Pihla Viitala) ja hänen poikansa Emil (Noa Tola). Kuva: Yle Kuvapalvelu


Mikä on ollut Sofia Karpissa mielenkiintoisinta?

- Hyvä kysymys, monta asiaa on ollut mielenkiintoista. Mielenkiintoisinta on retki tramatisoituneen ihmiseen suljettuun mieleen, jonka samanaikaisesti pitäisi kyetä toimimaan. Olen haastatellut ihmisiä, jotka ovat menettäneet puolison. Kun et osaa itse käsitellä sitä surua ja kun sulla on lapset, niin miten voi olettaa, että lapset osaisivat käsitellä surua?


- Juuri se epätäydellisyys, mikä siinä on, antaa monia sävyjä ja mahdollisuuksia hahmoon. Aina on hauska leikkiä poliisia ja juosta rosvojen perässä, mutta itseäni kiinnostaa dilemmaiset tilanteet, jossa Karppi kokee äitinä myös epäonnistumista.


Karppi

Sofia Karpilla ei ole helppoa, yksinhuoltajuus ja murharikokset rassaavat mieltä. Myös vaaraa ja vauhtia riittää. Kuva: Yle Kuvapalvelu


Karppi pyörii parhaillaan tv:ssä. Nyt viedään tokaa kautta ja kolmas kausikin on jo suunnitteilla, kuvausten on suunniteltu alkavan syksyllä 2020.


Viitalalla on yksi selkeä pyyntö käsikirjoittajille kolmanteen kauteen juurikin vanhemmuuteen liittyen.

- Toivoisin tosi paljon, että käsiteltäisiin enemmän äidin ja tytärpuolen suhdetta. Myös katsojilta on tullut palautetta tähän.

- Uusioperheen suhteita käsitellään aika vähän elokuvissa ja tv-sarjoissa. Puolet ihmisistä kuitenkin eroaa. Mullakin on tuttuja, jotka on äitipuolina joutuneet olemaan lapsille pienestä asti ja siihen liittyy paljon problematiikkaa. Se kiehtoo minua, sitä on tosi mielenkiintoista tutkia, Viitala pohtii.


Karppi Yle TV1 su klo 20.55

Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fi


Haastattelu tehty 2/2020


Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat