Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

Monet tyrskyt läpikäynyt Aira Samulin on Vuoden lotta:"Nyt on kestämisen paikka, mutta me selviämme"

Aira Samulin on tehnyt aktiivista mielenterveystyötä sekä nuoriso- ja vanhustyötä läpi elämänsä.

26.11.2020 klo 10:35

Aira Samulin

Aira Samulin on vannoutunut tanssin ystävä, opettaja ja tanssija. Hän on vakiovieras Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa. Kuva: AOP


Lotta Svärd Säätiö on nimennyt Vuoden lotaksi 2021 tanssinopettaja-yrittäjä Aira Samulinin. Vuoden lotta -tunnustus myönnetään lottatyössä ansioituneelle henkilölle tai lottahengessä uutterasti toisten hyväksi toimineelle suomalaiselle naiselle.


Palkintoperusteissa todetaan, että Samulin on tehnyt aktiivista mielenterveystyötä sekä nuoriso- ja vanhustyötä läpi elämänsä.

- Tämä on valtavan iso asia, kuin piste iin päälle, ja kiitän syvästi. Vuodet lottajärjestössä ovat olleet elämässäni kantava voima ja inspiraation lähde. Oli hirvittävän väärin, että lottajärjestö piti lakkauttaa. Koen kuitenkin vahvasti, että lottahenki on edelleen ajankohtainen, ja se koskettaa kaikenikäisiä, Samulin toteaa.


Aira Samulin liittyi pikkulottiin kahdeksanvuotiaana. Pikkulotissa hän kertoo oppineensa erilaisten varusteiden huoltamista ja valmistamista, ruuanlaittoa sekä kääreiden sitomista. Hän myös työskenteli pikkulottana ja lottana suojeluskunta- ja lottapiirin kansliassa apulaisena. Siirryttyään lotaksi 17-vuotiaana Samulin aloitti Päämajan lääkintäosaston toimistossa.


Samulin on elänyt vaiherikkaan elämän ja julkaissut elämästään Sauli Miettisen kirjoittaman Uskomaton Aira Samulin -kirjan. Lapsuuden perheen evakkoretki Karjalasta Suomeen, oman isän kaatuminen sodassa, oman äidin, pojan ja tyttären mielenterveysongelmat ja väkivaltainen aviomies ovat olleet elämän antamia taakkoja.


Aira Samulin on aina ajassa mukana. Hän uskoo liikunnan voimaan vaikeinakin aikoina ja julkaisi korona-keväänä YouTubessa "koronan tappotanssin":Samulin on vuosikymmeniä puhunut liikunnan merkityksestä mielen hyvinvoinnille.

- On viisasta hakea elämästä hyviä puolia ja keskittyä niihin. Ihminen pysyy terveenä, kun on elämäniloa ja elämänhalua, Samulin sanoo.

- Nyt on kestämisen paikka, mutta me selviämme. Tulevaisuuteen voi katsoa positiivisen mielin. Tanssi toi minulle sodan keskellä iloa. Myös näissä poikkeusoloissa se on tuonut valoa elämään, Aira Samulin viittaa koronan aiheuttamaan poikkeusoloon.


Lotta Svärd Säätiö on vuosina 1921-44 toimineen lottajärjestön huolto- ja avustustyön perillinen. Järjestö lakkautettiin Moskovan välirauhansopimuksen nojalla syksyllä 1944. Lotat ennakoivat tämän ja perustivat Suomen Naisten Huoltosäätiön, jonka nimissä lottien yhteiskuntavastuutyötä jatkettiin. Vuonna 2004 nimi muutettiin Lotta Svärd Säätiöksi. Säätiö toimii lottajärjestössä palvelleiden naisten aikoinaan laatimien sääntöjen puitteissa. Säätiön rekisterissä on lottia ja pikkulottia noin 7 500, joiden keski-ikä on 97 vuotta.

Lähde: STT

Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Suomen suosituin TV-opas
Katso kaikki TV-ohjelmat»