Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

Maija Vilkkumaa avoimena raadollisesta rock-alasta “Aina oli joku sanomassa, että kohta toi loppuu."

Maija Vilkkumaa avaa Nauris.fin haastattelussa mm. naisten roolia miesvoittoisessa rock-maailmassa.

25.10.2019 klo 10:00

Vain elämää

Vilkkumaa on takonut menestyskappaleita niin itselleen kuin muillekin. Hän on voittanut viisi Emma-palkintoa sekä Teosto- ja Juha Vainio -palkinnot. Vilkkumaa on myös yksi maamme eniten albumeja myyneistä muusikoista. Kuva: Kirsti Kurki-Myllymäki/Nauris.fi


Maija Vilkkumaa on ollut osa suomalaista rock-sceneä jo vuosikymmeniä. Miten naisrokkarin asema on muuttunut vuosien varrella?

- En ole ikinä joutunut käymään taisteluja, ehkä mua ennen tulleet naiset on ne jo käyneet. Uran alussa sain vähättelyä, kun jotkut eivät pystyneet uskomaan, että olen tehnyt omat biisini. Sitten kun biisejä tuli edelleen ja ihmiset tykkäs niistä, niin vähättely loppui.

- Lähimmät tyypit levy-yhtiössä eivät ole mua koskaan vähätelleet. Mutta varmasti on hurjia tarinoita. Yleisvähättely on vähentynyt, mutta somesta tulee tietyt paineet. Aiemmin oli enemmän rauhassa, Vilkkumaa perkaa.Tytöt ovat perinteisesti tarttuneet klassisiin soittimiin, joten rokkibändeissä heitä ei ole nähty yhtä paljon kuin poikia. Vilkkumaa innostaa tyttöjä kokeilemaan bändihommia.

- Maailma on muuttunut ja tyttöjä ja naisia on tullut alalle enemmän, eikä me olla enää kummajaisia. Soittajissa edelleen on vähemmän naisia. Mun bändissä on basistinainen, niin kyllä sitä monesti festareiden takahuoneessa käsketään keittämään kahvia, kun ihmisille ei tule mieleen, että se voisi olla muusikko. Soittajamaailma on vielä miesvoittoinen. Mutta mitä useampi tyttö ottaa bändi-instrumentin käteen, niin sitä enemmän alkaa tulla naisia bändeihin.


Vain elämää

Maija Vilkkumaa on taidokas muusikko, joka myös tuottaa itse kappaleitaan. Artisti veti Vain elämää -ohjelmassa oman versionsa Sunrise Avenuen hittibiisistä "Hollywood Hills", joka kääntyi omakohtaiseksi "New York" -kipaleeksi. Kuva: Nelonen

Maija Vilkkumaa säkenöi esiintyjänä ja on yksi maamme eniten albumeja myyneistä muusikoista. Onko suositulla artistilla, muusikolla ja esiintyjällä vielä epävarmuuksia?

- Kun aloittaa uraansa ja tulee ensimmäiset suosion merkit, niin kyllä siellä oli aina joku sanomassa: Kohta toi loppuu, odota vaan, Vilkkumaa kertoo.

- Vieläkin on epävarmuuksia, mutta ne on helpompi voittaa. Enää en varmistele liikaa. Kun teki ekaa levyä, piti tehdä lauluraitaa koko päivä, jotta siitä tuli hyvä. Nyt tajuaa jo vähän nopeammin, mikä on hyvä, ei tarvitse kävellä ihan jokaista askelta, kuten nuorempana. Mutta sitten tulee uusia epävarmuuksia. Pitää löytää omat epävarmuudet ja käydä kimppuun.


Vain elämää

Maija Vilkkumaan päivää vietetään Vain elämää -ohjelmassa pe 25.10. Kuva: Nelonen


Epävarmuuksien kimppuun Maija Vilkkumaa pääsi myös siinä eräässä Vain elämää -jaksossa, jossa hänet laitettiin auton rattiin ja kaikki ei mennyt kuin strömsössä....

- Urheilutermein “Yritin parhaani, jopa kaikkeni, mutta tällä kertaa se riitti tähän.” Ja sitä paitsi jokaisessa ohjelmassa tulee olla joku comic relief -hahmo ja minä olen se tässä, Vilkkumaa selittää hyväntuulisena.


Vain elämää Nelosella perjantaisin klo 20.

Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fi
Kirsti Kurki-Myllymäki

Suosittelemme
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat