Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

9 itsemurhayritystä,viiltelyä... Malla, 17, asuu laitoksessa ja ottaa söpöt pehmolelut sänkyyn yöksi

Tytöt 18 -dokumenttisarja näyttää raadollisesti nuorten tyttöjen elämää.

9.3.2022 klo 9:00

Tytöt 18

Malla on asunut laitoksissa viisi vuotta ja odottaa täysi-ikäisyyttä, jotta pääsisi asumaan itsellisesti. Kuva: Yle


Nuorten pahoinvointi kasvaa. Etenkin nuorten tyttöjen yksinäisyys on lisääntynyt, ja jo yli neljännes nuorista tytöistä kokee ahdistusta. Tytöt 18 seuraa oululaisia nuoria puolen vuoden ajan. Yksi heistä on Malla.


Malla on asunut viisi vuotta laitoksessa ja kertoo jo laitostuneensa. Kaikki on laitoksessa lukkojen takana, eikä jääkaapillekaan voi mennä yksin. Jos käytös on moitteetonta, voi saada yhden vapaapäivän kuukaudessa.


Pitkiin tekoripsiin ja tummaan silmämeikkiin sonnistautunut 17-vuotias nuori nainen kertoo, ettei hänellä ole ystäviä, eikä hän ole väleissä perheensä kanssa. Mallalla on kokoelma pehmoleluja, jotka hän asettelee sängylleen yöksi.Tytöt 18

Kati Laukkasen ohjaama dokumenttisarja Tytöt 18 seuraa Mallaa, Sunisaa, Aliisaa ja Mikiä puolen vuoden ajan. Kuva: Yle


Mallalla on kuitenkin poikaystävä, jonka kanssa hän pitää yhteyttä puhelimitse ja jonka kanssa hän on menossa naimisiin. Poikaystävä on psykiatrisella vakavan henkirikoksen vuoksi.


Laitoksessa viisi vuotta 17-vuoden iästään asuneella Mallalla on takanaan rankka historia: yhdeksän itsemurhayritystä, viiltelyä ja huumeiden käyttöä. Malla on pysynyt kuivilla puoli vuotta, koska luuli sen edesauttavan vapauksia. Täysi-ikäistymisen myötä tulisi muutto omaan kotiin, mutta tulevaisuus on edelleen kysymysmerkki.


Tytöt 18

Oululainen Aliisa yrittää lukea ylioppilaaksi. Ryyppyputket sävyttävät elämää, joka ei ole ihan hallinnassa. Kuva: Yle


Lue myös: Aliisa, 17, on jo konkari ryyppyputkissa ja laskut erääntyy:"Et nää nyt yhesä yösä muutu aikuiseksi"


Kati Laukkanen kertoo Ylen tiedotteessa Tytöt 18 -sarjasta näin:

-Tytöt 18 -dokumenttisarjan päähenkilöt ovat juuri niitä nuoria, joista keskustellaan, kun puhutaan nuorten masennushäiriöiden ja -oireilujen lisääntymisestä. Päähenkilöiden rohkeus, aitous ja avoimuus antavat dokumenttisarjan katsojalle aivan erityisen näköalapaikan monen nuoren tytön normaaliin arkeen. Ongelmat eivät synny tyhjästä, ja sarja näyttääkin seksuaalisen häirinnän, väkivallan, koulukiusaamisen ja riittämättömän tuen seuraukset.


Tytöt 18 Yle Areena

Katso tv-ohjelma-ajat Telsu.fi

Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Suomen suosituin TV-opas
Katso kaikki TV-ohjelmat»