Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

Aliisa, 17, on jo konkari ryyppyputkissa ja laskut erääntyy:"Et nää nyt yhesä yösä muutu aikuiseksi"

Tytöt 18 -dokumenttisarja näyttää seksuaalisen häirinnän, väkivallan, koulukiusaamisen ja riittämättömän tuen seuraukset.

23.2.2022 klo 8:00

Tytöt 18

Aliisa on käynyt lukiota, mutta ryyppyputki ei ole katkennut edes katkolla. Kuva: Yle


Nuorten pahoinvointi kasvaa, ja lastensuojelun sijaishuollossa sekä psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa olevien lasten ja nuorten määrä lisääntyy. Etenkin nuorten tyttöjen yksinäisyys on lisääntynyt, ja jo yli neljännes nuorista tytöistä kokee ahdistusta.


Kati Laukkasen ohjaama dokumenttisarja Tytöt 18 seuraa oululaisia nuoria puolen vuoden ajan. Oululainen abiturientti Aliisa miettii ohjelmassa näin:

-Seittemäntoistavuotias on vielä lapsi, sitten ko nää kaheksantoistavuotta täytät, niin sulle lyyään aikuisen velevollisuudet. Et nää nyt yhesä yösä muutu aikuiseksi.


Aliisalla on edessään yo-kirjoitukset, mutta elämänhallinta on hakusessa. Ryyppyputket ovat arkipäivää ja laskut on maksamatta. Lopettaako juominen tänään vai jatkaako putkea?


Tytöt 18

Miki ei pysty liikkumaan kotoa ja hän tilaa ruoat kotiin, vaikka ravintola olisi 400 m päässä. Kuva: Yle


Miki jumittaa kotona sairasloman turvin. Opiskelu on jäänyt kesken ja hän ei käy ulkona edes ruokaostoksilla. Kuvioihin tuleva tyttökaveri on kuitenkin eri mieltä ajankäytöstä. Miki ei kuitenkaan ole vielä valmis kouluun tai töihin.


Kati Laukkasen ohjaama dokumenttisarja Tytöt 18 seuraa Aliisaa, Mikiä, Mallaa ja Sunisaa puolen vuoden ajan.

-Tytöt 18 -dokumenttisarjan päähenkilöt ovat juuri niitä nuoria, joista keskustellaan, kun puhutaan nuorten masennushäiriöiden ja -oireilujen lisääntymisestä. Päähenkilöiden rohkeus, aitous ja avoimuus antavat dokumenttisarjan katsojalle aivan erityisen näköalapaikan monen nuoren tytön normaaliin arkeen. Ongelmat eivät synny tyhjästä, ja sarja näyttääkin seksuaalisen häirinnän, väkivallan, koulukiusaamisen ja riittämättömän tuen seuraukset, ohjaaja Kati Laukkanen kertoo Ylen tiedotteessa.


Lue myös: 9 itsemurhayritystä, viiltelyä... Malla, 17, asuu laitoksessa ja ottaa söpöt pehmolelut sänkyyn yöksi


Lisätty 20.1.2023: Tytöt 18 voitti Vuoden seurantareality -kategoriassa Kultaisen Venlan.


Tytöt 18 Yle Areena

Katso tv-ohjelma-ajat Telsu.fi


Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Suomen suosituin TV-opas
Katso kaikki TV-ohjelmat»