Reseptit
Moussaka
Moussaka tuo kreikkalaiset, vahvat maut suomalaiseen ruokapöytään.

2 h 15 minUunivuoka, 8 hlölle
Ainekset
- Moussaka
- 1 kgmunakoisoa
- ½ tlsuolaa
- ½ dloliiviöljyä
- Jauhelihakastike
- 1sipuli
- 1valkosipulinkynsi
- ½ dloliiviöljyä
- 600 gjauhelihaa
- 1 rkltomaattipyreetä
- 500tomaattimurskaa tai säilyketomaatteja
- 2 dlvettä
- 2laakerinlehteä
- 2oksaa tuoretta timjamia
- 1kanelitanko
- ½ tlsuolaa
- ½ tlmustapippuria
- Valkokastike
- 100 gvoita
- 2 dlvehnäjauhoja
- 1 ltäysmaitoa
- 3munaa
- 100 gjuustoraastetta
- 1 tljauhettua muskottipähkinää
- ½ tlsuolaa
- ½tlmustapippuria
- Päälle
- 1 dljuustoraastetta
Valmistus
- Leikkaa munakoisot noin sentin viipaleiksi. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Sivele öljyllä, ripottele pinnalle suolaa. Paahda 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja pinta saa väriä.
- Valmista jauhelihakastike näin: kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna kattila, lisää puolet öljystä ja kuullota sipuli ja valkosipuli. Kaada loput öljystä paistinpannulle ja ruskista jauheliha. Lisää kattilaan ruskistettu jauheliha ja tomaattipyree. Anna kiehua hetki.
- Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet. Anna hautua noin tunti. Poista laakerinlehdet ja kanelitanko.
- Valmista valkokastike näin: Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot. Paista 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää lämmitetty maito koko ajan sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Sekoita kulhossa munat ja juustoraaste ja vatkaa ne joukkoon. Mausta kastike.
- Moussakan kokoaminen: Kokoa moussaka korkeareunaiseen uunivuokaan. Lado ensin kerros munakoisoja ja lisää jauhelihakastike. Levitä sitten loput munakoisot. Tasoita pinta ja ripottele päälle puolet juustoraasteesta. Kaada päälle tasaisesti valkokastike ja ripottele loppu juustoraaste.
- Paista moussakaa 150-asteisen uunin keskitasolla tunnin ajan. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä vuoka foliolla. Anna vetäytyä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.
Katso myös





