Suomi24 Chatin ohjeet

Mikä on Suomi24 Chat?

Suomi24 Chat on reaaliaikainen keskustelupalvelu, jossa voit viesteillä sekä tuttujen että tuntemattomien kanssa aihealueittain ja ikäryhmittäin jaetuissa huoneissa. Chatissa voit myös lähettää kahdenkeskisiä viestejä ja käydä yksityistä keskustelua. Chattailu on sallittua suomen ja ruotsin kielellä julkisesti. Jos haluat käyttää muita kieliä, voit tehdä sen privaatisti, yksityishuoneessa tai vieraskielisissä huoneissa.

Suomi24 Chatia voi käyttää vain rekisteröidyllä nimimerkillä.

Chatin yleinen ikäraja on 16 vuotta. Seksi-kategorian huoneissa ikäraja on kuitenkin 18 vuotta.

Suositeltavat selaimet palvelun käyttöön

  • Mozilla Firefox 8 ja uudemmat
  • Internet Explorer 8 ja 9
  • Google Chrome
  • Safari

Chat-huoneen valitseminen

Chatin etusivun vasemmassa laidassa on lista chatin kategorioista. Jokainen kategoria jakautuu aihepiiriin liityviin chat-huoneisiin. Jokaisen huoneen yhteydessä on kuvaus huoneessa käytävän keskustelun luonteesta. Ikäryhmäkeskustelut on tarkoitettu tietyn ikäryhmän edustajille, esimerkiksi 16+-huone on vain 16–21-vuotiaille chattaajille. Myös Lesbo, gay & bi -huoneet ja Romano Café on tarkoitettu ainoastaan näiden ryhmien edustajille. Muut chathuoneet ovat avoimia kaikille.

Valitse haluamasi chat-huone klikkaamalla sen nimeä ja painamalla Sisään-painikkeesta.

Chattaileminen

Chat-huoneen alalaidassa on tyhjä kenttä, johon kirjoitetaan viestit, jotka näkyvät chat-keskustelussa.

Vasemmassa reunassa on alasvetovalikko, josta voi valita erilaisia tapoja "puhua" huoneessa.

Sano-painikkeen vieressä on hymiön kuva, jota klikkaamalla saat käyttöösi erilaisia hymiöitä.

Nimimerkkilista

Chat-huoneen oikeassa laidassa olevasta nimimerkkilistasta näet online-tilassa olevat ja poissaolevat chattaajat.

VIP-chattaajan tunnistat kruunu-ikonista. Chat-huoneen sheriffit myöntävät vip-oikeuksia ahkerille ja asiallisille chattaajille. Kun olet ollut Suomi24:n jäsen yli kuusi kuukautta ja täytät muut vipin ehdot, ota yhteys chat-huoneen sheriffiin ja pyydä häneltä vip-oikeuksia.

Sheriffin puolestaan tunnistat nimimerkin edessä olevasta ruorista

Tavallisimmat komennot

Chatissa on käytössä muutamia käteviä komentoja, jotka helpottavat chat-kirjoittelua. Voit aktivoida haluamasi komennon kirjoittamalla sen tyhjään kenttään ja klikkaamalla sano-painiketta. Komennon voi poistaa käytöstä kirjoittamalla sen uudelleen samaan kenttään ja klikkaamalla sano-painiketta. Alla on joitakin esimerkkejä chatissa käytettävistä komennoista.

  • /apua - Avaa valikon, josta näet kaikki komennot
  • /suodatin - Suodattaa vain sinulle osoitetut viestit ja jättää näyttämättä muun
  • /kuka - Näyttää kaikki huoneessa olevat chattailijat
  • /poissa - Ilmaisee, että olet poissa
  • /poistu - Poistut chat-huoneesta

Keskustelukumppanin valitseminen

Chatissa käytävää keskustelua on helpompi seurata, kun kohdennat viestisi henkilölle, jonka kanssa haluat keskustella. Voit kohdentaa sanomisesi tietylle nimimerkille suoraan keskusteluruudusta klikkaamalla valitsemaasi nimimerkkiä. Näet valitun nimimerkin alasvetovalikon viereisessä ikkunassa. Saat poistettua valitun nimerkin klikkaamalla sitä uudestaan keskusteluruudussa tai klikkaamalla sivun oikeassa alakulmassa olevaa Poista valinnat -linkkiä.

Tietylle nimimerkille kohdennettu viesti näkyy ruudulla aina vihreällä värillä. Alla olevassa esimerkissä Maire on kohdentanut viestinsä Kikalle.

Maire => Kikka: Mitä kuuluu?
Kikka: hyvää

Nimimerkkihaku

Chat-huoneen oikeassa ylälaidassa on hakukenttä, jonka avulla voit etsiä käyttäjiä chat-huoneista. Kun klikkaat Haku-painiketta, sivulle avautuu erillinen ikkuna, johon voit kirjoittaa hakemasi henkilön nimimerkin. Voit myös katsoa listan kaikista chatissa olevista henkilöistä. Listalta voi hakea henkilöitä nimimerkin, sukupuolen, online-tilan tai chat-huoneen perusteella.

Häiritsevän keskustelijan viestit

Vaikka useimmat chattailijat ovat mukavaa ja asiallista porukkaa, voi joukkoon sattua joku, joka häiritsee muita viesteillään. Helpoin tapa päästä eroon tällaisesta häiriköstä on torjua hänet.

Torjuminen tapahtuu klikkaamalla nimimerkin edessä olevaa puhekuplaa, jolloin puhekuplan päälle tulee punainen rasti. Torjuminen aiheuttaa sen, että et näe enää torjumasi henkilön kirjoittamia viestejä.

Voit poistaa torjumisen klikkaamalla puhekuplaa uudelleen, jolloin punainen rasti poistuu ja kyseinen henkilö voi taas kirjoittaa sinulle viestejä.

Voit ilmoittaa toistuvasti häiriköivästä nimimerkistä chat-huoneen luotsille.

Yksityinen keskustelu

Chatissa voit keskustella myös kahden kesken omassa huoneessa yksityisesti. Yksityiseen keskusteluun pääset, kun valitset ensin keskustelukumppanin nimimerkin ruudulta ja klikkaat huoneen oikeassa alalaidassa olevaa Kutsu yksityiskeskusteluun -linkkiä. Kutsuttu henkilö saa linkin yksityiseen chat-huoneeseen, jota hänen on napsautettava päästäkseen huoneeseen sisälle. Kutsun vastaanottaja voi myös hylätä kutsun, jolloin lähettäjä saa tästä tiedon.

Yksityiset viestit

Keskustelua voi käydä yhden tai useamman chattailijan kanssa yksityisesti. Valitse haluamasi henkilön nimimerkki, laita rasti ruudun oikeassa alalaidassa olevaan Vain hänelle -ruutuun ja kirjoita hänelle yksityinen viesti.

Nimimerkkinne näkyvät sen jälkeen punaisella värillä keskusteluruudulla. Muut chattailijat eivät voi nähdä keskusteluanne.

Chat-posti

Chatissa on myös oma posti, jonka välityksellä voit lähettää ja vastaanottaa viestejä muilta chattailijoilta. Chat-posti avautuu erilliseen ikkunaan. Jos postilaatikkoosi on tullut viestejä, pääset lukemaan ne klikkaamalla ruudun vasempaan alalaitaan ilmestyvästä Uusi viesti -painikkeesta. Jos postilaatikossasi ei ole uusia viestejä, näet kohdassa Ei uusia viestejä -tekstin. Pääset kirjoittamaan viestejä muille käyttäjille klikkaamalla samasta painikkeesta ja valitsemalla Lähetä viesti -linkki. Kirjoita viestiin vastaanottajan nimimerkki ja viestin sisältö. Paina lopuksi Lähetä-painiketta.