Miten inflaatio näkyy asuntojen hinnoissa ja vuokrissa?

Miten inflaatio nakyy asuntojen hinnoissa ja vuokrissa_suomi24lainaa

Asuntomarkkinoilla, puhutaanpa sitten ostamisesta tai vuokraamisesta, eletään nyt mielenkiintoisia aikoja. Kansainvälisesti ja paikallisesti olemme eläneet erilaisissa poikkeusoloissa jo pitkästi yli kaksi vuotta. Nämä ajat ovat vaikuttaneet suomalaisten kulutukseen ja säästämiseen yhtälailla poikkeuksellisella tavalla. Pandemia-ajan alussa säästämisaste nousi vauhdilla, mutta tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla käynnissä olivat suoranaiset kulutusjuhlat. Erilaisia lainoja on hyödynnetty pieniin ja suuriin hankintoihin. Mutta miltä asuntomarkkinoilla näyttää kesällä 2022? Onko vuokralaisen vai ostajan helpompi hymyillä?

Kiihtyvä inflaatio numeroina:

  • Vuoden 2021 keskimääräinen inflaatio oli 2,2 %.
  • Maaliskuussa 2022 inflaatio oli 5,8 %.
  • Toukokuussa 2022 inflaatio nousi 7 %:iin.
  • Viimeisin lukema kesäkuulta 2022 oli 7,8 %.
Eniten kallistuneet tuotteet ovat energiatuotteet, polttoaineet ja elintarvikkeet.

Asunnon hankkiminen voi olla juuri nyt riskipeliä

Jokaisen asunnon hankkimista harkitsevan ihmisen tai perheen on nyt syytä hallita omien varojen budjetointi hyvin ja rehellisesti. Yleinen hintojen nousu vuonna 2022, inflaatio ja korkotason nousu tulee ottaa huomioon esimerkiksi lainan ottamista suunnitellessa. 

Yksi asuntomarkkinoille epävarmuutta luova seikka on korkotason nousu. Korkojen nousu on ollut tänä vuonna jopa historiallisen nopeaa. Asuntolainoja säätelevä Euribor-korko on noussut pikavauhtia jo yli 1 prosentin. Huhtikuussa korkotaso oli nollan alapuolella. Korkotaso tulee todennäköisesti nousemaan entisestään ja tämä on syytä huomioida niin asunnon ostamista kuin lainan ottamistakin harkitessa.

Finanssivalvonta on suositellut vuoden vaihteessa voimaan astuvaksi niin sanottua lainakattoa. Suositus kieltää pankkeja antamasta asuntolainaa ihmisille, joiden kuukausituloista yli 60 % kuluisi kokonaisuudessaan lainanhoitokustannuksiin. Mikäli ehtoa ei pysty täyttämään, ei asunnon ostaminen velkavivun eli lainan avulla ole viisasta.

Lainakatto pyrkii estämään rakenteellista ylivelkaantumista aikana, jolloin lainan takaisinmaksussa voi ilmetä jo muutenkin vaikeuksia. Suositus astuu voimaan vuoden 2023 alussa.

Mitä tarkoittaa inflaatio ja miten se voi näkyä vuokrissa?

Yleinen epävarmuus heijastuu asuntomarkkinoihin siten, että vuokra-asunnot vaihtavat tällä hetkellä omistajaa huomattavasti viime vuosia huonommin. Asuntojen omistajat ja asunnonvälittäjät joutuvat todella kilpailemaan vuokralaisista. Kilpailu vuokranantajien kesken on painanut vuokria viime aikoina alas, mutta kehityksessä voi tapahtua murros hyvinkin nopeasti.

Mitä tekemistä inflaatiolla sitten on vuokratason kanssa? Suomessa ei tällä hetkellä säädellä lailla vuokrien indeksikorotuksia. Tilanne oli toinen vielä noin kymmenen vuotta sitten. Tämä tarkoittaa siis sitä, että indeksiin sidottu vuokran korottaminen voi tuntua huomattavasti rankemmin vuokralaisen lompakossa. Kun inflaation oli loivaa, monet indeksisidonnaiset sopimukset olivat vuokralaisille hyvin edullisia, mutta jos vuokrantarkistuksen ajankohta on nyt lähellä, voi se päästä yllättämään ikävällä tavalla.

Yleinen epavarmuus heijastuu asuntomarkkinoihin_suomi24lainaa

Vuokranantajien halu kilpailla vuokralaisista yhdistettynä inflaation aiheuttamaan vuokrannousun pelkoon luo markkinoille mielenkiintoisen tilanteen. Ihmiset saattavat olla nyt halukkaita vaihtamaan asuntoa sellaiseen, jossa indeksikorotusta ei ole ainakaan hetkeen näköpiirissä. Jos kysyntä ja tarjonta kohtaavat, voi vuokra-asuntomarkkinoilla nopeilla liikkeillä tehdä juuri nyt säästöä.

Inflaatio tarkoittaa rahan arvon ja käytännössä ostovoiman heikentymistä. Vuonna 2022 inflaation vaikutukset ovat olleet merkittäviä, sillä yleinen hintataso nousee samaan aikaan, kun euro valuuttana heikentyy

Harkittujen päätösten aika

Tällä hetkellä kannattaa todella tarkkaan harkita suurten päätösten tekemistä. On vaikea ennustaa, onko lyhyellä tähtäimellä hyvä vai huono hetki kajota omiin säästöihin tai nostaa esimerkiksi asuntolainaa. Asunnon ostamisen suhteen voi olla viisainta ottaa syvä huokaus ja katsoa, mihin suuntaan lainojen korot ja maailmanpoliittinen tilanne lähtevät loppuvuodesta liikkumaan.

Jos asut vuokralla, on todennäköisesti hyvä idea kaivella esiin oma vuokrasopimus. On nimittäin syytä olla tietoinen siitä, onko sopimukseen kirjattu vuokrantarkastuspäivä ja onko omistajalla oikeus ns. indeksikorotukseen. Helpoin tilanne on silloin, jos sopimukseen on kirjattu perinteinen yhden kuukauden mittainen irtisanomisaika. Vuokra-asunnon vaihtaminen ei nimittäin välttämättä ole pöllömpi idea juuri nyt.