Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

TV-juontaja Sikke Sumari avautuu lastensa kasvatuksesta: "Joskus kaduttaa, ettei olla..."

Useaa ravintolaa pyörittävä Sumari tutustui omaan sukuunsa Sukuni salat -ohjelmassa.

23.4.2022 klo 10:00

Sukuni salat

Sikke Sumari on ravintoloitsija ja tv-juontaja. Kuva: MTV3


Sikke Sumari on ravintoloitsija, joka nousi koko kansan tietoisuuteen tv:n uutis- ja tv-ohjelmien juontajana. Hän on vakiokasvo mm. Kokkisota-ohjelmasta.


Lue myös: Oho! Vappu Pimiä yllättäen myös Kokkisota-juontajaksi - Sikke Sumari pois äkillisestä syystäNyt hän on mukana Sukuni salat -ohjelmassa. Miksi halusit selvittää oman sukusi tarinaa, oliko joku asia epäselvä vai ihan muuten?

-Ei ollut erityistä syytä, mutten tiennyt sukuhistoriaa kovinkaan pitkälle. Palasia sieltä ja täältä ja huhupuheita. Nyt mentiin 1600-luvulle saakka. Jos mua ei olisi pyydetty ohjelmaan, niin olisin kysynyt itse mukaan. Tämä oli vapaamatkustus menneisyyteen, jota itse ei olisi tehnyt.


Sukuni salat

Sikke Sumari on ravintoloitsija ja ruokaguru. Hän pääsi sukuhistoriaan tutustuessaan kokemaan historiaa myös ruoan muodossa. Tässä Sumari ohjelman juontaja Marja Hintikan kanssa. Kuva: MTV3


Voitko paljastaa, mikä oli sykähdyttävin tarina tai löytyikö erityistä henkilöä omassa suvussasi?

-Mun esi-isä Carl Billsten oli perustanut Billnäsin ruukin v. 1641, olen siis Billnäsin perijätär! Silloin oli aikamoinen teko perustaa ruukkia, hän oli kovan luokan patruuna. Isoisäni oli myös bisnesmies, myös toiselta puolelta löytyi 1800-luvulta Ukko Saksa.


-Olen itsekin bisnekseen päätynyt, niin on kyllä historialla vaikutusta. Se, että uskaltaa bisnesmaailmassa ottaa riskejä, kun se ei ole kuolemaksi.


Sukuni salat

Sikke Sumari vieraili Sukuni salat -ohjelmaa tehtäessä Billnäsissä ja hänelle tuli into ostaa sieltä palsta. Kuva: MTV3


Millainen kokemus oman suvun salaisuuksien avaaminen oli?

-Sukua tutkittaessa ei löytynyt kyyneleitä tuottavaa, vaan voimaannuttavaa. Olen eteenpäin katsova, enkä taaksepäin. Kun tulee syväsukellus juuriin, niin tajuaa miten tärkeää se on. Omien esi-isien tunteminen on yllättävän kova juttu, ei leiju vaan. Ja miten kivaa se on, että voi kertoa omille lapsilleen ja lapsenlapsilleen heidän juuristaan.


Sikke Sumari jakoi Instagramissa kuvan miehensä Tony Ilmonin kanssa yhteisen 41 vuotta kestäneen taipaleen kunniaksi:Jatkatko itse jotain sukusi perinnettä?

-Lapsuudenkodissani oli vahvat perinteet: joulut, juhannukset, vaput by the book. Me ollaan oltu matkustavaisia ja ollaan otettu lapsetkin kainaloon. Pyhäpäivät ollaan oltu vaikka missä ja ollut kiva seurata traditioita muissa kulttuureissa.

-Joskus kaduttaa, ettei olla vietetty pyhiä perinteisesti. Voi lapsenlapsen kanssa ruveta värkkäilee. Traditiot on tärkeitä, esim. ruokaperinteet on tärkeitä ja miksi tätä ruokaa juuri syödään. On hyvä tiedottaa ihmisille pyhien merkityksestä.


Sukuni salat MTV3-kanavalla ja maksuttomassa mtv-palvelussa sunnuntaina klo 20.

Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fi


Kirsti Kurki-Myllymäki

Suosittelemme
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat