Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt Nettialet
Televisio

Tiesitkö tämän Koko Suomi leipoo -kisaajista? Romani-äiti, poro-mies, hääkakkufani, isännöitsijä...

Television herkullisin ohjelma on täällä taas. Kuka on tänä vuonna Suomen paras kotileipuri?

15.11.2020 klo 7:00

Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo -kisaajat, ole hyvä. Kuva: MTV3, kuvakollaasi PhotocollageKisa Suomen parhaan kotileipurin tittelistä alkaa, kun Koko Suomi leipoo -ohjelman uusi kausi pyörähtää käyntiin. Kakut, pullat ja piiraat syntyvät Backbyn kartanon kauniissa maisemissa.


Toisistaan mittaa ottaa 12 jauhopeukaloa ympäri Suomea. Uudelle kaudelle haki mukaan valtava määrä innokkaita kotileipureita ja hakemuksia tuli yli 500.


Pääsykoeprosessi oli tänä vuonna hyvin erilainen kuin yleensä, sillä koronaepidemian vuoksi kilpailijoille ei voitu pitää perinteistä koeleivontaa. Haastattelut ja leivontatehtävät tehtiin tällä kertaa etänä videoyhteyden kautta.


Tässä ovat Koko Suomi leipoo -kisaajat:


Linnea Weckström, 28, Helsinki

Koko Suomi leipoo

Kuva: MTV3


Energinen Linnea on ammatiltaan personal trainer. Sen lisäksi hän opiskelee Helsingin yliopistossa psykologiaa. Tulevaisuudessa hän toivoisi voivansa yhdistää leipomisen ja psykologin ammattitaidon leivontaterapia-konseptiksi. Tällä hetkellä hän kuitenkin haluaisi mieluiten leipoa hääkakkuja.


Linnea tekee tilauskakkuja sekä opettaa kakkujen koristelua. Ennen ohjelmaan osallistumista hän arvioi osaavansa tehdä vain kakkuja ja kaikki muu leivonta onkin sitten hepreaa. Linnea hakikin ohjelmaan mukaan oppiakseen lisää.


Niko Kovalainen, 26, Rovaniemi

Koko Suomi leipoo

Kuva: MTV3


Niko on syntynyt Pellossa, pienessä kaupungissa Tornionjokilaaksossa. Hän on intohimoinen pilkkijä, mutta kilpailee myös kuninkuussarjassa porokilpa-ajoissa. Tällä hetkellä hän työskentelee kuljetusalalla, mutta haki ohjelmaan mukaan löytääkseen jonkun uuden suunnan elämälleen ja tietenkin nähdäkseen, onko niin hyvä leipuri, kuin muut kehuvat.


Niko oppi leipomisen Ellu-tädiltään ja Iines-mummolta. Hän muistaa perinteiset valkeat piparit, joita he tekivät jouluisin mummon kanssa koko suvulle ja on myös perinyt mummon vanhat leivontavälineet ja reseptit. Nikon omaa erityisalaa ovat täydelliset voisilmäpullat ja juhlahetkiin marenkikakku hillatäytteellä.


Katja Mäntyniemi, 42, Kauhajoki

Koko Suomi leipoo

Kuva: MTV3


Katja on leiponut pienestä pitäen ja oppinut, että kaikki tehdään itse. Hän pitää itseään intohimoisena leipurina, joka yrittää aina parhaansa. Katjan perheeseen kuuluu mies Kyösti ja neljä lasta, joista yksi asuu vielä kotona. Katja on myös todella innokas urheilija ja pyöräilee joka aamu pitkän lenkin Kauhajoen peltojen välissä ja käy kuntosalilla body stepissä.


Katja haaveilee omasta kahvilasta. Katjan saattaa myös muistaa vuodelta 1991 ikonisen Tenavatähti-laulukilpailun finaalista.


Markku Ellala, 67, Sastamala

Koko Suomi leipoo

Kuva: MTV3


Markku on elämänsä aikana ehtinyt tehdä jo vaikka mitä. Hän on ollut mm. tanssinopettaja ja seksuaaliterapeutti. Tällä hetkellä Kuninkaallinen huvila Villa Royal on hänen silmäteränsä. Markku on myös rojalisti ja egyptologian intohimoinen harrastaja. Markun perheeseen kuuluu vaimo, neljä lasta, yhdeksän lastenlasta sekä koira.


Markku on leiponut pienestä pitäen, mutta on nyt innostunut kuninkaallisista resepteistä. Hän pitää itseään erikoisena leipurina ja leipoessa ”mieli kertoo ohjeen”. Markku harjoitteli ohjelmaa varten tuntitolkulla. Hän haki mukaan, jotta pääsisi oppimaan lisää ja laatimaan vaativiakin reseptejä.


Zanni Azizi, 34, Turku

Koko Suomi leipoo

Kuva: MTV3


Zannin perhe muutti Suomeen Irakin Ramadanista v. 1997. Hänen perheeseensä kuulu mies ja kaksi lasta. Sisarukset ja vanhemmat ovat myös osa jokapäiväistä arkea. Ammatiltaan Zanni on tulkki, mutta on nyt kotona pienen tyttärensä kanssa. Zannin leipomukset ovat aina täynnä väriä ja hän käyttää rohkeasti erilaisia makuyhdistelmiä. Leipoessa hän tykkää yhdistellä synnyinmaansa ja kotimaansa makuja.


Zannille leipominen on terapiaa ja leipoessaan hän tuntee itsensä kokonaiseksi. Zanni haki mukaan ohjelmaan, koska halusi testata oman stressin sietokykynsä. Toinen syy oli, että hän haluaa murtaa suomalaisten ennakkoluuloja maahanmuuttajataustaisista naisista. “Mekin tehdään ihan normaaleja asioita ja halutaan tavoitella unelmiamme!” Zannin unelma on joskus perustaa oma pieni kahvila ja kirjoittaa blogia.


Lea Kinnunen, 23, Rovaniemi

Koko Suomi leipoo

Kuva: MTV3


Lea opiskelee Lapin yliopistossa kuvataidekasvatusta, mutta suunnittelee myös kotitalousopintojen aloittamista. Tulevaisuudessa hän haluaisi perustaa kissakahvilan. Leipominen on Lealle stressaavasta arjesta irtautumista, sekä sosiaalista tekemistä, sillä hän mielellään leipoo ystäviensä kanssa. Hän on innostunut kokeilemaan myös suvussa kulkeneita perinnereseptejä, kuten mustikkakukkoa ja hämmästyshuttua.


Leipomisen lisäksi Lea pelaa ”luokattoman” paljon tietokonepelejä. Lea haki mukaan ohjelmaan ystävien ehdotuksesta. Hän oli myös itse viehättynyt ohjelman hyväntuulisuudesta ja tekemisen meiningistä.


Mari Pihlajamäki, 31, Turku

Koko Suomi leipoo

Kuva: MTV3


Mari aloitti leipomisen vasta pari vuotta sitten ja perusti samalla Instagram-tilin ”Saamarin kakut”, johon alkoi lisäillä kuvia kakuistaan. Leipominen vei täysin mennessään ja nyt hän haaveilee jo omasta reseptikirjasta ja leivontaohjelmasta.


Marille tärkeintä on perhe ja juuri perhe kannusti hakemaan mukaan ohjelmaan, vaikka kokemusta ei ollutkaan vielä paljon. Hän asuu Turussa yhdessä pienen Haru-koiran kanssa ja työskentelee kysynnänsuunnittelijana HK Scanilla. Mari on myös innokas urheilija ja lenkkeilyn lisäksi käy treenaamassa crossfitsalilla.


Miro Matero, 19, Suomussalmi

Koko Suomi leipoo

Kuva: MTV3


Miro on todella taitava hapanjuurileipuri. Hän innostui leivonnasta noin viisi vuotta sitten, kun oli sitä ennen katsonut äidin ja mummon touhuja. Hänellä on oma YouTube kanava, Tasty Finland, missä hän julkaisee leipomuksiaan viikoittain. Leipomisen lisäksi Miro soittaa viulua ja hiihtää.


Korona-aikaan hän ja hänen äitinsä kiersivät pihoilla soittamassa ja ilahduttamassa muita. Miro on ylioppilas ja pääsi suoraan opiskelemaan kotitalousopettajaksi Itä- Suomen yliopistoon, mutta sitä ennen hän suorittaa armeijan sotilassoittokunnassa Parolassa.


Anne Ezedin, 54, Helsinki

Koko Suomi leipoo

Kuva: MTV3


Anne on kotoisin Virosta ja usein hänen leivonnaisissaan yhdistyy opit omalta emalta lapsuudesta sekä uuden kotimaan perinteet. Säväykseen leivontaan antaa myös innostus Lähi-idän leivonnaisiin, jonka hän on saanut Libanonissa syntyneen miehensä kautta. Puolison lisäksi perheeseen kuuluu kaksi tytärtä ja kolme lastenlasta, joiden kanssa Anne viettää mielellään aikaa.


Annella on rivitalonsa takapihalla puutarha ja erityisenä intohimona värikkäät Heirloom-tomaatit. Koko Suomi leipoo- ohjelmaan Anne haki mukaan, koska halusi tavata samanhenkisiä ihmisiä ja päästä juttelemaan leipomisesta. Tulevaisuudessa hän haaveilee pienen kesäkahvilan perustamisesta maaseudulle sekä matkailusta tutustuen eri maiden leivontakulttuureihin.


Pihla Sallinen, 15, Iisalmi

Koko Suomi leipoo

Kuva: MTV3


Kilpailun juniori on tänä vuonna 15-vuotias Pihla. Pihla ällistytti taidoillaan jo koeleivoinnoissa ja oli selvää, että vaikka kilometrejä on takana vähemmän kuin muilla, taitoja ja tietämystä on silti. Pihla asuu perheensä kanssa kauniissa pappilassa Iisalmessa.


Pihlan leivontatyyli on herkkä ja kaunis. Pihla kertoo, että kilpailussa yllätti sen rankkuus, jota ohjelmaa katsoessa ei huomaa: ”On yllättävän raskasta antaa kaikkensa leipoen kahdesti päivässä ja puskea vaan eteenpäin.” Pihla haaveilee oman leivontakirjan kirjoittamisesta. Tulevaisuudessa hän haluaisin myös perustaa modernin jälkiruokabaarin.


Timo Berg, 41, Vantaa

Koko Suomi leipoo

Kuva: MTV3


Timo on ammatiltaan isännöitsijä. Hänen perheeseensä kuuluu vaimo ja kaksi lasta. Timo aloitti leipomisen vähän vahingossa: nuorena poikamiehenä hän leipoi keittokirjoista ja oikeastaan vain yhtäkkiä huomasi, että pitää siitä. Timo leipoo mieluiten teknisesti haastavia reseptejä ja oikeastaan mitä vaan, paitsi kermakakkuja.


Timolle leipominen on arjesta irrottautumista ja muiden ilahduttamista. Leipomisen lisäksi hän ulkoilee perheen kanssa ja haaveilee lomasta. Leipominen tulee aina olemaan vain mukava harrastus.


Muru Vähänikkilä, 34, Helsinki

Koko Suomi leipoo

Kuva: MTV3


Muru rakastaa japanilaista kulttuuria ja se näkyy myös leivonnassa. Hänen bravuurejaan ovat mm. matchakorvapuustit ja kinakoässät. Murun haaveena on perustaa pop up -kahvila, jossa tarjoiltaisiin teeteemaisia herkkuja. Hän haluaisi mahdollisesti joskus vielä asua Kiotossa.


Muru asuu avopuolisonsa ja kahden pupunsa kanssa Helsingissä Vallilassa. Hän on ammatiltaan kulttuurituottaja. Muru haki ohjelmaan mukaan haastaakseen itseään, ja odottikin erityisesti tuomareilta saatua palautetta – hyvää ja huonoa. Muru ilostutti heittäytymisellään koko porukkaa ja toi Koko Suomi leipoo -keittiöön aivan uusia makuyhdistelmiä.Koko Suomi leipoo

Herkkuja maistelemassa ja arvioimassa ovat tuomarit Markus Hurskainen ja Toni Rantala. Ohjelman juontaa tuttuun tyyliin Anne Kukkohovi. Kuva: MTV3


Jakso 1: Ekassa jaksossa tutustutaan kilpailijoihin. Teknisessä tehtävässä leivotaan Pehtoorin pusupullia. Taidonnäytetehtävässä puolestaan leivotaan rakkaimmille ja tärkeimmille.


Koko Suomi leipoo alkaa MTV3:lla ma 16.11. klo 20

Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fiKirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat