Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

Supernanny Pia Penttala paljastaa, välillä menee ns. tunteisiin: ”Herranjestas, miten täällä voi..."

Pia Penttala on Suomen Supernanny, joka auttaa lapsiperheitä arjen haasteissa.

4.3.2021 klo 10:00

Supernanny Pia Penttala

Pia Penttala on mm. psykoterapian maisteri sekä lastensuojelutyöntekijä yli 20 vuoden kokemuksella. Kuva: MTV3


Pia Penttala auttaa tavallisia perheitä selviytymään arjen haasteista. Myös moni katsoja on saanut apua tv:n kautta ja Penttala tunnistetaan nykyisin myös kaduilla ja toreilla.


Oletko saanut kokea paljonkin julkisuutta yksityiselämässäsi, koputetaanko esim. olkapäälle kauppareissulla ja halutaan puhua?

- Kyllä! Se on ollut niin hassua! On ollut hirveän palkitsevaa, että olen saanut luottamuksen ihmisiin tv-ohjelman kautta. Vanhemmat ja isovanhemmat kyselevät neuvoja, ja lapset ovat ottaneet mut ihanaksi arjen tielläkulkijaksi.


- Ei ole päivää, ettei joku lapsi huutaisi, että “tuolla on supernanny, moi” ja sitten he tulevat kertomaan juttuja. Paljon tulee viestejä ja kysymyksiä. Vastavuoroinen puhelu on kovinkin vahvaa, Penttala iloitsee.


Supernanny Pia Penttala

Supernanny Suomi -ohjelmassa nähdään erilaisia perheitä ympäri Suomea. Tässä perheessä poikakolmikko pitää yksinhuoltajaäidin kiireisenä. Kuva: MTV3


Mikä on ollut ihanin muistosi Supernannyn teossa?

- Kokonaisvaltainen ihanuus tulee aina, kun oven painaa kiinni. Sinne on aina jäänyt motivoitunut perhe menemään kohti uutta. Mutta kyllä ne yksittäiset hetket, kun olet kuvauksissa ja näet, että vanhemman ja lapsen keskustelu johtaa sellaiseen emotionaaliseen tunnetilaan, että mun on vaan kiirehdittävä siitä pois, että ne kaksi, jotka kuuluvat toisilleen saavat jäädä kaksisteen. Että on pystynyt luomaan niin vahvan tilanteen, että vanhempi ja lapsi yhtäkkiä löytävät toisensa. Me ollaan kuitenkin tavattu sellaisissa merkeissä, ettei ole ollut hajuakaan, miten toinen tuntee toisesta.


Lue lisää: Supernanny Pia Penttala paljastaa suomalaisperheiden ongelmakohdat - Korona tuo tämän haasteen


Tuleeko sinulla miten tunteet pintaan perheissä: meneekö ns. tunteisiin?

- Totta kai asiat koskettaa ja ärsyttääkin monta kertaa. Että “herranjestas, miten täällä voi olla tällainen tilanne. Miten sä voit vanhempana antaa tilanteen olla näin…”. Mutta sitä vartenhan täällä ollaan ja töitä tehdään. Mutta tosi paljon koskettaa se, kun ihmiset uskaltaa mennä jonkun rajan yli tai laskee sen pleksin alas. Ne on valtavan ihania hetkiä. Silloin tietää, että kannatti lähteä supernannyksi!


Mitä luulet, olisivatko nämä perheet osanneet hakea apua ilman Supernannya?

- Valitettavan paljon perheet ovat kertoneet, että on kokeiltu kaikenlaista, eikä perheet ole tietäneet, mistä hakea apua. Se tietysti harmittaa ammattilaista, kun tietää, että apua on paljon tarjolla. Mutta sitä ei vaan osata hakea ja löytää. Siinä on meidän ammattikunnalla peiliin katsomisen paikka, että miten me oltaisiin tarpeeksi helposti saavutettavissa.Supernanny Pia Penttala

Torstain Supernanny-jaksossa Hanna-äiti tekee kahta työtä ja usein tehtävää jää vielä kotiinkin. Perheen esiteinit touhuavat omiaan ja tärkeät tunteet on piilotettu vakan alle. Kuva: MTV3


Jos lapsi on oikeasti huolissaan lapsen elämästä, niin kenen puoleen perhe voi kääntyä, jos tuntee voimattomuutta lapsen kasvatuksessa?

- Suomi on täynnä ihmisiä, keneltä saa perustukea ja ammatillista apua. Välillä heitä on toki vaikea löytää. Kannattaa hyödyntää sitä verkostoa, jossa jo ollaan. Kunnissa on valtavat määrät hyvää osaamista matalalla kynnyksellä sekä kouluista ja päiväkodeista voi saada tukea itselleen. Oli se päivähoito tai koulu, niin sieltä varmasti löytyy ihminen, jolta voi kysyä vinkkejä. Myös kuntien omat perhetyöntekijät perhepalveluiden piirissä auttavat. Siellä on paljon erilaisia tukimuotoja.


Lue lisää: Supernanny Pia Penttala laihtui 28 kg, apu lihavuusleikkauksesta: "Vaikeinta on ollut..."


Supernanny Suomi on MTV3-kanavan ohjelmistoa.

Katso ohjelma-aikoja Telsu.fi


Juttu on suosikkiuusinta ja julkaistu ekan kerran 3/21.

Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Suomen suosituin TV-opas
Katso kaikki TV-ohjelmat»