Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt Nettialet
Televisio

Paperiton nuori nainen pakotettiin prostituoiduksi ja kärsi nälästä - Yöt Kampin linja-autoasemalla

Paperittomat-dokumentti seuraa neljän "näkymättömän" ihmisen elämää suomalaisen yhteiskunnan laitamilla.

2.2.2021 klo 7:00

Paperittomat

Suomen paperittomilla on suuri vaara joutua ihmiskaupan uhriksi. Kuvituskuva: Pixabay.


Suomessa elää ihmisiä, joiden arki on täynnä epävarmuutta ja pelkoa huomisesta. He ovat Suomessa ilman oleskelulupaa olevien paperittomia. Nämä ihmiset eivät pysty tai halua syystä tai toisesta palata kotimaahansa ja yrittävät selvitä paperittomana Suomessa.Yksi heistä on nuori nainen, ihmiskaupan uhri, joka saapui Suomeen keväällä 2017. Äärimmäisen haavoittuvaisessa asemassa ollut nuori nainen joutui lopulta myymään omaa vartaloaan selviytyäkseen.


- Minut pakotettiin myymään itseäni, asiakkaita oli useita päivässä. Minulle ei annettu ruokaa tai jouduin nukkumaan ulkona, jos en suostunut lähtemään asiakkaiden matkaan. Joskus nukuin Kampin linja-autoterminaalissa, koska se oli ainoa paikka joka oli auki 24/7, nuori nainen kertoo Paperittomat tv-dokumentissa.


Paperittomat

Intiasta lähtöisin oleva Nirmal Singh. Yle Kuvapalvelu


Yksi dokumentissa nähty hahmo on Nirmal Singh, 32. Hän on lähtöisin Intiasta, käy Suomessa töissä ja on löytänyt ympärilleen laajan sosiaalisen verkoston. Silti häntä ei ole virallisesti olemassa.


Salakuljettajien suunnitelman mukaan v. 2006 hän oli matkannut Moskovan kautta Helsinki-Vantaalle. Nirmalia ohjeistettiin repimään passinsa, koska se auttaisi häntä saamaan paremmin turvapaikan Euroopasta.


- Saavuin Suomeen kolmen ystäväni kanssa ja salakuljettaja majoitti meidät Rastilan leirintäalueelle. Hän kuitenkin jätti meidät sinne oman onnemme nojaan. Yksi toisensa jälkeen ystävistäni lähti maasta, mutta minä jäin Suomeen.Paperittomat

Nirmal Singh ja Prithi Sandhu yrittävät löytää ratkaisua Nirmalin tilanteeseen Paperittomat-dokumentissa. Kuva: Sampsa Huttunen/Yle


Nirmal Singh on paperiton ja elänyt nyt reilun 14 vuoden ajan erikoisessa tilanteessa, hänellä ei ole passia, eikä virallista oleskelulupaa. Hän ei ole saanut pankkitiliä Suomessa, mutta verokortti hänelle annettiin. Nirmal on maksanut palkastaan veroja näiden vuosien aikana noin 25 000 euroa.


Tähän mennessä Nirmal on hakenut kaksi kertaa turvapaikkaa ja neljästi oleskelulupaa. Viimeisin hakemus tehtiin tammikuun alussa. Käsittely kestää vajaan vuoden. Tällä hetkellä Nirmalilla on työnteko-oikeus.Paperittomat

"Vapaus" tatuointi Nirmal Singhin kaulassa. Kuva: Sampsa Huttunen


Paperittomat-dokumentti seuraa neljän paperittoman elämää yhteiskunnan laitamilla. Minkälaista on näiden ihmisten todellisuus, miten rakentaa elämää maassa, jossa sinua ei virallisesti ole edes olemassa.


Paperittomat Yle TV1 to 4.2. klo 19.00 ja Yle Areena 1.2.

Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fi


Lähde: Yle

Kirsti Kurki-Myllymäki

Asiasanat: Paperittomat
Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat