Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

Miksi viina vei kirkkaimmat tähdet? Irwin, Kari Tapio, Olavi Virta ja legendat tv-toiveuusinnassa

Iskelmä-Suomi -dokumenttisarja sukeltaa suomalaiseen iskelmään ja sen sielunmaisemaan.

7.5.2020 klo 7:00

Irwin

Iskelmä-Suomi -sarjassa pääosassa ovat suomalaisen iskelmätaivaan tähdet, kuten Irwin Goodman, Kari Tapio, Laila Kinnunen ja Olavi Virta. Kuva: Yle Kuvapalvelu, muokkaus PhotoCollage.


Iskelmän säikeisiin kätkeytyy kiehtova tarina alakuloisesta musiikista, sitä esittävistä ja tekevistä taiteilijoista. Ennen kaikkea iskelmään kiteytyy tarina pohjoisesta kansasta, joka on synnyttänyt omaleimaisen musiikkikulttuurin muodon.


Ensimmäisessä jaksossa aiheena on kohtalon tähdet. Suomalainen iskelmätähti ei saa olla liian täydellinen. Hänen tarinassaan pitää olla varjoja.


Mitä iskelmätaiteilijat ovat uransa puolesta uhranneet? Mitä on olla tähti? Miksi toiset sortuvat viinaan? Miksi toisista tulee legendoja? Olavi Virta, Irwin, Badding, Topi Sorsakoski ja Kari Tapio ovat sellaisia tähtiä, joita yleisö on halunnut ihailla.


Irwin

Irwin Goodman (1943-1991) oli kansanlaulaja, jolla oli paheellisen, reteän juopporentun imago. Kukapa meistä ei muistaisi biisejä, kuten Työmiehen lauantai, Ei tippa tapa, Häirikkö tai Rentun ruusu. Kuva: Alvar Kolanen, Yle


Irwin

Olavi Virta (1915-1972) oli näyttelijä, laulaja ja yksi Suomen eniten levyttäneistä artisteista. Hän on ehdottomasti Suomen ensimmäinen tangokuninkaallinen. Kuva: Alvar Kolanen, Yle


Irwin

Kari Tapio (1945-2010) on suomalaisen iskelmän kasvot. Hän on mies kansan syvien rivien suosikkien takana: Laula kanssain, Viisitoista kesää, Olen suomalainen, Myrskyn jälkeen... Kuva: Mika Kanerva, Yle


TV-sarjassa tutustutaan myös iskelmän naissuper-tähtien elämään, kuten Paula Koivuniemeen ja Katri Helenaan. Millaisen tien Iskelmä-Suomen kuningattaret ovat kulkeneet? Mikä on heidän perintönsä nuoremmille naistähdille? Entä millainen oli Laila Kinnusen ja Carolan tie?


Irwin

Lapsuutensa sotalapsena viettäneen Laila Kinnusen (1939-2000) ensimmäinen levytys Lazzarella oli heti hitti. Hän oli myös Suomen ihka ensimmäinen edustaja Euroviisuissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu


Iskelmän perimmästen kysymysten äärelle saamme alan taitajat Suvi Teräsniskasta Paula Koivuniemeen ja Tuure Kilpeläiseen. Iskelmä hehkuu 10-osaisessa sarjassa myös kuvina ja musiikkina, luvassa aarteita niin Ylen arkistoista kuin kotialbumeistakin.


Iskelmä-Suomi -sarjan ensimmäinen osa Iskelmä-Suomi: Kohtalon tähdet Yle TV1 su 10.5. klo 18.45

Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fi

Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Suomen suosituin TV-opas
Katso kaikki TV-ohjelmat»