Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

Me Naiset: Katri Helena poltti hääpukunsa tynnyrissä - Teki samalla elämää mullistavan päätöksen

Katri Helena on suomalainen ikoni, jonka sinivalkoinen ääni on soinut vuosikymmeniä.

6.5.2023 klo 10:00

Katri Helena

Katri Helenan (s. 1945) ura on poikkeuksellinen. Hänellä on levytyksiä seitsemällä vuosikymmenellä, lähes kaksi miljoonaa myytyä levyä ja loputtomasti hittejä. Kuva: katrihelena.fi


Me Naiset -lehden juttusarjassa tunnetut suomalaiset kertovat elämänsä tärkeimmistä oivalluksista. Yksi heistä on suomalainen laulajalegenda, ikoninen Katri Helena.


Katri Helena on tehnyt pitkän uran laulajana ja hänen uransa on poikkeuksellinen. "Suomalainen ääni" on tehnyt hittejä, jotka ovat soineet vuosikymmeniä. Hittejä ovat mm. ”Anna mulle tähtitaivas”, ”Vasten auringon siltaa”, ”Mun sydämeni tänne jää”, ”Katson sineen taivaan”, ”Lintu ja lapsi”, Katson autiota hiekkarantaa”, ”Paloma Blanca”, ”Syysunelma”, ”Ei kauniimpaa” ja ”Puhelinlangat laulaa”.​


Katri Helena on syntyisin Pohjois-Karjalasta, Tohmajärveltä. Me Naiset -lehden haastattelussa hän kertoo uransa alusta ja lapsuudestaan mm. näin:

-Vasta aikuisena olen ymmärtänyt, miten tiukan sosiaalisen kontrollin alla me 1940-luvulla syntyneet tytöt kasvoimme. Erityisesti tämä korostui pikkupaikkakunnilla, kuten lapsuuteni Tohmajärvellä itärajan tuntumassa. Tapakasvatus juurtui syvään: ole reipas, ole ajoissa paikalla, hoida työsi hyvin, maksa velkasi, säästä pahan päivän varalle, kohtele muita kuten haluat itseäsi kohdeltavan.


-Olin ainoa lapsi, kullannuppu ja silmäterä, enkä missään nimessä halunnut pahoittaa isän ja äidin mieltä, joten noudatin noita ohjeita tarkkaan, laulajalegenda kertoo.


Katri Helena

Katri Helena on esiintynyt laulajana tv:ssä lukuisia kertoja, mutta harvemmin itse vieraana. Tässä hän on mukana Laulu rakkaudelle: Secret Song Suomi -ohjelmassa. Kuva: MTV3


Laulaja peilaa lapsuuden oppejaan artistiuraansa:

-Reippauteni saattoi toisinaan mennä vähän överiksikin. Olen silti kiitollinen kotoa opitusta kunnollisuudesta. Se on suojellut ja kannatellut minua alalla, jolla liian moni artisti on sortunut päihteisiin ja rikkonut ihmissuhteensa peruuttamattomasti.


-Mitään sädekehää en ole koskaan tavoitellut - imagoni on ehkä puhtoinen muiden silmissä, itse olen vain elänyt. Laskelmoimatta ja sydän edellä, usein kuurona järjen äänelle, sanoisin, Katri Helena summaa.


Katri Helena on ollut kolmesti naimisissa. Nuoruuden avioliitto Matti Turusen kanssa päättyi eroon Katri Helenan uran alussa. Timo Kalaojan kanssa hän sai kolme lasta. Panu Rajalan kanssa hän asui Hämeenkyrössä.

-Konfliktinpelosta, turhasta häpeästä ja miellyttämisentarpeesta pääsin irti oikeastaan vasta kuusikymppisenä. Noiden nuoruudesta asti kantamieni ominaisuuksien takia siedin esimerkiksi Hämeenkyrön retkelläni paljon ikävää. Suostuin asioihin, jotka eivät olleet aidosti minua. Ero oli lopulta helpotus, ikoninen laulaja paljastaa liitostaan Panu Rajalan kanssa.


Katri Helenan omaelämäkerta julkaistiin viime syksynä, kirjoittajana toimi Elina Hirvonen. Tämä kuva lainattu artistin Instagramista:Lähtö Rajalan luota oli käännekohta laulajan elämässä:

-Lähtiessäni Hämeenkyröstä poltin hääpukuni tynnyrissä ja päätin, että tämä sai olla viimeinen kerta elämässäni, kun pakottauduin tekemään asioita muiden ihmisten odotusten tähden. Opin paljon itsestäni ja päätin vastedes elää kuten todella haluan. Voi sanoa, että löysin todellisen rohkeuden. Ei mitään niin pahaa ettei lopulta hyvääkin.


Katri Helena

Katri Helena oli Jenni Pääskysaaren haastateltavana Studio Pääskysaaressa. Kuva: MTV3


Nyt 77-vuotias laulajatar on yhdessä Tommi Liimataisen kanssa. Hän kuvaa suhdettaan Me Naiset -lehdessä näin:

-Koen, että nykyisessä suhteessani henkinen yhteys ylittää 32 vuoden ikäeron. Kun toisen kanssa elää ja tunteet ovat vahvat, ei siinä numeroita mietitä.


-Kutsun joskus huumorilla itseäni ämmänkäppänäksi, mutta sellaista rakkaani ei halua kuulla. Kaikki loppuu elämässä väistämättä joskus. Vielä en kuitenkaan murehdi minkään päättymistä, vaan katson eteenpäin ilolla ja uteliaisuudella. Näillä mennään!


Lue lisää: Jenni Pääskysaari halusi Katri Helenan, 77, tästä syystä tv:seen: "Tuntuu brutaalilta..."


Lue lisää: Harvoin julkisuudessa yksityishenkilönä nähty Katri Helena tv:ssä - Tältä hän näyttää nyt!


Katri Helena Studio Pääskysaaressa MTV Katsomossa.
Laulu rakkaudelle: Secret Song Suomi MTV Katsomossa.


Katso tv-ohjelma-ajat Telsu.fi


Lähde: Me Naiset


Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Suomen suosituin TV-opas
Katso kaikki TV-ohjelmat»