Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt Nettialet
Televisio

Joka kymmenes nainen kärsii äärimmäisestä kivusta kuukausittain - TV:ssä asiaa endometrioosista

Kuulemme Akuutti-ohjelmassa kahden suomalaisnaisen tarinan.

19.11.2019 klo 7:00

Akuutti: Kuukautisten pimeä puoli

Kimiya Bahrami-Kurillon elämään kuului hallitsemattomia kipuja 28-vuotiaaksi asti. Kuva: Antti Tuunanen / YleLähes joka kymmenes naisista sairastuu endometrioosiin, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta tunkeutuu esimerkiksi munasarjoihin, munanjohtimiin sekä virtsarakon ja suolen pinnoille. Syviä pesäkkeitä voi löytyä maksasta tai jopa rintaontelosta. Juuri ennen kuukautisia alkava tai kasvava kipu on tyypillinen endometrioosin oire.


-Sukkapuikkokipu, siinä voi olla montaa kipua päällekkäin. Korventavaa, polttavaa, lattialla makaamista toimintakyvyttämänä. Jossain vaiheessa alkaa miettiä, että kuoleeko siihen. Ei pysty seisomaan, kävelemään, enkä makaamaan, se vaan pahenee, Kimiya Bahrami-Kurillo kertoo kokemuksestaan Akuutti-tv-ohjelmassa.


Hallitsemattomat kivut kuuluivat hänen elämään aina kuukautisten alkamisesta 28-vuotiaaksi asti. Vasta silloin Bahrami-Kurillo sai vinkin lääkäristä, joka teki oikean diagnoosin ja osasi hoitaa endometrioosia. Seurasi leikkauksia, lapsettomuushoitoja, mutta tänä päivänä Kimiya Bahrami-Kurillo on onnellinen ja kivuton kahden lapsen äiti.


Akuutti: Kuukautisten pimeä puoli

Kaarina Ekman-Laine tietää, mitä endometrioosi voi pahimmillaan olla. Hänellä kivut alkoivat ensimmäisten kuukautisten myötä, mutta pitkään niitä vähäteltiin "vain" kuukautiskipuina. Leikkauksista huolimatta sairautta ei ole saatu pysähtymään. Kuva: Antti Tuunanen / Yle


Nokialainen Kaarina Ekman-Laine sai kokea lamaannuttavaa kipua jo ensimmäisten kuukautisten alettua. Syytä kivuille ei löydetty, mutta apua etsittiin ehkäisypillereistä, jotka toivatkin tilapäisen helpotuksen. Kun e-pillereiden käyttö loppui, kivut palasivat. Jopa niin rajuina, että Kaarinalla epäiltiin umpisuolentulehdusta.


Kipujen todellinen syy ilmeni leikkauspöydällä: hänen vatsaontelonsa oli endometrioosin peitossa. Useista leikkauksista huolimatta Kaarinan sairautta ei ole saatu pysähtymään. Tällä hetkellä hänellä on endometrioosipesäkkeitä myös lähellä sydäntä.


Akuutti: Kuukautisten pimeä puoli Yle TV1 ke 20.11. klo 20.00

Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fi

Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat