Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt Nettialet
Televisio

Talvisota-menestysleffasta tehty tv-sarja nyt uusintana - Superkallis tuotanto rikkoi ennätykset

Oikeat veljekset Taneli ja Konsta Mäkelä esittivät Karjalan kannakselle etulinjaan joutuvia veljeksiä.

29.10.2019 klo 10:00

Talvisota

Veljekset Konsta ja Taneli Mäkelä ovat Hakalan veljekset. Kuva: Yle Kuvapalvelu


Pekka Parikan ohjaama elokuva Talvisota sai ensi-iltansa talvisodan alkamisen 50-vuotispäivänä 30.11.1989. Se oli ennätyskallis tuotanto, jossa oli jopa 90 kuvauspäivää ja 75 roolia sekä kymmenittäin nimekkäitä näyttelijöitä.Elokuvan sotakohtauksissa käytetty pyrotekniikka ja erikoistehosteet, koko tuotannon suuruusluokka ja yli kolmituntinen lopputulos olivat suomalaisittain ennennäkemättömiä.


Tuotannon massiivisuudesta kertovat muutamat Kansallisfilmografiassa luetellut faktat: armeijan väkeä työllistettiin 30 000 miestyöpäivän verran ja neuvostounivormuja tarvittiin kuvauksiin 1500 kappaletta.


Talvisota

Pentti Saari (Timo Torikka), Vilho Erkkilä (Heikki Paavilainen), Mauri Haapasalo (Samuli Edelmann), Martti Hakala (Taneli Mäkelä) ja Erkki Somppi (Antti Raivio). Kuva: Elonet


1980-luvun elokuvasta tehtiin erikseen televisiolle sarjaversio, jossa hyödynnettiin elokuvamateriaalin lisäksi elokuvassa käyttämättä jääneitä sekä varta vasten televisiolle kuvattuja kohtauksia.


Keskushenkilöitä, Hakalan veljeksiä Marttia ja Paavoa esittävät veljekset Taneli ja Konsta Mäkelä. Eteläpohjalaiset Hakalan pojat lähtevät Kauhavalta kertausharjoituksiin, mutta neuvostojoukkojen hyökättyä päätyvät Karjalan kannakselle etulinjaan.


Talvisota

Elokuvasta tehty tv-sarja sisältää suomalaisittain suuria joukkokohtauksia. Kuva: Yle Kuvapalvelu


Talvisota sai erinomaiset kuusi Jussi-palkintoa. Taneli Mäkelä sai roolistaan pääosa-Jussin, sivuosa-Jussi ojennettiin Vesa Vierikolle ja paras ohjaus-Jussi ohjaaja Parikalle. Myös musiikki, järjestäjä ja äänitys palkittiin Jusseilla.


Talvisota perustuu Antti Tuurin samannimiseen romaaniin, jonka lähdemateriaalina on käytetty veteraanien haastatteluita ja arkistomateriaaleja. Parikan suurtuotannon henki on vahvasti patrioottinen ja sotaveteraaneja kunnioittava.


Talvisota

Taneli Mäkelä pokkasi Martti Hakalan roolista Jussi-patsaan. Kuva: Elonet


Leffassa nähdään suomalaista tähtikaartia, mm. Taneli ja Konsta Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka, Heikki Paavilainen, Antti Raivio, Esko Kovero, Martti Suosalo, Samuli Edelmann, Vesa Mäkelä, Aarno Sulkanen, Esko Salminen, Ville Virtanen, Helena Haavisto, Kalevi Kahra.


Viisiosainen Talvisota-sarja on esitetty televisiossa viimeksi v. 2009.


Talvisota alkaa Yle TV1 to 31.10. klo 19

Katso lisää ohjelmatietoja Telsu.fi


Kirsti Kurki-Myllymäki

Asiasanat: Talvisota
Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat