Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Elokuvat

Renny Harlinin Jäätävä polte nyt tv:ssä - Aikansa kohuelokuva joutui kovan sensuurin kynsiin

Renny Harlinin ensimmäinen pitkä elokuva kertoo kolmesta amerikkaisnuoresta, jotka lomallaan Suomessa koukkaavat Neuvostoliiton puolelle.

17.6.2022 klo 7:00

Jäätävä polte

Renny Harlin on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen ohjaaja, jonka ohjaustöitä ovat mm. Painajainen Elm Streetillä 4, Die Hard 2 ja Cliffhanger. Kuva: AOPMarkus Selin ja Renny Harlin alkoivat kehitellä yhdessä käsikirjoitusta Los Angelesissa v. 1982. Päärooliin kiinnitetään action-tähti Chuck Norris.


Kun rahoitusongelmat viivästyttivät kuvauksia, Chuck Norris vetäytyi roolista ja suositteli pääosaan poikaansa Mike Norrisia. Uusi käsikirjoitus laadittiin nimellä Born American ja elokuvan rahoitus järjestyi Yhdysvalloista.


Jäätävä polte

Yhdysvaltalaisnuori Napapiirillä. Kuva: Sub


Leffassa kolme amerikkalaista nuorta Savoy, Mitch ja K.C. saapuu Suomen Lappiin lomamatkalle. Päähänpiston seurauksena he ylittävät Neuvostoliiton rajan ja joutuvat vaikeuksiin. Pojat sotketaan mukaan nuoren tytön mystiseen murhaan ja kohta kolmikon ajojahtiin osallistuvat jo puna-armeijan sotilaatkin.


Amerikkalaisnuoret päätyvät vangeiksi epäinhimilliseen vankilaan, missä kidutus ja oudot ihmissakkiottelut ovat arkea. Salaperäinen Amiraali tuntuu olevan ainoa, joka voi auttaa.Jäätävä polte

Päärooleissa Steve Durham, David Coburn ja Mike Norris. Kuva: Sub


Suomessa elokuvan esitys kiellettiin sekä Valtion elokuvatarkastamossa että Valtion elokuvalautakunnassa raaistavana pidetyn väkivaltaisuutensa ja Neuvostoliiton vastaisen sisältönsä takia.


Elokuvan leikattu versio hyväksyttiin esitettäväksi vasta Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä Suomessa joulukuussa v. 1986. Leffa oli saanut ensi-iltansa tätä ennen jo Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.


Elokuva maksoi huimat 16,7 miljoonaa markkaa ja se olikin siihenastisista suomalaisista elokuvista kallein.


Pääosissa: Mike Norris, Steve Durham, David Coburn, Thalmus Rasulala, Albert Salmi, Vesa Vierikko, Ismo Kallio, Pauli Virtanen, Piita Vuosalmi, Laura Heimo.


Ohjaaja: Renny Harlin, USA/Suomi 1986. (92')


Jäätävä polte Sub

Katso leffan ohjelma-ajat Telsu.fi

Kirsti Kurki-Myllymäki

Suosittelemme
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat