Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

Laihdutusohjelmat jylläävät tv:ssä:Suurin pudottaja, Olet mitä syöt.... Jenny Lehtinen oikoo luuloja

Jenny Lehtinen on toimittaja Vaakakapinan ja Läskimyytinmurtajien takana.

29.11.2019 klo 10:00

Jenny Lehtinen

Jenny Lehtinen on tehnyt töitä kehopositiivisuuden eteen jo vuosia. Kuva: Kirsti Kurki-Myllymäki/Nauris.fi


Laihdutustrendit jylläävät. Uuden vuoden lupauksena luvataan pistää kroppa kuosiin. Sama tilanne toistuu kesällä, kun halutaan pistää kroppa rantakuosiin. TV:n laihdutusohjelmissa tiputetaan iso määrä kiloja lyhyessä ajassa kontrolloiduissa olosuhteissa, joka ei välttämättä kestä pidemmän päälle.

- Meillä on maa täynnä ihmisiä, joiden ruoka- tai kehosuhde on mennyt rikki. Olen yllättynyt siitä, miten hitaita ja pitkiä ne prosessit on, kun ihminen lähtee itseään korjaamaan. Enkä tässä tarkoita mitään laihdutusta, vaan oman asenne- ja ajatusmaailman korjaamista. Se on aika pitkä tie ja se on kyllä yllättänyt, kehopositiivisuuden eteen jo vuosia töitä tehnyt Jenny Lehtinen kertoo.Kehopositiivisuus tarkoittaa, että kaikenlaisilla kehoilla on oikeus näkyä ja olla olemassa, eikä minkäänlaisia kehoja tarvitse kommentoida negatiiviseen sävyyn painon perusteella.

- Meillä on yhteiskunnan rakenteissa haitallisia asenteita, joiden luullaan auttavan ihmisiä pysymään normaalipainoisina. Esim. lihavuudesta varoittelu tai syömisen rajoittaminen lapsilla.

- Usein ajatellaan, että on loogista, että jos lapsi on ylipainoinen, hänen syömistään rajoitetaan ja jos lapsi on alipainoinen, hänelle tuputetaan ruokaa. Mutta tutkimusten mukaan ne, joilta rajoitettiin ruokia, söivät entistä enemmän ja heille kehittyi mielitekoja ja jopa ahmintahäiriöitä. Ne, joita yritettiin saada syömään, eivät syöneet sen enempää ja heille kehittyi fobioita ynnä muita. Me yritetään edelleen pelata samoilla palikoilla näitä asioita, vaikka kaikki käytäntö ja tutkimus osoittavat, ettei näin kannata edetä, Lehtinen painottaa.


Jenny Lehtinen

Lehtinen on pääroolissa Läski-lyhytelokuvassa, jossa Sonja (Jenny Lehtinen), 35, yrittää shopata, käydä treffeillä ja mennä uimahalliin tyttärensä kanssa. Se on yllättävän vaikeaa, sillä muut eivät pääse yli siitä, että Sonja on lihava. Kuva: Yle Kuvapalvelu


Koko väestön paino on nousemaan päin ja lasten ylipaino on nousujohteinen. Mitä Lehtinen sitten ehdottaa ylilyöntien välttämiseksi?

- Oikea tapa olisi joustavuus, sallivuus ja oikeanlainen ohjaus. Esim. jos perheessä on ylipainoiset vanhemmat, niin on turha kuvitella, että vanhemmat pystyisivät antamaan lapselle sellaisia malleja, joita heiltä itseltään puuttuu. Jos oma elämänhallinta ei ole syömisen osalta kunnossa, niin kyllä se aina välittyy lapselle. Pitäisi ensin korjata vanhemmat ja sitten katsoa, miten homma siirtyy lapsiin.


Olet mitä syöt haastaa julkkisten ruoka- ja elämäntottumukset MTV3-kanavalla keskiviikkoisin 4.12. klo 20 alkaen.

Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fi


Läski-lyhytelokuva on mukana lyhytelokuvien pohjalta tehdyssä pitkässä elokuvassa Tottumiskysymys Yle Teemalla 7.3.2020.


Kirsti Kurki-Myllymäki

Suosittelemme
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat