Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Elokuvat

Kuninkaan päätös - päätös, joka voi maksaa perheen ja monen norjalaisen hengen

Elokuva vie Norjan v. 1940 dramaattisiin tapahtumiin.

18.11.2018 klo 12:00

Kuninkaan päätös

Kuningas Haakon VII ei anna periksi natsi-Saksalle, vaikka se voi maksaa hänelle hänen perheensä ja monen viattoman norjalaisen hengen. Kuvassa kuningas Haakon VII (Jesper Christensen). Kuva: Yle Kuvapalvelu.


Kun natsi-Saksa miehitti Norjan 9.4.1940, kuningasperhe pakeni Oslosta. Seuraavana päivänä saksalaiset esittivät kuningas Haakon VII:lle uhkavaatimuksen. Vaihtoehdot olivat antautuminen tai sota.


Kuninkaan päätös -elokuva pohjautuu kolmen dramaattisen päivän tapahtumiin huhtikuussa 1940. Norjan hallitus ja kuningas Haakon VII saavat raskaan uhkavaatimuksen Saksan armeijalta: antautukaa tai kuolkaa. Samaan aikaan, kun saksalainen risteilijä upotetaan taisteluissa Oslon vuonolla, saksalaiset yrittävät saada Norjan antautumaan diplomaattisin keinoin. Hallituksen vastaus on kielteinen, ja luvassa on täysimittainen sota.


Miehitysvallan ahdistamana kuninkaallinen perhe joutuu lähtemään Oslosta aamun pikkutunteina. He päättävät nopeasti paeta eri suuntiin, eivätkä tiedä, tulevatko he näkemään toisiaan enää koskaan. Kruununprinsessa Märtha pakenee Norjasta lapsineen Ruotsiin. Kuningas Haakon ja kruununprinssi Olav päättävät jäädä taistelemaan saksalaisia vastaan.


Yritettyään kolmen päivän ajan vältellä miehitysvaltaa Haakon tekee lopullisen päätöksensä. Hän ei suostu antamaan periksi, vaikka se voi maksaa hänelle hänen perheensä ja monen viattoman norjalaisen hengen.


Kongens Nei / Norja, Tanska, Ruotsi, Irlanti 2017. Ohjaus: Erik Poppe.

Päärooleissa: Karl Markovics (Kurt Bräuer), Jesper Christensen (kuningas Haakon), Anders Baasmo Christiansen (kruununprinssi Olav), Tuva Novotny (kruununprinsessa Märtha)


Yle Fem su 18.11.2018 klo 22.00

Katso ohjelmatiedot Telsu.fi


Lähde: Yle

Suomi24 Viihde

Lue seuraavaksi
Suomen suosituin TV-opas
Katso kaikki TV-ohjelmat»