Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt Nettialet
Televisio

Korkeat itsemurhaluvut, viina ja huumori yhdistävät intiaanien ja suomalaisten jälkeläisiä

Tuhansien kilometrien päässä Suomesta elää finintiaaneja. Katja Kettu, Maria Seppälä ja Meeri Koutaniemi dokumentoivat fintiaanien elämää kolmen vuoden ajan.

9.4.2019 klo 7:00

Docstop: Fintiaanit

Shyloh Lussier opiskelee intiaanireservaatin ylläpitämässä collegessa. Kuva: Meeri Koutaniemi/ Yle Kuvapalvelu


Mitä yhteistä on suomalaisilla ja intiaaneilla? Dokumenttielokuva Fintiaanit on tutkimusmatka Pohjois-Amerikassa asuvien fintiaanien elämään ja arkeen.


Toimittaja Maria Seppälä, kirjailija Katja Kettu ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi tutustuivat suomalaisten siirtolaisten ja ojibwa-intiaanien jälkeläisiin, jotka asuvat Suurten järvien alueella kahden kulttuurin puristuksessa. Ympäristön mielestä he eivät ole täysverisiä intiaaneja, eivätkä puhdasverisiä valkoisia.Docstop: Fintiaanit

Fintiaanit elävät Suurten järvien alueella noudattaen kummankin kulttuurin perinteitä. Kuva: Meeri Koutaniemi / Yle Kuvapalvelu


Katja Kettu kertoo Ylen tiedotteessa:

-Tästä dokumentista suomalainenkin voi etsiä juuriaan. Olen ylpeä, että suomalaiskatsojat pääsevät kurkistamaan kaukaisten sukulaistensa, fintiaanien, arkeen juuri meidän elokuvamme kautta. Olen kokenut reservaateissa suurta vieraanvaraisuutta ja kunnioitan kuvaamiamme ihmisiä valtavasti: jokainen tahtoo omalla tavallaan parantaa karua reservaatin arkea.


Docstop: Fintiaanit

Elämä intiaanireservaatissa ei ole aina helppoa. Kuva: Meeri Koutaniemi / Yle Kuvapalvelu


Suomalaisten ja intiaanien elämästä löytyy lukuisia yhtymäkohtia: alkoholismi ja korkeat itsemurhaluvut, voimakas yhteys luontoon, hiljaa olemisen taito, huumori ja pienessä huoneessa hikoilu. Rasismista, köyhyydestä ja ennakkoluuloista huolimatta varsinkin nuoret ovat ottaneet fintiaani-identiteetin omakseen.


Dokumentti on jatkoa vuonna 2016 julkaistulle tietokirjalle Fintiaanien mailla.


Docstop: Fintiaanit Yle TV2 10.4. klo 21.50

Etkö nähnyt ohjelmaa? Katso uusintojen lähetysajat Telsu.fi


Lähde: Yle


Kirsti Kurki-Myllymäki

Suosittelemme
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat