Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt Nettialet
Televisio

Karu dokkari: Saudinaisten pako - Silmitön väkivalta ja mielivaltaiset säännöt kurimuksena

Suomalaistoimittajan harvinaislaatuinen dokkari suljetusta Saudi-Arabiasta ja maasta paenneista saudinaisista.

14.8.2019 klo 10:00

Ulkolinja: Saudinaisten pako

Kuva: Yle Kuvapalvelu


Kasvava joukko saudi-arabialaisia naisia yrittää paeta eri puolille maailmaa perheidensä väkivaltaa ja suljetun yhteiskunnan sääntöjä. Ulkolinja tapasi paossaan onnistuneita saudinaisia Kanadassa.


-Pakenin yöllä, kun muut nukkuivat. Laukut olivat valmiina pihalla. Menin ulos ilman kenkiä. Hämäyksen vuoksi jätin abayan kotiin ja pukeuduin eri vaatteeseen.Tein päätöksen pakenemisesta jo kuusi vuotta sitten, kun täytin 18 ja tulin täysi-ikäiseksi, 24-vuotias Salwa Zahrani kertoo Ulkolinjan dokumentissa. Nyt hän opettelee itsenäistä elämää Montrealissa, Kanadassa.Saudipakolaiseksi Salwa Zahrani on tehnyt poikkeuksellisen ratkaisun. Hän kertoo elämästään Saudeissa ja paostaan sieltä omalla nimellään ja kasvoillaan. Hän tekee tämän siksi, että haluaa auttaa pakoon halajavia kanssasisariaan.


Ulkolinja: Saudinaisten pako

Kuva: Yle Kuvapalvelu


Salwa Zahrani eli hyvin väkivaltaisen ja eristetyn nuoruuden Saudi-Arabiassa. Ennen pakoaan hän haki turvaa Saudi-Arabian sosiaaliviranomaisilta ja palvelevista puhelinumeroista.

- Kerroin, että minua oli hakattu ja lukittu huoneeseen. He halusivat tietää, miten minua oli pahoinpidelty? Kerroin, että minua lyötiin vaikka millä - ruokailuvälineilläkin. Sitten he halusivat tietää, oliko minut sidottu tai poltettiinko minua jollain? Vastasin: Ei. Seuraavaksi kysyttiin, onko minulta murtunut luita? Ei, vastasin. Sen jälkeen he ilmoittivat, että tämä kuuluu kasvatukseen, Salwa Zahrani kertoo dokkarissa.


Toimittaja Pirkko Pöntinen on myös ohjannut Ylen Ulkolinjan. Ohjelma on kuvattu Kanadassa ja kahdella kuvausmatkalla Saudi-Arabiaan, jonne Pöntinen on harvinaisesti saanut kaksi kertaa toimittajaviisumin alle vuoden aikana kuvaajien Ghadi Boustanin ja Pekka Kolin kanssa.


Ulkolinja: Saudinaisten pako Yle TV1 to 15.8. klo 22.05

Jäikö dokkari näkemättä? Katso uusintojen lähetysajat Telsu.fi


Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat