Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

Seksin saamiseksi voodoo&väkivaltaa - afrikkalainen nainen on orjana katuprostituutiossa Euroopassa

Ulkolinja: Naiskaupan ytimessä -dokumentti avaa silmät prostituutioon suomalaisten silmin.

7.2.2019 klo 7:00

Ulkolinja: Naiskaupan ytimessä

Nigeriasta lähtiessään Mhiz uskoi pääsevänsä töihin italialaiseen kampaamoon, mutta pakotettiin prostituoiduiksi Pohjois-Italian kaduille. Kuva: Yle Kuvapalvelu


Virallisesti orjuus on kielletty kaikkialla maailmassa. Totuus on toisenlainen. Maailmassa yli 40 miljoonaa ihmistä elää orjuudessa.


Ylen omatuotantoinen Ulkolinja -dokumentti Naiskaupan ytimessä pureutuu Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvaan naiskauppaan. Se on yksi aikamme laajimmista ihmiskaupan ilmiöistä.


Kymmeniä tuhansia nigerialaisia naisia on lähetetty pakkoprostituutioon Euroopan kaduille 1990-luvun alusta lähtien. Ilmiö kasvoi huippuunsa vuonna 2016, kun Italiaan saapui Välimeren yli noin 11 000 nigerialaista naista. Heistä monet olivat alaikäisiä. Arvioidaan, että noin 80 prosenttia heistä pakotettiin prostituutioon ja ihmiskaupan uhreiksi.


Ylen Ulkolinjan ohjaaja Antti Kuronen ja kuvaaja Ivar Heinmaa matkustivat Nigerian ihmiskaupan keskukseen Benin Cityyn, josta tulee valtaosa ihmiskaupan uhreista.Ulkolinja: Naiskaupan ytimessä

Naiset sidotaan ihmiskauppaan rahallisella velalla ja voodoo-seremonialla, joka suoritetaan Nigeriassa ennen lähtöä. Kuva: Yle Kuvapalvelu.


Ulkolinjassa näytetään koko ihmiskaupan ketju. Benin Cityssä kaksi nuorta naista on lähdössä ihmissalakuljettajansa matkaan. Ensin heidän on osallistuttava voodoo-seremoniaan, jossa he lupaavat maksaa matkavelkansa parittajalle ns. madamelle Euroopassa.


Madamet sitovat uhrit pakkoprostituutioon rahallisella velalla ja väkivallalla. Parittajat ovat yleensä itse pakkoprostituutiosta irti päässeitä nigerialaisia. He houkuttelevat nuoria naisia Eurooppaan valheellisilla lupauksilla työpaikoista. Parittajat maksavat matkan, mutta perillä he vaativat naisilta kymmeniä tuhansia euroja. Näin naiset sidotaan pakkoprostituutioon vuosiksi.


Ulkolinjassa päästään mukaan myös ratsiaan Benin Cityssä. Viranomaiset yrittävät saada kiinni ihmiskauppiaita, jotka ovat lähettäneet naisia Venäjälle jalkapallon MM-kisapassien avulla - ja yksi naiskaupan uhreista on tapettu Venäjällä.


Kuronen kuvasi uhrien todellisuutta myös Italiassa, koska naiskauppa ei kukoistaisi, ellei Euroopassa olisi halukkaita asiakkaita. Ohjelmassa haastatellaan myös ihmiskaupan uhreja mm. alaikäistä, joka pakotettiin 15-vuotiaana katuprostituutioon Napolissa.


Ulkolinja: Naiskaupan ytimessä Yle TV1 klo 22.05

Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fistä


Lähde: Yle

Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat