Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Televisio

Ohoi! Korkeasaari-LIVET on täällä - Tähtinä amurintiikerit, pikkupanda Pim Pim ja saukko Tristan!

Kesän eläimellisin reality on alkanut.

19.5.2022 klo 9:41

Korkeasaaren Saukkolive

Pikkupanda Pim Pim, saukko Tristan ja amurintiikeri. Kuva: Nelonen


Korkeasaaren Tiikerilive, Pikkupandalive ja Saukkolive tarjoavat eksoottisen luontoelämyksen kesäkuukausina. Nyt on mahdollista seurata kotoa käsin, mitä eläintarhan eläimet puuhastelevat päivin - ja öin.Katseltavissa on kolme streamia. Tiikeriliven tähtiä ovat amurintiikerit Tamur ja Sibiri. Saukkoliven ykköstähti on 3-vuotias saukko Tristan. Pikkupandaliven linssiluteita ovat puolestaan 7-vuotias pikkupanda Pim Pim ja viikko sitten Korkeasaareen muuttanut alle vuoden ikäinen Salija.


Kussakin kolmesta tarhasta on useita kameroita, jotka taltioivat eläinten leikkejä, päiväunia, ruokailuja ja muuta arkea vuorokauden ympäri.Korkeasaaren Saukkolive

Amurintiikerit Sibiri ja Tamur ovat yleensä aktiivisimmillaan aamuisin ja iltaisin. Kuva: Nelonen


Amurintiikerit Sibiri ja Tamur

Amurintiikerit Sibiri ja Tamur ovat kuin vanha aviopari ja usein ne jakavat punkan päiväunillaan. Ruoka-aikaan, siis pari-kolme kertaa viikossa, tiikerit ovat omissa tarhoissaan. Tiikerit voi erottaa raidoistaan, mutta uros on myös naarasta kookkaampi.


Eläintenhoitajat eivät koskaan mene tiikereiden kanssa samaan tarhaan. Tarhan siivouksen ajaksi tiikerit kutsutaan sisälle. Uhanalaiset amurintiikerit ovat kotoisin Kiinan ja Venäjän rajalla sijaitsevalta Amurin alueelta. Nämä tiikerit ovat kuitenkin tulleet Korkeasaareen Ruotsista ja Saksasta. Ne ovat syntyneet eläintarhoissa, kuten lähes kaikki muutkin Korkeasaaren asukkaat ja ovat mukana lajin suojeluohjelmassa.


Korkeasaaren Saukkolive

7-vuotias Pim Pim pikkupanda tykkää bambusta ja päikkäreistä. Se nukkuu usein oksien tai tarhan seinustalle rakennetun tason päällä, jonne Pikkupandalivessä on hyvät näkymät. Kuva: Nelonen


Pim Pimin ja Salija

Pikkupandalivessä seurataan uros Pim Pimin ja Korkeasaareen toukokuussa saapuneen nuoren Salija-naaraan puuhia. Pikkupandat syövät pääasiassa bambua, jossa on vain vähän energiaa ja siksi pandat ottavatkin usein päiväunia.


Pandojen elämään kuuluu opiskelua. 7-vuotias Pim Pim osaa jo seurata target-keppiä, jonka avulla hoitotoimet ja esimerkiksi tilasta toiseen siirtyminen on helppoa. Samojen oppien avulla 10 kuukauden ikäisen Salijan siirto ranskalaisesta syntymätarhastaan kuljetuslaatikkoon ja Korkeasaareen onnistui sujuvasti. Pikkupandat ovat erittäin uhanalaisia, sillä niiden kotimetsiä Himalajalla hävitetään. Korkeasaari suojelee pikkupandoja sukupuutolta yhdessä toisten eläintarhojen kanssa.


Korkeasaaren Saukkolive

Saukko Tristan on vikkelä vesiveitikka. Se vetäytyy useimmiten levolle jompaankumpaan pesäkoloonsa, joista toiseen päästään saukkolivessä kurkistamaan. Kuva: Nelonen


Saukko Tristan

Saukko Tristan viettää usein aikaa pesäkopissaan sikeästi nukkuen, mutta hereillä ollessaan sukeltelee taidokkaasti altaassaan ja nappaa näppärästi kaloja virikepallon sisältä. Ruoka-aikoja onkin muutamia kertoja päivässä. Leikki kuuluu saukon arkeen, ja esimerkiksi mahalasku puroa pitkin on kivaa puuhaa!


Vaikka saukoilla menee nykyisin Suomen luonnossa hyvin, on niiden tilanne monin paikoin Euroopassa huonompi. Siksi myös Tristan kuuluu eläintarhojen perustamaan suojeluohjelmaan.


Korkeasaaren eläintarhan asukkaiden elämää vuorokauden ympäri Ruudussa ilmaiseksi. Pikkupandalive, tiikerilive ja saukkolive ruutu.fi, katso tästä

Kirsti Kurki-Myllymäki

Suosittelemme
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat