Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Elokuvat

Mel Gibson ja Braveheart - Viiden Oscarin leffa tavallisen miehen kasvusta kansallissankariksi

Historiallinen seikkailuelokuva on kaunis ja voimakas kuvaus miehestä, jolla on elämässään tavoite.

12.4.2019 klo 7:00

Braveheart - taipumaton

William Wallace taisteli tosielämässä 1200-luvulla maamiestensä kanssa Englannin kuninkaan tyranniaa vastaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu


Braveheart – taipumaton (Braveheart) on Mel Gibsonin ohjaama ja tähdittämä historiallinen seikkailuelokuva. Leffassa seurataan 1200-luvun Skotlannissa maamiestensä kanssa Englannin kuningas Edward I:n tyranniaa vastaan taistelleen William Wallacen elämänvaiheita.


Braveheart - taipumaton

Historiallista seikkailuelokuvaa kuvattiin autenttisuuden takaamiseksi myös Skotlannissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu.


Skotlanti on jäänyt vaille hallitsijaa ja v. 1280 Englannin kuningas Edvard I valloittaa alueen. Kuninkaalla on kovat otteet ja tyrannian ottaessa vallan nuori William Wallace menettää isänsä ja veljensä. Poika kasvaa setänsä huomassa poissa kotiseudultaan.


Vuosia kuluu ja pojan aikustuttua hänen verensä vetää takaisin lapsuudenkotiin Skotlannissa. Lempi leiskuu, kun hän kohtaa nuoren naisen, jonka kanssa menee naimisiin. Morsio kohtaa kuitenkin englantilaissotilaiden julmuuden. Surun murtama William ryhtyy toimeen, hän kokoaa maanmiehistään sotajoukon ja aloittaa taistelun Skotlannin vapauttamiseksi englantilaisten tyranniasta.


Braveheart - taipumaton

Braveheart nappasi viisi Oscaria ja yksi oli Paras maskeeraus. Kuva: Yle Kuvapalvelu.


Braveheart pohjautuu tositapahtumiin ja on ansiokkaan puvustuksen, maskeerauksen ja efektien ansiosta kuin matka historiaan. Gibson haki kohtauksissa täydellisyyttä ja esimerkiksi yhtä tärkeimmistä taistelukohtauksista kuvattiin lähes sadan tunnin ajan.


Leffa sai kymmenen Oscar-ehdokkuutta ja voitti vuoden 1996 Oscar-gaalassa yhteensä viisi palkintoa. Se nappasi Oscarit kategorioissa Paras elokuva, Paras ohjaus, Paras kuvaus, Paras maskeeraus ja Parhaat äänitehosteet.


Ohjaaja: Mel Gibson, USA 1995 (171').


Braveheart - taipumaton Avalla la 13.4. klo 21.


Lähde: IMDb

Kirsti Kurki-Myllymäki

Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat