Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt
Kasari

Suorapuheinen ja sanavalmis Riitta Väisänen oli Spede Pasasen valinta - Täyskymppi Kymppitonniin

Kymppitonni siivitti Miss Euroopan ja hevostytön koko kansan suosikiksi.

2.12.2018 klo 6:55

Kasari

Huikea Riitta Väisänen juonsi ja heitti tilannekomiikkaa Kymppitonnissa reilut parikymmentä vuotta. Kuva: AOP.


Kymppitonni on keksijä, ohjaaja, renesanssimies Spede Pasasen kehittämä ohjelmaformaatti: leikkimielinen sananarvausohjelma. Pasanen kehitteli ohjelman tilaustyönä Riitta Väisäselle, mutta Miss Eurooppana ja hevostyttönä tunnetun Väisäsen kykyjä epäiltiin aluksi.


Mutta kuten historia osoittaa, ohjelman suola oli juurikin juontaja Väisänen hersyvällä tyylillään. Väisänen voitti mm. Telvis-patsaita ja Venla-palkinnon. Hänet palkittiin myös arvostetulla Kultainen Venla Elämäntyöpalkinnolla v. 2016.


Kupletin juoni oli seuraava: viisi kisaajaa istuu omissa “karsinoissaan” kaksitasoisessa rakennelmassa - kolme ylhäällä ja kaksi alhaalla. Jokainen kilpailija esittää toisille vihjeen, jonka perusteella kanssakilpailjoiden pitäisi tietää, mistä sanasta on kyse. Sanan tulee olla yleisnimi.


Jos vain yksi kilpailija tietää sanan, heruu kysyjälle ja tietäjälle eniten kahisevaa 1 000 markkaa. Ja se oli siihen aikaan iso rahasumma! Jos useampi kilpailija vastaa oikein, heruu kysyjälle ja tietäjälle hieman vähemmän rahaa. Mutta jos kaikki tietävät tai kukaan ei tiedä, tulee kysyjälle miinuksia -500 markkaa.Kasari

Riitta Väisänen ja Hannu Karpo palkittiin arvostetuilla Kultainen Venla Elämäntyöpalkinnoilla v. 2016. Kuva: AOP.


Jos kysyjä uskaltaa valita Jokeri-kysymyksen, se tarkoittaa, että kysyjän täytyy keksiä kysymys lähetyksessä, mutta toisaalta hänellä on mahdollisuus saada tuplavoitto - tai tuplamiinukset. Syttyvä punainen tai vihreä lamppu kertoivat, oliko vastaus oikein vai väärin.


Kymppitonni oli sen ajan yhteisöllistävä peli, sillä myös kotikatsomoissa pidettiin välillä kättä silmien edessä ja arvuuteltiin oikeaa vastausta.


Spede Pasasen kehittämää Kymppitonnia esitettiin MTV3-kanavalla v. 1985-2005.


Julkaisemme lukijoidemme iloksi suosituimpia juttuja uusintoina.
Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 2.12.2018.

Suomi24 Viihde

Lue seuraavaksi
Suomen suosituin TV-opas
Katso kaikki TV-ohjelmat»