Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt Nettialet
Elokuvat

Kestosuosikki Hilja Valtonen -"Hätävara" komedia avioliitosta - Pääosassa moderni, itsenäinen nainen

Hilja Valtonen toi suomalaiseen kirjallisuuteen ja elokuvaan itsenäisen naisen, joka ajoi autoa ja jolla oli ammatti.

16.8.2021 klo 7:00

Hätävara

Pääpari Vappu Kankare (Helena Kara) ja Jarmar Kinnunen (Kullervo Kalske). Kuva: Elonet


Romanttinen komedia Hätävara (1939) pohjautuu Hilja Valtosen romaaniin v. 1938. Hilja Valtonen (o.s. Kurki) (1897-1988) oli suomalainen kirjailija ja kansakoulunopettaja. Valtonen on Suomen naiskirjallisuuden ensimmäinen suuren suosion saanut tekijä ja häntä kutsuttiin lempinimellä "Painosten herratar".Kirjailijana Valtonen ajoi naisasiaa eteenpäin, ja hänen räväkkä kirjoitustyylinsä oli aikakaudelle aivan uudenlainen. Valtonen toi suomalaiseen kirjallisuuteen ja elokuviin modernin, itsenäisen naistyypin, joka ajoi autoa ja jolla oli ammatti. Valtosen kirjat ovat suosittuja edelleen ja niistä otetaan lisäpainoksia.


Hätävara

Vappu Kankare (Helena Kara). Kara oli yksi toisen maailmansodan ajan suosituimmista filmitähdistä Suomessa. Kuva: Elonet


Hätävara-elokuvassa papin tytär Vappu Kankare (Helena Kara) on sanavalmis kuudesluokkalainen, joka ensin ärsyttää ja sitten viehättää kunnianhimoista abiturienttia Jalmar "Jali" Kinnusta (Kullervo Kalske). Opiskelujen jälkeen Vappu ja Jali menevät naimisiin, mutta avioliiton arki on molemmille pettymys.


Elokuva on avioliittokomedia, ja sen tapahtumat sijoittuvat kymmenen vuoden ajalle. Arki puskee päälle ja tyytymättömyys johtaa mustasukkaisiin suhteisiin.


Hätävara

Jarmar Kinnunen (Kullervo Kalske). 186 cm pitkä Kalske nähtiin näyttämöllä ja elokuvissa usein sotilaan, poliisin tai vartijan rooleissa. Kuva: Elonet


Hätävara Yle TV1 ma 16.08. klo 12.55

Katso kaikki tv-ohjelmien lähetysajat Telsu.fi

Kirsti Kurki-Myllymäki

Suosittelemme
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat