Suomi24.fi Keskustelu Suomi24 blogi Alennuskoodit Chat Treffit Säännöt Nettialet
Televisio

Herra Ylppö avoimena ongelmistaan: "Se helpottaa tietää, että on vähän päässä vikaa"

Vain elämää -ohjelmassa vietetään viimeistä artistipäivää ja se on Herra Ylpön päivä.

27.11.2020 klo 7:00

Vain elämää

Herra Ylppö (Frank Mikko Kalevi Mäntymäki) on graafinen suunnittelija ja muusikko. Hän on myös kuvannut ja ohjannut musiikkivideoita. Kuva: Petri Aho/Nelonen



Herra Ylppö on ihastuttanut voimakkailla tulkinnoillaan kauden Vain elämää -ohjelmassa. Mies tuntuu heräävän eloon päästessään lavalle ja peto on irti.


Muusikko Ylppö kertoo ohjelmassa, että hänellä on nuoresta asti ollut vaikeuksia sosiaalisissa tilanteita ja paikoissa, joissa ympärillä on paljon hälinää.


-Olen ehkä vähän sellainen ADD- tai Asperger-tyyppi. Joka paikassa tulee hirveästi ärsykkeitä ja tuntuu, että pää alkaa kohisemaan, Ylppö kertoo.


Vain elämää

Herra Ylppö on vahva esiintyjä, joka räjäyttää lavan aina esiintyessään. Kuva: Petri Aho/Nelonen


Aspergerin oireyhtymä voi ilmetä aistiyliherkkyytenä sekä vaikeuksina erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ja tunne-elämässä. ADHD:lle ominaisia piirteitä ovat myös keskittymisvaikeudet.


-Kyllä mulle tehtiin kaikennäköisiä testejä ja aika vahvasti vaikuttaa, että mulla joku tällainen diagnoosi olisi. Jotkut jutut on mulle aika vaikeita, tai aika monetkin, niin se helpottaa tietää, että on vähän päässä vikaa. Mä koen, että olen osittain vähän jotenkin rikkinäinen.


Musiikki on tuonut Ylpölle eheytymisen tunteita ja hän kertoo saaneensa siitä lohtua ja rauhaa ongelmiinsa.


-Jostain syystä, kun musa tulee, mä fokusoidun silloin siihen. Mun on vaikeaa välillä keskittyä, kun joka puolelta tulee jotain. Heti, kun se alkaa se musa, niin tämä on ihan täysin hanskassa. Koen semmoista tosi harvoin elämässä, Ylppö sanoo.


Vain elämää

Herra Ylppö pääsee (tai joutuu) Vain elämää -pöydän päähän artistipäivänään pe 27.11. Kuva: Petri Aho/Nelonen


Artisti kertoo, että kärsi keskittymisvaikeuksista ja aistien ylikuormittumisesta jo nuorena. Ylppö mainitsee olleensa koulussa tarkkailuluokalla, koska keskittyminen ison luokan opetukseen oli vaikeaa.


-Olen koko ajan ollut ihan pihalla, että mitä nyt. Tiedätkö, tarkkisnuori menee kouluun silleen, että mitä helvettiä täällä tapahtuu. Mulle saattaa olla tosi vaikeaa kotibileissä, menen nurkkaan tai lähden haneen, kun en tajua, että mitä täällä tapahtuu, tämä on jotenkin liikaa. Mutta sitten, kun menen lavalle, se on ihan sama, jos siinä on 12 000 ihmistä. Olen silleen, että okei, tämä on hallussa, Ylppö toteaa.


Tiesitkö muuten, että tällä kaudella Vain elämää -sarjan alkutunnuksen on ohjannut ja kuvannut Herra Ylppö?


Lue lisää: Luvassa tuplayllätys! Vain elämää -kausi jatkuu artistipäivien jälkeen - Katso tiedot tästä!


Vain elämää Nelosella ja Ruudussa perjantaisin kello 20

Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fi

Kirsti Kurki-Myllymäki

Keskustele artikkelista
Lue seuraavaksi
Monipuolisin TV-opas

Telsu.fi TV-ohjelmat

» Katso kaikki päivän ohjelmat