Zmarta on netissä toimiva vertailupalvelu, joka kilpailuttaa useiden pankkien kulutusluotot hakijan puolesta. Sen kautta hakea voi lainaa 1000 eurosta aina 60 000 euroon asti, valiten lainatarjouksista juuri itselle parhaan vaihtoehdon. Käyttö on ilmaista eikä sido hakijaa mihinkään. Tässä arvostelussa tutkimme tarkemmin Zmartan käytön hyötyjä, helppoutta, nopeutta sekä asiakastuen tasoa – Zmarta-kokemuksia unohtamatta.

4
Rating
Suomi24 Lainat arviointi
Asiakaspalvelu
5
Hinta
5
Käyttäjäkokemus
4
Käsittelyaika
4
Lisäedut
2

Zmarta

Zmarta on vuonna 1999 Ruotsissa toimintansa aloittanu lainapalvelu, joka keskittyy vertaamaan vakuudettomia kuluttajalainoja hakijoiden puolesta. Suomeen palvelu laajentui vuonna 2008. Nykyisin se on osa suurempaa, kansainvälistä Zmarta Group -konsernia, joka omistaa Suomessa myös Freedom Rahoitus -vertailusivun.

Lainojen vertailu tapahtuu Zmartan nettisivuilta löytyvällä sähköisellä hakemuksella. Hakemukseen pääsee etusivun lainalaskurilla, jossa luoton ehtoja säätämällä näkyviin saa ensiarvion kuukausieristä. Lomakkeen lähetyksen jälkeen asiakas näkee eri yhteistyöpankeilta saamansa lainapäätökset Zmartan omassa OmaTili-palvelussa, pystyen valitsemaan niistä vapaasti itselleen sopivimman vaihtoehdon.

Palvelun ydintarkoituksena on helpottaa vakuudettomien lainojen vertailua. Yhden hakemuksen lähetyksellä saa sen kautta tarjouksen yksittäisen pankin sijaan yli 25 Zmartan yhteistyökumppanilta. Verkostoon kuuluu useita alan tunnettuja nimiä, kuten Svea, Aktia ja Bank Norwegian, joilta lainaa saa luotettavasti sekä hyvin ehdoin.

Arvioiden yhteenveto

Zmartan vahvuuksia ovat ennen kaikkea asiakaspalvelu sekä käsittelyaika. Neuvonnan aukioloajat ovat arkisin huomattavasti useimpia lainavertailusivuja laajemmat, mikä tekee avun saannista helppoa myös päivätyön ohessa. Hakemukset käsitellään sekä näihin perustuvat lainatarjoukset välitetään asiakkaille automaattisesti, minkä ansiosta lainaa voi saada jopa saman vuorokauden sisällä vertailun aloituksesta. Myös sivuston yleinen käyttökokemus on moitteeton niin tietokoneella kuin mobiilissa. Palvelun ainoana merkittävänä heikkoutena on lisäedut, sillä se ei itse pysty vaikuttamaan välittämiensä lainojen ehtoihin.


Asiakaspalvelu

Tavoitettavissa kolmella kanavalla: chatissä, puhelimitse sekä sähköpostilla. Chatin kautta ihmispalvelijan tavoittaa alle minuutissa, puhelimitse muutamassa minuutissa ja sähköpostilla viimeistään seuraavana arkipäivänä. Asiakaspalvelu on asiakkaiden mielestä yleisesti osaavaa ja poikkeuksellisen ystävällistä. Aukioloajat laajat, minkä ansiosta neuvontaa saa ongelmitta myös työpäivän ohessa. Palvelua ei ole rakennettu asiakaspalvelun varaan, vaan kysymyksiin vastauksia löytää helposti nettisivuilta.


Hinta

Korkotaso vaihtelee eri pankkien välillä suuresti. Vakuudettoman luoton lainatarjous laaditaan aina asiakaskohtaisesti arvioidun maksukyvyn mukaan. Yhteistyöpankkeihin lukeutuu alan suurimpia toimijoita, mikä saattaa madaltaa lainojen hintoja. Palvelun käyttö itsessään on täysin ilmaista, eikä siihen kytkeydy minkäänlaisia piilositoumuksia. Lainakilpailutuksella saatava rahallinen hyöty on ilmaisuudestaan huolimatta suuri, ja hinta on siksi yksi Zmartan vahvuusalueista.


Käyttäjäkokemus

Nettisivut ovat asettelultaan modernit mutta helppolukuiset. Navigointia helpottaa huomattavasti yläpalkki. Hakuun käytettävä lainalaskuri näytetään heti etusivulla. Lomakkeen hankalien kenttien yhteen liitetty selitykset. OmaTili-palvelussa lainatilanteen voi tarkistaa omatoimisesti koska tahansa. Sivusto latautuu ongelmitta myös mobiilissa, ja tarjoaa samat toiminnot kuin tietokonenäkymä. Ainoana haittana pankkien lähettämät mainosviestit, joiden vuoksi haussa on suositeltavaa käyttää toissijaista sähköpostiosoitetta.


Käsittelyaika

Hakemusten käsittely sekä lainatarjousten välitys suurimmilta osin automatisoitua. Ensimmäiset tarjoukset nähtävissä OmaTilissä jo vain muutamassa minuutissa. Rahojen siirron viemä aika riippuu pankista ja valitusta lainasta, mutta aikaisimmillaan lainarahat saa tilille vuorokauden sisällä lainavertailun aloituksesta. Mahdollisten ongelmien käsittely nopeaa arkisin asiakaspalvelun aukioloaikojen ja vahvan saatavuuden ansiosta, mutta apua ei saa viikonloppuisin.


Lisäedut

Lisäetujen tarjonta huomattavasti tavallisia rahoituslaitoksia heikompaa. Ei asiakasbonuksia tai korottomia maksuaikoja, koska Zmarta ei itse määritä välittämiensä luottojen ehtoja. Muihin vertailusivuihin nähden etuna OmaTili-palvelu, jossa lainatarjousten tilan voi nähdä koostetusti koska tahansa. Zmarta tarjoaa lisäksi tavallista kattavamman, talous- ja laina-aiheisten lisämateriaalien valikoiman blogissa sekä eri somekanavilla.


Zmarta laina

Zmarta

Lainamäärä 1 000 – 60 000 €
Laina-aika 12 – 180 kuukautta
Korko 4.9 – 20 %
Tod. vuosikorko 4.99 – 38 %
Ikä 20 vuotta
Vuositulot 0 €

Hyödyt

 • Yli 25 yhteistyöpankkia
 • Toiminta laajalti automatisoitua ja nopeaa
 • OmaTili-palvelu helpottaa lainatarjousten vertailua

Haitat

 • Pankit lähettävät mainosviestejä vertailun jälkeen
 • Asiakaspalvelu ei tavoitettavissa viikonloppuisin
 • Heikot lisäedut

Asiakaspalvelu

Zmartan asiakaspalvelun tavoittaa kolmea kanavaa käyttämällä: sähköpostitse, soittamalla tai chatissä. Nopeiten näistä vastauksen saa chatissä, jonka kautta Zmarta-arvostelua kirjoittaessa pääsimme ihmispalvelijan puheille alle minuutissa. Soittoihin puolestaan vastataan asiakastuessa yleensä muutamassa minuutissa, ja sähköposteihin viimeistään seuraavana arkipäivänä. 

Netin Zmarta-kokemuksia näyttäisi yhdistävän tyytyväisyys henkilökunnan osaavuuteen sekä kohteliaisuuteen, joita pidetään poikkeuksellisina. Jotkin asiakkaista ovat esimerkiksi saaneet haun jälkeen soiton, jossa näiltä on tiedusteltu vertailun sujumista sekä lainatarjousten laatua. 

Etuna ovat tavallista laajemmat aukioloajat, joiden ansiosta avun tavoittaa ongelmitta myös tavallisen työpäivän ohessa. Maanantaista torstaihin neuvontaa saa jopa iltakuuteen asti. Asiakastuen saatavuuden kannalta positiivista on myös se, että nettisivuilla on listattu yleisimpiä kysymyksiä kattavin vastauksin, minkä ansiosta ulkopuolista apua ei yleensä edes tarvitse.

Yrityksen tiedot

YritysZmarta / Freedom Rahoitus Oy
OsoiteKaivokatu 8, 00100 Helsinki (ei käyntiä)
Sähköpostiosoite[email protected]
Puhelinnumero(09) 4241 4444

Asiakaspalvelun aukioloajat

Maanantai08:00 – 18:00
Tiistai08:00 – 18:00
Keskiviikko08:00 – 18:00
Torstai08:00 – 18:00
Perjantai08:00 – 17:00
Lauantai
Sunnuntai

Hinta

Korkotaso vaihtelee Zmartan eri yhteistyöpankkien välillä paljon. Nettisivuilla kerrotaan, että rahoituslaitosten myöntämien lainojen todellinen vuosikorko on 4,5 – 38 %, mikä ei itsessään auta määrittämään haettavan luoton hintaa nimeksikään. Tällainen väljyys on lainaa vertaaville sivuille yleinen käytäntö, sillä ne eivät itse määritä lainojen hintaa, vaan toimivat ainoastaan niiden reaaliaikaisena vertaajana ja välittäjänä.

Lainaa ilman vakuuksia saa aina omaan maksukykyyn perustuvalla korolla, ja tämä pätee myös Zmartan yhteistyökumppaneihin. Mitä parempi hakijan taloudellinen tilanne, sitä pienempi on pankkiin kohdistuva riski ja näin myös lainan hinta. Riskitasoon vaikuttaa toki myös pankin oma koko ja varallisuus, ja Zmartan yhteistyökumppanien suuruus ja tunnettavuus saattaakin tarjota korkoja alentavia vaikutuksia.

Zmartan vertailupalvelun käyttö on kuitenkin kokonaisuudessaan täysin ilmaista. Sen kautta luottoa hakeva ei sitoudu mihinkään, eli jos sopivia vaihtoehtoja ei löydy, tarjoukset voi jättää täysin huomiotta. Ilmaisuudestaan huolimatta lainojen kilpailutuksesta saatava rahallinen hyöty on yleensä huomattava, sillä sen avulla pankit saa kilpailemaan asiakkaan huomiosta – ei toisinpäin. Hinta on näin ehdottomasti yksi palvelun vahvuusalueista.


Lainan haun vaatimukset

 • Vähintään 18 vuoden ikä (vaihtelee pankeittain)
 • Pysyvä kotiosoite Suomessa
 • Suomalainen pankkitili (lainan maksuun)
 • Riittävät ja säännölliset tulot (vaihtelee pankeittain)
 • Ei maksuhäiriöitä

Käyttäjäkokemus

Lainavertailu tapahtuu täysin sähköisesti Zmartan nettisivujen kautta. Nettisivut ovat ulkoasultaan modernit ja helppolukuiset, ja yläpalkin kautta etsimänsä osion löytää nopeasti. Hakuun käytettävä lainalaskuri tuodaan näkyviin heti etusivulla, ja sen alle on listattu yleisimmät kysymykset vertailuun liittyen selkein vastauksin.

Laskuri laajenee vaiheittain sen mukaan, kun hakija saa aiemmat kentät täytettyä. Pyydetyt tiedot ovat samoja kuin lainahakemuksissa yleensäkin, mutta kysymysmerkkien kuvakkeita klikkaamalla auki saa tarkemmat selitykset kohdista, jotka saattaisivat muutoin aiheuttaa hämmennystä.

Lomakkeen lähetyksen jälkeen asiakas saa maksuttomat tunnukset Zmartan OmaTili-palveluun, jossa tämä pystyy näkemään lainatarjoukset kootusti aina niiden ilmetessä. OmaTili mahdollistaa lainatilanteen omatoimisen tarkistuksen kaikkina vuorokauden aikoina.

On suositeltavaa, että lainanhakuun käyttää toissijaista sähköpostiosoitetta, sillä jotkin asiakkaat kertovat saavansa mainosviestejä pankeilta vielä lainan haun jälkeen. Itse Zmarta ei tähän pysty vaikuttamaan. OmaTili-palvelusta tarjoukset näkee joka tapauksessa helposti, eikä sähköpostilla ole siksi paljoakaan väliä.

Zmartan mobiilisivut tarjoavat samat toiminnot, joskin tavallista tietokonenäkymää tiiviimmin aseteltuna. Eri välilehdet latautuvat nopeasti ja ovat sisällöiltään kattavia. Myös lainahakemuksen täyttö onnistuu mobiilissa helposti, eli lainavertailu on saatavilla helposti verkossa myös matkalla.


Käsittelyaika

Yksi Zmartan vahvuusalueista on nopeus. Hakemusten lähetys pankeille sekä tietoihin sopivien lainatarjousten välitys pankeilta asiakkaille on lähes täysin automatisoitua, mikä tekee prosessista poikkeuksellisen joutuisan. 


Hakulomakkeen lähetyksen yhteydessä asiakkaalle annetaan tunnukset OmaTili palveluun, jonne ensimmäiset tarjoukset tulevat nopeimmillaan muutamassa minuutissa. Koska Zmarta toimii yhteistyössä vain sähköisten pankkien kanssa, myös itse sopimuksen allekirjoitus onnistuu hetkessä, ja näin rahat saa valitulta pankilta nopeasti.

Rahojen siirron viemä tarkka aika kuitenkin riippuu monesta tekijästä, kuten pankin omista käytännöistä sekä haetun lainan suuruudesta. Nopeimmillaan rahat saa Zmartan yhteistyöpankilta samana päivänä, kuin lainavertailun on aloittanut. Useimmat pankit varaavat silti 1-2 arkipäivää rahan siirtoon luottosopimuksen allekirjoituksesta laskettuna.

Ongelmat lainavertailussa ovat harvinaisia, mutta mikäli tällainen ilmenee, on asian käsittely Zmartalla arkisin nopeaa. Asiakaspalvelun aukioloajat ovat pitkät ja chatistä avun tavoittaa jo vain alle minuutissa, kun taas tuen yksilöllisyyden ansiosta häiriö käsitellään joutuisasti. Viikonloppuisin ilmenneiden asioiden käsittelyä kuitenkin viivästää se, että neuvonta on auki vain arkena.


Lisäedut

Lainojen kilpailuttajana Zmartan kyky erilaisten lisäetujen tarjontaan on rajallinen. Se keskittyy välittämään eri pankkien yksilöidyt lainapäätöksen asiakkaille yhdellä lainahakemuksella, muttei itse vaikuta näissä päätöksissä linjattuihin ehtoihin. Toisin kuin verkossa toimiva rahoituslaitos, Zmarta ei pysty tarjoamaan asiakkailleen esimerkiksi asiakkuusbonuksia tai korotonta maksuaikaa, sillä nämä riippuvat aina kunkin pankin käytännöistä.

Zmartan kuitenkin erottaa muista lainavertailupalveluista etenkin sen OmaTili-palvelu. Sinne kirjautua voi omatoimisesti koska tahansa, nähden kattavan koosteen lainatarjouksista sekä niiden tilasta. Näin kaikki päätökset löytää yhdestä paikasta, eikä niitä tarvitse etsiä esimerkiksi sähköpostin uumenista.
Blogin ohella sivusto tuottaa kattavia henkilökohtaista taloudenhallintaa sekä lainoja käsitteleviä sisältöjä myös eri somekanaville. Annettu tieto on ajankohtaista ja selkeästi rakennettua, mikä tekee siitä hyödyllistä etenkin lainaa ensi kertaa hakevalle. Lisäedut ovat silti kokonaisuutena Zmartan toiminnan heikoin osa-alue.Zmarta: Yhteenveto

Zmarta on yksi Suomen suosituimmista lainavertailupalveluista. Sen kautta henkilö- ja yritysasiakkaat voivat verrata henkilökohtaiset lainapäätökset jopa yli 25 eri pankilta, valiten niistä itselleen parhaan vaihtoehdon.

Sivuston yhteistyökumppaneihin kuuluu monia alan suuria nimiä, mikä saattaa tarkoittaa hakijalle tavallista edullisempaa sekä nopeampaa lainaa. Itse palvelu on suurimmilta osin automatisoitu, eli lainat välittyvät sen läpi asiakkaalle nopeasti.

Lainojen kilpailutus on kulutusluottoa hakiessa aina suositeltavaa, ja Zmarta helpottaa tätä prosessia huomattavasti. Palvelun käytön ainoina haittoina on hinnottelun väljyys sekä lisäetujen puute, sillä lainat määrää aina asiakaskohtaisesti itse pankki – ei Zmarta. 

Puolueettomalla Trustpilot-sivustolla Zmarta on saanut yli 600 suomalaista arviota, joiden keskiarvo on 4,6/5 tähteä. Erityisen tyytyväisiä asiakkaat ovat olleet palvelun nopeuteen sekä asiakaspalvelun tasoon. Kaiken kaikkiaan voidaan siis todeta, että Zmarta on oiva vaihtoehto heille, jotka haluavat toteuttaa lainan haussa kattavan kilpailutuksen vaivattomasti.