Vuokralaisen ja vuokranantajan oikeudet ja velvollisuudet

remontti laina vuokralaisen oikeudet

Vaikka huomattava osuus suomalaisista asuu vuokralla, eivät asuinjärjestelyyn liittyvät lait ja säädökset ole läheskään kaikille selviä. Varsinkin nuorille tai muuten ensi kertaa muuttaville voi omien ja vuokranantajan oikeuksien ja velvollisuuksien selvittäminen tuntua haastavalta – tai jäädä jopa kokonaan tekemättä. Hyvä idea olisikin tutustua esimerkiksi Kuluttajaliiton vuokraoppaaseen. On olemassa myös lukuisia kaupallisia palveluita, jotka jäsenmaksua vastaan tarjoavat erilaista neuvontaa vaikkapa riita-asioissa tai muissa eteen tulevissa, kiperissä tilanteissa. Vaikka maksullisuus saattaa epäilyttää, voi sijoitus olla taloudellisesti kannattavakin.

Vuokralle vai pankille?

AsumismuotoEdutHaitat
Vuokra-asuminenMatala sitoutuminen, ei vaadi omaisuuttaMatala määräysvalta, ei kerrytä omaisuutta
AsumisoikeusasuntoSuuri määräysvalta, ei vaadi suurta omaisuutta, vakaaOmistuskatto, ei kerrytä juurikaan omaisuutta
OmistusasuntoTäysi määräysvalta, vakain, kerryttää omaisuuttaSuuri sitoutuminen, vaatii suuren sijoituksen

Ero vuokra- ja omistajuusasumisessa on selvä. Jos omistat huoneiston tai talon, jossa asut, on sinulla velvollisuus pitää huolta kiinteistöstä. Varsinkin tilanteessa, jossa omistat itse tontin ja sille rakennetun talon, olet tilivelvollinen lähinnä valtiollisen (ts. tässä tapauksessa usein kunnallisen) tason toimijoille. Asumisoikeusasunnoissa remonteista ja vastaavista taas päätetään taloyhtiön osakkaiden kesken. Vuokralaisena taas vuokranantajan kontolle jää suurempi määrä erilaisia huoltotoimenpiteitä, mutta toisaalta sinulla on myös vähemmän oikeuksia päättää esimerkiksi asunnon ulkonäköä koskevissa asioissa.

Tärkeä ero on tietenkin se, kenelle asumisestaan maksaa. Vuokralainen maksaa oikeudesta asua asunnossa, kun asunnon omistaja usein maksaa lainansa vähennyksiä pankille. Moni haaveilee asunnon omistamisesta, mutta lainaa saattaa olla hankala saada epävakailla tai liian pienillä tuloilla. Voi myös olla, ettei sijainnista tai varustelun tasosta olla valmiita tinkimään, vaan asutaan mieluummin kalliimmalla alueella ja uudessa asunnossa syrjäseudulta ostamisen sijaan.

Lainaa löyhästikin

Kaikki lainaa myöntävät tahot eivät kuitenkaan noudata yhtä tiukkaa seulaa kuin pankit tai muut perinteiset rahoituslaitokset, vaan myös epävakaammassa taloudellisessa tilanteessa on mahdollista saada suuriakin lainoja – tietenkin ehdoilla, jotka eivät ole esimerkiksi korkojen tai lainanhoitokulujen suhteen yhtä edullisia kuin vakavaraisemmille tarjolla olevat.

Oman näköinen asunto

Esimerkiksi remontoinnin tai muutosten suhteen oikeutesi vuokralaisena ovat hyvin rajalliset. Vuokralaisen on aina saatava omistajalta lupa muutostöihin – tai ainakin pidettävä mielessä, että asunto on luovutettava samanlaisessa kunnossa takaisin, kuin minkälainen se oli sisään muutettaessa. Voit toki tehdä suurenkin remontin, vaikka lainarahalla, mutta hätä saattaa tulla käteen kun vuokranantaja ilmoittaakin, että marmoriset keittiötasot ja älyhella olisi syytä kantaa mukana pois. Tai jos kuvittelit, että vuokranantaja olisi valmis lunastamaan remonttisi jäljet omalla rahallaan. Avoin kommunikaatio on äärimmäisen tärkeää suhteessa kuin suhteessa, mikä pätee myös vuokralalla asumiseen. 

Toisaalta vuokranantaja taas voi päättää erilaisista remonteista tai huoltotoimenpiteistä täysin yksipuolisesti, kunhan vain ilmoittaa niistä vuokralaiselleen vähintään kuusi kuukautta etukäteen. Puoli vuotta ei kuitenkaan välttämättä ole niin pitkä aika, varsinkin jos suunnitelmissa oli pitemmän ajan vakituinen asumus vaikkapa lapsiperheelle. Pitempään kestävät ja elämänlaatuun vaikuttavat remontit, kuten putkiston tai julkisivun uusiminen – vieläpä esimerkiksi kuumille kesäkuukausille sattuessaan – koettelevat kenen tahansa hermoja, perheen pienimmistä puhumattakaan. 

Vuokralaisella on kuitenkin oikeus maksaa alennettua vuokraa siltä ajalta, kun remontointi on meneillään tai muuten haittaa normaalia elämää. Kelpo lohtu varsinkin nuorille, joilla saattaa henkilökohtaisen talouden rajat olla aikuista tiukemmalla. 

Vuokralaisella on oikeus asuttaa puolisonsa tai perheenjäseniään. Vuokralainen voi myös alivuokrata osan huoneistosta eteenpäin ja pitää vuokrana saadut varat itsellään. 

Muistettavaa

Moni unohtaa tärkeän asian, mistä saattaa kehkeytyä kiistaa myöhemmin. Olisi nimittäin hyvä, että sisään muutettaessa suoritettaisiin tarkastus, jossa käydään asunnon kunto läpi. Tämä on erityisesti vuokralaisen turvaksi ja dokumentointi on tärkeää. Asunto on nimittäin luovutettava siinä kunnossa, kuin siihen on muutettu (ottaen huomioon normaalista elämästä johtuvan kulumisen) – eikä ihmismieli ole niin tarkka kuin vaikkapa kännykällä napatut kuvat. Dokumentaation puuttuessa kiistatilanne on sana sanaa vastaan, mikä on aina vaikea tapaus. Kuvien löytyessä tietokoneen kovalevyltä, pilvestä tai puhelimen muistista on helppo todeta asunnon alkuperäinen kunto. Erityisesti kaikista puutteista, kuten repsottavista listoista, naulan tai ruuvin rei’istä tai muista vastaavista olisi tärkeää ottaa kuvia todisteeksi.

Olisi myös tärkeää käydä vuokrasopimus tarkasti läpi ennen sen allekirjoittamista. Vuokrasopimus on vuokralaisen ja vuokranantajan välisen sopimuksen fyysinen todiste ja perusta. Siitä käy ilmi vuokralaisen velvollisuudet ja velvoitteet lyhykäisyydessään – samoin vuokranantajan. 

Vuokrasopimuksen tärkein yksittäinen tieto on vuokran suuruus. Samoin vuokran maksaminen ajallaan on vuokralaisen tärkein yksittäinen velvollisuus.