Voiko lainaa saada ilman luottotietoja?

Lainan hakemisen yhteydessä tulee useimmiten aina esille sama edellytys, jotta lainaa on mahdollista saada. Edellytyksenä ovat puhtaat luottotiedot. Maksuhäiriömerkinnät ovat yleinen syy siihen, ettei lainaa hakijalle myönnetä. Vaikka sinulla olisikin maksuhäiriömerkintä, ei kannata menettää toivoa, sillä lainan saaminen ei ole täysin mahdotonta silloinkaan. Kerromme lisää mahdollisuuksista myöhemmin. 

Jos sinulla on vaikeuksia selviytyä lainan lyhennyksistä, mutta et ole saanut maksuhäiriömerkintää, voi olla hyvä harkita yhdistelylainaa. Lainojen yhdistäminen tarkoittaa vanhojen lainojen korvaamista yhdellä suurella lainalla, joka on edullisempi kuukausitasolla, ja usein myös kokonaisuudessaan.

Miksi luottotiedot tarkistetaan? 

Luottotietojen perusteella arvioidaan yksityishenkilön, eli lainan hakemisen yhteydessä lainanhakijan, taloudellista tilannetta ja maksukykyä. Yleensä lainayhtiöt tarkistavat ennen lainan myöntämistä lainanhakijan luottotiedot hänen hakiessa lainaa. Lainanhakijan luottotiedot antavat tietoja lainanmyöntäjälle hakijan maksukyvystä ja -käyttäytymisestä. Mikäli ne ovat kunnossa, on varmempaa, että hakija kykenee lyhentämään lainansa sovitusti. 

Suomessa luottotietorekistereistä huolehtivat Suomen Asiakastieto ja Bisnode Finland. Heidän kauttaan tapahtuu luottotietojen tarkistaminen ja omat luottotiedot voi tarkistaa ilmaiseksi kerran vuodessa. Muutoin tarkistaminen maksaa hieman. Luottotiedot tarkistetaan aina, mikäli lainaa haetaan netistä. Lainan saaminen vaikeutuu huomattavasti, jos hakijalla on maksuhäiriöitä eli luottotiedot eivät ole kunnossa. 

Lainaa ilman luottotietoja

Vaikka luottotietosi olisivat menneet, ei lainan saaminen ole täysi mahdottomuus. Mikäli luottotietosi ovat menneet, muista harkita tarkkaan lainan ottamista. Oma talous kannattaa pitää mahdollisimman vakaana ja välttää maksuvaikeuksiin joutumista.

Vaihtoehtoja lainansaamiselle ilman luottotietoja on muutamia. Pankit ja rahoituslaitokset myöntävät joskus lainaa luottotietonsa menettäneille henkilöillä. Tällön on hyvä varata tapaaminen lainaneuvotteluun, jossa kerrot tilanteesi, lainan tarpeen ja syyt luottotietojen menettämiselle. Mikäli pystyt osoittamaan maksukykysi lainan lyhentämiseksi ja että taloutesi ylläpito on hallinnassa, voi lainan saaminen olla mahdollista.

Yhtenä vaihtoehtona on luottotiedottomille henkilöille lainaa myöntävät vakuudetonta kulutusluottoa ja pikavippejä myöntävät yhtiöt. Tällaiset lainayhtiöt ovat harvassa ja heidän tarjoamien lainojen korot ovat usein korkeat ja ehdot joustamattomat. Pikavipin saaminen voi siis olla mahdollista poikkeustapauksissa, vaikka luottotiedot olisivatkin menetetty. 

Lainaa ilman luottotietoja on myös mahdollista saada muutamien rahoitusyhtiöiden kautta tarpeeksi kattavalla vakuudella. Vakuutena voi toimia esimerkiksi omistusasunto tai auto. Myös takaajan avulla voi saada lainaa, jolloin takaajana toimiva henkilö lupautuu lyhentämään lainan, mikäli lainanhakija ei tähän kykene.

Jotkin kunnat Suomessa tarjoavat heikossa taloudellisessa tilanteessa oleville henkilöille mahdollisuuden sosiaaliluottoon. Luottotietojen menettäneellä henkilöllä on mahdollisuus hakea tätä, mutta maksukykyisyys on saamisen edellytyksenä. 

Lainan hakemista on syytä aina harkita ja suunnitella tarkkaan ja harkitusti. Oman taloudellisen tilanteen ja maksukyvyn kartoittaminen kannattaa tehdä ennen lainan hakemista. Näin voit ennaltaehkäistä mahdollisiin maksuvaikeuksiin joutumista, kun realistisesti budjetoit lainan omaan talouteesi sopivaksi. Edellä mainittujen toimien tekeminen korostuu, mikäli harkitset lainan hakemista ilman luottotietoja. 

Vaihtoehtoja lainan ottamiselle

Muista, että lainan ottaminen ei ole ainut keino ylimääräisen rahan saamiselle! Joissain tapauksissa laina ilman luottotietoja voi olla mahdottomuus, jolloin alla olevat keinot voivat tulla apuun.

Mieti, voisitko käyttää jotain taitoasi lisätienestin hankkimiseen. Tai onko kotiisi kertynyt ylimääräistä tavaraa, jota et enää tarvitse, mutta voisit myydä eteenpäin. Netti mahdollistaa esimerkiksi omien käsitöiden ja itselle tarpeettomien tavaroiden myymisen helposti. Omaa aikaa ja apua voi myös tarjota muille pientä korvausta vastaan. 

Arjessa voi tehdä säästöjä monella tapaa, joilla kuukausittaisiin menoja voi saada pienennettyä paljonkin. Laittamalla ruokaa itse ja suunnittelemalla ateriat voi säästää kuukausittain pitkän pennin. Matkojen tekeminen kävellen, polkupyörällä tai julkisilla on myös autoilua huomattavasti edullisempaa. Omat kuukausittaiset menot kannattaa käydä tarkkaan läpi, sillä usein sieltä löytyy turhia menoja, joista voisi olla mahdollista säästää.

Luottotietojen menettäminen ja avun pyytäminen eivät ole häpeä. Joskus perheen ja läheisten puoleen on käännyttävä tiukan paikan tullen. Rahan lainaamisesta on järkevää tehdä kirjallinen sopimus myös tällaisessa tapauksessa ja takaisinmaksu on syytä tehdä sovitusti.