Vältä huijaukset – Lue varoitusmerkkejä epäluotettavasta lainantarjoajasta

Vältä huijaukset – Lue varoitusmerkkejä epäluotettavasta lainantarjoajasta_suomi24

Moni on tuntenut viime aikoina lompakossaan kiristyneen taloustilanteen ja kasvavan inflaatioriskin vaikutukset, ja turvautunut kulutusluottoihin selvitäkseen arjen kuluista. Kulutusluottoja tarjoavia yrityksiä onkin lainojen ottamisen kasvavan suosion myötä tullut lisää suomalaisille markkinoille, ja osa niistä on ulkomaisia yrityksiä. 

Kaikilla rahoitusyhtiöillä ei valitettavasti ole puhtaat jauhot pussissa. Lainoja tarjoavien yritysten huijauksia on paljastunut viime vuosien aikana, ja Euroopan kuluttajakeskus on tästä syystä varoittanut suomalaisia kansalaisia etenkin ulkomaisten rahoitusyhtiöiden huijausyrityksistä. 

Lainatarjouksen valitsemiseen kannattaa siis paneutua huolella ennen lainan ottamista. Taustatyön tekeminen säästää tulevaisuuden murheilta, sillä pahimmassa tapauksessa voit menettää rahasi saamatta koskaan hakemaasi lainaa. Lue artikkelistamme, miten voit tunnistaa yleisiä varoitusmerkkejä.

Tutustu lainantarjoajan verkkosivustoon

Ennen kulutusluoton hakemista, on syytä suorittaa lainantarjoajien vertailuja ja tutkia, millaisia arvosteluja rahoitusyhtiö on saanut muilta lainanhakijoilta, esimerkiksi internetin hakukoneessa tai lainojen vertailupalveluista, jossa voit vertailla lainatarjouksia. Jos yhtiö on saanut huonoja arvosteluja, se ei tietenkään anna kovin hyvää kuvaa yhtiön toiminnasta. Positiiviset arviot kertovat, että yhtiö välittää asiakkaistaan ja tarjoaa asiakkailleen sen, mitä lupaa.

Yksi tärkeistä asioista, mikä kannattaa selvittää, on se, löytyykö lainantarjoajan sivuilta merkintä, että se on Finanssivalvonnan tai Aluehallintoviranomaisen alainen. Finanssivalvonta ja Aluehallintoviranomainen valvovat Suomessa rahoitusyhtiöiden toimintaa, jotta ne seuraavat Suomen lakia. Jos lainantarjoaja on Finanssivalvonnan varoituslistalla, siihen on vahvat perusteet ja yhtiöön luottamista on syytä varoa. Finanssivalvonnan sivuilta löytyy myös ulkomaisten valvontaviranomaisten antamia varoituksia epäluotettavista yhtiöistä.

Lainantarjoajan verkkosivustoon kannattaa tutustua huolellisesti. Jos sivusto ei ole kirjoitettu sujuvalla suomen kielellä eivätkä yhtiön yhteystiedot ole selvästi näkyvissä, antaa se osviittaa siitä, että lainantarjoaja ei myöskään panosta palveluihinsa. Luotettavalla rahoitusyhtiöllä on aikaa ja varaa panostaa verkkosivustoonsa. Silloin heillä todennäköisesti on myös aikaa ja varaa panostaa asiakkaisiinsa ja heidän tarpeisiinsa.

Tarkista myös asiakaspalvelun yhteystiedot rahoitusyhtiön verkkosivuilta. Niiden täytyy olla selkeästi esillä. Asiakaspalvelun on myös oltava tavoitettavissa ja auttavainen asiakkaan kysymyksissä. 

Etsi yhtiöstä tietoa yleisesti internetissä: 

  • Kuinka tunnettu yhtiö on? 
  • Kuinka pitkään se on ollut markkinoilla? 

Jos yhtiö on ollut pitkään markkinoilla ja se on hyvin tunnettu, se kertoo, että yhtiö on vakaa ja hoitanut asiansa hyvin.

Ennen lainan ottamista kannattaa tutkia lainantarjoajan verkkosivustoa ja tarkistaa, että se on Finanssivalvonnan tai Aluehallintoviranomaisen alainen. Kyseiset viranomaiset valvovat rahoitusyhtiöiden toimintaa ja varmistavat, että ne seuraavat Suomen lakeja. 

Tutki lainatarjous huolella

Luotettava rahoitusyhtiö ilmoittaa selkeästi kaikki lainaan liittyvät korot ja tilinhoitoon liittyvät maksut, esimerkiksi mikä on lainan todellinen vuosikorko

  1. Todellinen vuosikorko kertoo lainan kokonaiskustannukset. Jos lainantarjoaja mainostaa halpaa nimelliskorkoa ja peittelee lainan todellisia kustannuksia, lainan maksuerien kanssa voi tulla ikäviä yllätyksiä vastaan.
  2. Jos rahoitusyhtiö pyytää ennakkomaksuja ennen lainan myöntämistä, tämä on selkeä varoitusmerkki. Voit menettää maksamasi ennakkomaksut saamatta koskaan anomaasi lainaa. 
  3. Hyvä tapa etsiä luotettavaa lainaa, on kilpailuttaa ne lainojen vertailupalvelussa. Palvelut pyrkivät tutkimaan sivustoillaan olevat lainantarjoajat huolellisesti ja ottamaan sivuilleen ainoastaan luotettavia yrityksiä. 
  4. Lue lainatarjous ehtoineen huolellisesti läpi ennen allekirjoittamista. Jos jokin on epäselvää, ota yhteyttä asiakaspalveluun. Älä allekirjoita mitään, ennen kuin olet täysin varma sopimuksen sisällöstä ja sen ehdoista.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että jos lainatarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta – se usein myös on juuri näin.

Tutki lainatarjous huolella-suomi24
Tutustu lainatarjoukseen huolella ennen allekirjoittamista. Vastuullinen lainantarjoaja ilmoittaa selvästi kaikki lainaan liittyvät kustannukset. Luotettava rahoitusyhtiö ei myöskään pyydä ennakkomaksuja ennen lainan myöntämistä.

Lainapäätöksen hylkääminen

Lainapäätöksen hylkääminen voi olla hyvä merkki, vaikka se saattaa kuulostaa erikoiselta. Lainanantajan täytyy huolehtia siitä, että asiakkaan maksukyky ja taloustilanne mahdollistavat lainan ottamisen. 

Jos rahoitusyhtiö myöntää isoja lainoja kyselemättä juuri ollenkaan asiakkaan tuloja ja menoja ja tekemättä lainkaan taustatyötä, sen toiminta tuskin on rehellistä.

Vastuunsa tunteva lainanantaja ei myönnä lainaa, jos lainanhakijan taloustilanne ja maksukyky eivät ole kunnossa. Negatiivinen lainapäätös voi näin ollen olla itse asiassa hyvä asia.