Ruoan hinta nousee – miten säästää ruokaostoksista?

ruoan hinta nousee miten saastaa ruokaostoksista_suomi24

Korkeiden hinnankorotusten myötä myös ruokaostoksiin varattu budjetti on kasvanut. Koska ruokailu on välttämättömyys, ruokaostokset ovat ehkä yksi tärkeimmistä asioista jokaisen talouden budjetissa. 

Elintarvikkeiden hintojen nousun myötä, myös talouden kokonaiskustannukset kasvavat. Jopa tuotteet, joita kulutamme päivittäin, tulevat painamaan budjettia. Vaikka inflaatio jyllääkin Euroopassa, muutama yksinkertainen vinkki voi kuitenkin auttaa säästämään ruokaostoksista kertyvistä kuluista.

Suunnittelu ja organisointi on kaiken A ja O

Monet meistä eivät kiinnitä ruokaostoksiinsa sekä keittiönsä tarpeisiin riittävästi huomiota. Suunnittelu ja organisointi ovat välttämättömiä myös kauppalaskun pienentämisessä. On asioita, joita voit tehdä jo kotona ennen kauppaan menoa sekä itse ostoksilla, joiden avulla kauppalaskuista voi säästää huomattavan osan.

Asioita, joita voi tehdä poistumatta kotoa:

 • Valmistele viikoittainen ateriasuunnitelma
 • Tarkista kaappisi ennen ostoksia
 • Tee viikoittainen ateriasuunnitelma alennusten ja kampanjoiden mukaan
 • Tee ostoslista
 • Ei ostoksille nälkäisenä

 • Valmistele viikoittainen ateriasuunnitelma

  Yksi suurimmista ongelmista ruokakaupassa asioidessamme on seuraava mentaliteetti: ”Ostan tämänkin kaappiin, varmuuden vuoksi”. Ostamme paljon sellaista, mitä emme tarvitse. Kehitä strategia ja tee lista ennen ostoksia. Tämä pelastaa meidät heräteostoksilta. Voit säästää rahaa ja välttyä talousvuoden uhilta, jos laadit itsellesi viikoittaisen ateriasuunnitelman, ja teet ostokset sen mukaan.

 • Tarkista kaappisi ennen ostoksia

  Lista on valmis ja olet valmis kauppareissuun. Ennen kuin lähdet ostoksille, on kuitenkin hyvä tarkistaa jääkaappisi (myös pakastimesi) sekä muut keittiön kaapit. Olet saattanut ehkä aiemmin jo ostaa listalla olevan tuotteen.

 • Tee viikoittainen ateriasuunnitelma alennusten ja kampanjoiden mukaan

  Markettiketjuja on monia. Kaikilla niistä on suuria alennuksia tiettyinä aikoina. Joka viikko jokin tuote on myynnissä edullisesti. Jos haluat säästää rahaa ruokaostoksilla, voit tehdä viikoittaisen ateriaohjelman niiden tuotteiden mukaan, jotka ovat kyseisellä viikolla myynnissä. Yritä seurata kampanjoita ostoksia tehdessäsi. Marketeissa on usein kampanjoita, kuten ”Osta 2 maksa 1”.

 • Tee ostoslista

  Luettelon tekeminen on yksi perusmenetelmistä ostoksia tehdessä. Laadi siis ennen lähtöä lista tunnistamalla ne tarvikkeet, joita oikeasti tarvitset.

 • Ei ostoksille nälkäisenä

  Se saattaa kuulostaa monista hassulta, mutta monet tutkimukset osoittavat, että tämä väite on totta. Kun keho on nälkäinen, se kiinnittää enemmän huomiota turhiin tuotteisiin.

Kaupassa noudatettavat säännöt ruokalaskussa säästämiseksi

 • Hanki bonus-kortti
 • Anna eri tuotemerkeille mahdollisuus, kuten markettiketjujen omille
 • Tarkista varastointiolosuhteet
 • Hyödynnä kauppojen kotiinkuljetusjärjestelmää
 • Hanki bonus-kortti: Yksi asia, jonka avulla voit säästää rahaa ruokaostoksilla, on hankkia bonus-kortti, jolla voit hyödyntää kampanjoita ja kerätä pisteitä ostoksistasi. Jotkin marketit järjestävät suuria kampanjoita tiettyinä vuodenaikoina ja tarjoavat kortinhaltija-asiakkailleen erityisiä etuja.
 • Anna eri tuotemerkeille mahdollisuus: Nykyään on olemassa monia eri tuotemerkkejä. Näiden merkkien välinen hintaero saattaa olla huomattava. Anna siis mahdollisuus eri tuotemerkkien tuotteille sen sijaan, että ajatus siitä, että kallis on aina laadukkaampaa, pitäisi paikkaansa.
 • Huomioi viimeinen käyttöpäivä: Ostamalla punalaputettuja tuotteita voi säästää jopa parhaimmillaan 50 prosenttia tuotteen hinnasta. Toisaalta älä unohda tarkistaa pakattujen elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää, jos ostat tiettyä tuotetta vaikka suuremman määrän. Näin säästyt turhalta hukkahävikiltä.
 • Hyödynnä markettien kotiinkuljetusjärjestelmää: Älä anna kiireen hämätä. Moni meistä turvautuu tilaamaan ruokaa kotiin tai syömään ulkona, jos tietää ettei kotona ole mitään tai kauppareissu on liian rasittava. Tee sen sijaan ostokset verkossa ja ajoita toimitus haluamasi ajan mukaan. 
Valmista omia valipaloja_suomi24
Vaikka ruoanlaitto ei huokuttelisikaan, voit säästää suuren summan rahaa valmistamalla käytännöllisiä asioita, etkä tuhlaa rahaa ulkona syömiseen.

Omavalmisteinen auttaa säästämään kuluissa

Koronavirusepidemia toi ihmiset taas kokkailun pariin. Mutta tutkimukset paljastavat siitä huolimatta, että eurooppalaiset viettävät keittiössä päivä päivältä vähemmän aikaa. Paluu keittiöön saattaa kuitenkin olla pelastuksesi ruokalaskujen pienentämisessä, sillä ruoan hinta on nousemassa.

Vietä enemmän aikaa keittiössä

 • Valmista omia välipaloja
 • Käytä perusraaka-aineita aterioiden valmistuksessa
 • Kasvata omia vihanneksia
Valmista omat välipalasi

On edullisempaa ostaa suuremman painon tuote. Sen sijaan, että ostaisit joka päivä tietyn tuotteen pienintä kokoa, ota suuri koko ja jaa se päivillä, joina käytät tuotetta. Näin voit säästää rahaa. Lisäksi sen sijaan, että ostat vaikkapa välipalat valmiina töihin, edullisempaa on ostaa materiaalit ja valmistaa ne itse.

Käytä perusraaka-aineita ruokaa valmistaessasi

Näin on paljon helpompi pysyä budjetissa. Sen sijaan, että maksat valmiista kastikkeesta, osta aineksia, jotka voit tehdä itse ja käyttää niitä eri ruokalajeissa. Näin voit yhden tuotteen sijaan ostaa monta tuotetta ja käyttää niitä laajemmin.

Kasvata omat vihannekset ja säilö ne

Vaikka vihannesten ja hedelmien kasvattaminen voi tuntua vaikealta, se on itse asiassa helppoa oikein välinein, esimerkiksi puutarhapalstoilla ja omassa puutarhassa.