Mobiilimaksut ulkomaille – tiedosta riskit ja välty ongelmilta

puhelimella voi hakea lainaa ja maksaa

Talous ja kaupankäynti ovat kehittyneet suurin harppauksin oravannahkojen vaihtelusta nykyaikaiseen teknologian ja innovaatioiden kyllästämään nykytalouteen. Yksi viime vuosina kukoistukseen nousseista ilmiöistä kaupankäynnin saralla on mobiilimaksut. 

Käytännössä mobiilimaksuja on ollut jo joidenkin vuosien ajan. Vanhemmat lukijat muistavat 2000-luvun alussa yleistyneet yksinkertaiset palvelut, joita ostettiin tiettyyn numeroon soittamalla tai viestiä lähettämällä. Nykyiset mobiilimaksut ovat monipuolisempia, ja melkeinpä mitä vaan aina hampurilaisesta bussilippuun on mahdollista maksaa älypuhelimen mobiilimaksusovelluksella. Ne ovat saavuttaneet suosionsa muutamien viime vuosien aikana. Tämän on mahdollistanut yleinen digitalisaatio, luottamuksen lisääntyminen verkkopalveluita ja digilaitteita kohtaan sekä älypuhelinten yleistyminen. Mobiilimaksut ovat helpottaneet lukuisia yrittäjiä sekä kuluttajia, ja tehneet monesta myyntityöstä mukavaa ja jouhevaa.

Mobiilimaksaminen on maksuvälineiden ja -tapahtumien suuri nykytrendi, joka ei ota lannistuakseen. Se on kuitenkin osa pidempää jatkumoa vuosituhannen alun tekstiviestiostoista asti. Käytännössä mobiilimaksuilla voi vaikka hoitaa muuttoa tai reissua edeltävän ulkomailta vuokrattavan auton liisauksen, joka on monilla tavoin edullinen vaihtoehto.

Mobiilimaksut eivät suuresta suosiostaan sekä hyvästä maineestaan huolimatta ole täysin ongelmattomia. Kuten kaikkeen kaupankäyntiin, myös mobiilimaksuihin liittyy sudenkuoppia ja riskejä. Ne korostuvat erityisesti kansainvälisissä maksuissa, kun tietoa toisesta osapuolesta ja käytettävästä sovelluksesta voi olla vähemmän. Tämä artikkeli antaa vinkkejä, joiden avulla voit tunnistaa ja välttää mahdolliset riskit, jota kansainvälisiin mobiilimaksuihin sisältyy:

  • Identiteettivarkaudet
  • Maksusovellusten vanhentuneet versiot
  • Rahansiirtojen epäilyttävyys

Identiteettivarkaudet vaanivat verkossa

Kenties ikävin ja kokonaisvaltaisin riski, joka mobiilimaksamiseen sisältyy, on identiteettivarkaus. Omien henkilö- tai pankkitietojen menettäminen voi koitua kalliiksi ja pitkäkestoiseksi ongelmaksi. Menetetyillä tiedoilla voidaan kuluttaa identiteettivarkauden uhrin pankkitilin saldo, kiristää uhrilta rahaa tai palveluksia ja jopa ottaa lainoja uhrin nimissä. Siksi se voi pahimmillaan johtaa henkilökohtaisen talouden vesittymiseen, luottotietojen menettämiseen, velkaantumiseen sekä henkisen hyvinvoinnin romahtamiseen.

Mobiilimaksuja tehdessä on erittäin tärkeää käyttää vain luotettavia sovelluksia, joiden ylläpitäjien ja työntekijöiden ei tarvitse pelätä vievän henkilötietoja. Jos maksu kuitenkin suuntautuu ulkomaille, toinen osapuoli voi haluta hoitaa maksun sovelluksella, joka ei ole Suomessa tunnettu. Tällöin on tärkeää tehdä perusteellinen taustatyö ja selvittää, onko sovellus luotettava vai ei. Maksusovelluksen arviointi voi olla vaikeaa. Alkuun pääsee kuitenkin etsimällä verkosta luotettavilla alustoilla tai medioissa julkaistuja artikkeleita tai arvosteluja, joista mahdolliset riskit voivat käydä ilmi.

Identiteettivarkaudet ovat todellinen uhka aina, kun raha-asioita hoidetaan verkossa. Varastetuilla henkilö- ja pankkitiedoilla voidaan tehdä suurta taloudellista vahinkoa identiteettivarkauden uhreille. 

Vanhentunut sovellus altistaa riskeille

Myös maksusovelluksia päivitetään usein, ja uusimmat versiot ilmestyvät sovelluskauppoihin säännöllisin väliajoin. Uusimmissa versioissa on uusimmat ja parhaat turvatoimet ja suojaukset, jotka toimivat tehokkaammin kuin vanhentuneet edeltäjänsä. Lisäksi vanhempien versioiden toimintaa ei välttämättä tueta maksusovelluksen puolesta samalla tavalla kuin uusien versioiden. Niinpä mahdollisten ongelmien ilmetessä sovelluskehittäjä ei välttämättä osaa auttaa ratkaisemaan ongelmia, kun uusi versio on jo vienyt kaiken huomion ja resurssit. Ajan tasalla olevat sovellukset ja älylaitteet ovat muutenkin edellytys jouhevalle toiminnalle mobiilimaksujen kanssa. Esimerkiksi kohtuuhintainen kulutusluotto voi mahdollistaa laitteiden uusimisen, jotta puitteet digitaloudelle ovat kunnossa.

Tyhjästä ilmestyneet rahat voivat hämmentää verottajaa

Eräs riski, joka liittyy valtioiden rajat ylittäviin mobiilimaksuihin, on niiden veronalaisuus. Vaikka mobiilimaksaminen voi vaikuttaa täysin byrokratiavapaalta vyöhykkeeltä, pitää muistaa, että maksutavasta huolimatta kaikista tuloista on maksettava verot. Jos esimerkiksi teet keikkatyötä ulkomaiselle yritykselle, joka haluaa maksaa palkkasi mobiilimaksuna, on syytä varautua selittelemään rahojen alkuperä verottajalle. Lisäksi esimerkiksi joihinkin sosiaalitukiin vaikuttavat myös rahansiirrot riippumatta niiden alkuperästä.