Miten valita vastuullinen ja luotettava lainantarjoaja?

Miten valita vastuullinen ja luotettava lainantarjoaja

Moni meistä on jossakin kohtaa elämässään tilanteessa, jossa kaipaa rahoitusta johonkin tärkeään hankintaan. Siinä missä ennen mentiin hattu kourassa pankkivirkailijan pakeille lähikonttoriin, tapahtuu näinä päivinä lainanhaku usein netissä. Selaimen hakukenttään on helppo kirjoittaa ’kulutusluotto’, ’remonttilaina’ tai mitä lainaa ikinä onkin hakemassa, ja lähteä tutkimaan vaihtoehtoja.

Lainantarjoajia on kuitenkin lukuisia ja monien nimet jopa kuulostavat samalta. Valinnan paljous voi tuntua haasteelliselta, kun myös niiden tarjoamat lainat vaikuttavat samanlaisilta. Ja mistä tietää kumpi on parempi, pankit vai muut lainaa tarjoavat yritykset? Oma, tuttu pankki saattaa tuntua turvalliselta, mutta totuus on, että voit mahdollisesti saada paremman tarjouksen muualta.

Pankeilla on usein hyvin tiukat kriteerit lainan myöntämiseen, ja vaikka olisikin hoitanut raha-asiansa miten moitteettomasti tahansa, voi pankki silti kieltäytyä yhteistyöstä. Siksi lainaa tarjoavien yritysten tutkimiseen kannattaa käyttää tovi ja tutkia, sopisiko jokin toinen rahoitusyhtiö tarpeisiin paremmin.

Hakija kenties tarvitsee lainaa, mutta lainaa tarjoava yritys tarvitsee myös hakijaa käyttämään palveluitaan, sillä siten se ansaitsee rahaa. Hakijan ei kannata tehdä valintaa liian hätäisesti, sillä silloin voi sitoutua omalle taloustilanteelle huonon ratkaisuun. Lainantarjoajan on myös täytettävä joitakin tärkeitä kriteereitä, jotta hakija voi luottaa sen tarjoavan hyvää ja ammattitaitoista palvelua.

Oma, tuttu pankki voi tuntua turvalliselta vaihtoehdolta, mutta lainatarjoukset kannattaa kilpailuttaa. Tilanteeseen sopivamman tarjouksen voi lopulta saada toiselta rahoitusyhtiöltä.

Kriteerejä lainantarjoajan valitsemiseksi

Hakijasta voi tuntua lohdulliselta, että laissa on tarkoin määritelty luottolaitosten toiminta ja Finanssivalvonta valvoo niiden toimintaa. Asiakkailla saattaa silti tulla rahoitusyritysten kanssa ongelmia, sillä joidenkin yritysten antama kuva lainasta ei välttämättä olekaan täysin totuudenmukainen. Kaikkia lainaan liittyviä kuluja ei esimerkiksi ilmoiteta selvästi. Miten siis valita luotettava ja asiansa hyvin hoitava lainantarjoaja?

Tässä joitakin tärkeitä asioita, jotka ainakin kannattaa tutkia ja pitää mielessä lainantarjoajaa valitessa:

  • Muiden asiakkaiden antamat arvosanat.
  • Nimelliskorko, todellinen vuosikorko ja muut kulut.
  • Lainantarjoajan maine.
  • Tarjoaako yritys vain vakuudellista vai myös vakuudetonta lainaa?

Tarkista lainavertailun avulla, minkä arvosanan muut asiakkaat ovat antaneet lainantarjoajalle. Laita yrityksen nimi Googlen hakukenttään ja lue muiden asiakkaiden kokemuksia. Ne antavat arvokasta tietoa siitä, miten muilla asiointi kyseisen pankin tai rahoitusyhtiön kanssa on sujunut. Jos yritys on saanut negatiivista palautetta, on mahdollista, että sinunkin kokemuksesi heidän kanssaan muodostuu negatiiviseksi.

Vertaile korkoja ja kuluja eri yritysten tarjousten välillä. Edullinen nimelliskorko ei aina tarkoita oikeasti halpaa lainaa, sillä lainan tilinhoitomaksut, avausmaksut ja muut saattavat olla kalliimpia jonkin toisen yrityksen tuotteeseen verrattuna. Kiinnitä erityishuomio todelliseen vuosikorkoon. Se kertoo lainan kokonaiskustannukset, koska siihen on nimelliskoron ohella laskettu mukaan myös lainaan liittyvät muut kulut.

Etsi netistä tietoja yhtiöstä. Ulkomaisilla pankeilla tai muilla rahoitusyhtiöillä ei välttämättä ole sama tietoturvakäytäntö kuin mikä Suomen laissa on säädetty. Onko yhtiöllä luotettava maine?

Minkä suuruista lainaa tarvitset, ja onko sinulla takaaja tai muuta omaisuutta vakuudeksi? Pankit usein tarjoavat vakuudellista lainaa, mutta ilman takaajaa tai esimerkiksi omaa asuntoa vakuutena sen saaminen ei onnistu. Vakuudettomissa lainoissa et tarvitse kumpaakaan ja lainan saanti onnistuu nopeasti, mutta korot ovat tällöin usein korkeita.

Luottoja tarjoavien yritysten tarjonta voi laittaa helposti pään pyörälle. Valinta kannattaa kuitenkin tehdä huolella, jotta ei tule tehneeksi viime kädessä kallista valintaa.

Kilpailuta lainantarjoajat

Pankkien ja rahoitusyhtiöiden välillä kilpailu asiakkaista on kovaa. Tästä voi asiakkaalle olla itse asiassa hyötyä, sillä kilpailuttamalla saatat saada paremman tarjouksen helposti omalta kotisohvaltasi käsin. Netistä löytyy useita erilaisia sivustoja, joilla saat kilpailutettua lainan ilman, että sinun tarvitsee fyysisesti edes lähteä mihinkään kotoasi.

Lainalaskureilla saat myös rehellisen kuvan lainatarjouksesta, ilman pankki- ja rahoitusyhtiöiden mainospuheita, jotka sumentavat usein kokonaiskuvaa maksettavasta loppusummasta. Mainokset voivat toisinaan olla myös hieman harhaanjohtavia, kun pääpaino keskitetään nimelliskorkoon, joka ei kerro totuutta lainan kokonaiskustannuksista. Mitä tarkemmin otat selvää palveluntarjoajasta ja heidän tuotteestaan, sitä paremmin suojaat omaa talouttasi ja teet taloudellisesti kestävän ratkaisun.