Miten Bulgaria ja Puola selviytyvät Venäjän maakaasukiellosta?

Miten Bulgaria ja Puola selviytyvat Venajan maakaasukiellosta_suomi24

Gazprom ilmoitti äskettäin, että Bulgarian Bulgargaz- ja Puolan PGNIG-yhtiöt maksoivat ruplissa huhtikuun toimituksista ja että se lopetti kaasutoimitukset näihin maihin. Puolan öljy- ja kaasuyhtiö PGNiG oli aiemmin ilmoittanut, että pitkäaikainen kaasusopimus Gazpromin kanssa päättyy joulukuussa, eivätkä Puolan viranomaiset aio uusia sitä.

Miten Bulgaria ja Puola aikovat valmistautua Venäjän maakaasukieltoon, vaikka maat ovat turvautuneet siihen jo vuosikaudet? Millä tavoin jylläävä inflaatio Euroopassa vaikuttaa tilanteeseen?

Onko Puola valmis muutokseen?

Puolan ilmastoministeri, Anna Moskwa, sanoi, että maakaasuvirran katkaisemisen jälkeen, Puola on jo vuosia toteuttanut strategioita vähentääkseen riippuvuuttaan Venäjän energiavaroista, ja he ovat valmiita kyseiseen tilanteeseen. 

Puola kattaa puolet 21 miljardin kuutiometrin vuotuisesta kaasun tarpeestaan Venäjältä. PGNiG ilmoitti, että 53 prosenttia tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen kaasuntuonnista tuli Gazpromilta.

Moskwa totesi, että Puolassa ei tule olemaan pulaa kaasusta. Puola pyrkiikin lopettamaan riippuvuutensa venäläisestä kaasusta tänä vuonna, ja sillä on monia vaihtoehtoja maakaasun tuonnille. 

  • Puola voi saada jopa 6 miljardia kuutiometriä kaasua vuodessa Itämeren rannikolla sijaitsevan Swinoujscien nesteytetyn maakaasun (LNG) terminaalin kautta. 
  • Vuonna 2024 terminaalin kapasiteetti on tarkoitus nostaa 8,3 miljardiin kuutiometriin.
  • Toisaalta myös Baltic Line -niminen putki on rakenteilla, jonka vuotuinen kapasiteetti on 10 miljardia kuutiometriä ja joka siirtää norjalaista kaasua Puolaan. Se otettiin käyttöön 1. lokakuuta. 

Puola on osallistunut putkihankkeisiin naapurimaiden kanssa Euroopan laajuisia energiaverkkoja (TEN-E) koskevan politiikan puitteissa, jonka tavoitteena on yhdistää EU-maiden energiainfrastruktuuri. Näiden putkilinjojen ansiosta Puola voi vaihtaa kaasua jopa 2,5 miljardia kuutiometriä vuodessa Liettuan kanssa, 1,5 miljardia kuutiometriä Tšekin kanssa ja 5-6 miljardia kuutiometriä Slovakian kanssa.

Bulgarian vaihtoehdot ovat rajallisemmat

Bulgarialla, jonka maakaasuvarastojen käyttöaste on tällä hetkellä 18 prosenttia, näyttää olevan rajallisemmat vaihtoehdot löytää vaihtoehto Venäjältä ostamalleen maakaasulle.

Bulgaria, jonka vuotuinen kaasunkulutus on noin 3 miljardia kuutiometriä, tuo yli 90 prosenttia tarpeestaan Venäjältä. Sopimus päättyy tänä vuonna, kun maakaasu virtaa Bulgariaan Turkish Stream -putkea pitkin. Varapääministeri Asen Vasilev totesi, että Venäjän kanssa ei neuvotella sopimuksen uusimisesta.

Bulgarian hallinto ilmoitti, että se on ryhtynyt toimiin maakaasun toimitusvaihtoehdon löytämiseksi sen jälkeen, kun kaasuvirta Venäjältä katkaistiin, ja ilmoitti, että kaasun kulutusta ei tarvitse toistaiseksi rajoittaa.

Energiaministeri, Alexander Nikolov, sanoi, että Bulgaria on valmis: 

  • Tuomaan nesteytettyä maakaasua Turkin ja Kreikan kautta
  • Haluaa lisätä Azerbaidžanista tällä hetkellä saamansa kaasun määrää. 
  • Bulgaria saavuttaa 1 miljardi kuutiometriä Kreikan ja Bulgarian välisen yhdysputken (IGB) avulla. 
  • Azerbaidžan on suostunut tuomaan kaasua, mutta putken rakentamisen viivästymisen vuoksi Bulgaria ei voi saada tätä määrää.
EU-maiden energiainfrastruktuuri_suomi24

Onko Eurooppa valmis muutokseen?

EU:n komission puheenjohtaja Von der Leyen huomautti, että Venäjän katkaisema kaasuvirta Puolaan ja Bulgariaan on ”epäoikeudenmukaista ja mahdotonta hyväksyä”. Hän totesi myös, että kyseinen tilanne paljasti jälleen kerran, että Venäjä on epäluotettava maakaasun toimittaja, sanoen: ”Olemme valmistautuneet kyseiseen skenaarioon.” Näiden kohtien avulla voit myös valmistautua uuteen talousvuoteen.

Von der Leyen lisäsi myös, että he ovat tiiviissä yhteydessä kaikkiin EU:n jäsenvaltioihin ja työskentelevät vaihtoehtoisten toimitusten ja parhaiden mahdollisten varastointitasojen tarjoamiseksi. 

EU-maat ovat laatineet varasuunnitelmat tällaista skenaariota varten. EU-maat muun muassa jatkavat yhteistyötä kansainvälisten kumppaneiden kanssa vaihtoehtoisten maakaasulähteiden löytämiseksi ja pakotteiden toteuttamiseksi. Euroopan unionin (EU) jäsenvaltiot tukevat Puolaa ja Bulgariaa tilanteessa, jossa Venäjä katkaisi maakaasuvirrat kyseisiin maihin. 

Gazpromin päätös katkaista kaasutoimitukset näihin kahteen maahan oli jälleen yksi Venäjän ”yksipuolinen ja aggressiivinen” toimi. Vaikuttaa siltä, että riippumatta siitä, ovatko Puola ja Bulgaria valmiita tähän tilanteeseen vai eivät, Euroopan unionin asenne Venäjää vastaan vaikuttaa paljon tärkeämmältä. 

Annetut lausunnot osoittavatkin, että Euroopan unioni, joka osaltaan pyrkii yhtenäisyyteen Venäjän määräysvaltaa vastaan, ei näytä sietävän Venäjän kiristysyritystä. Näyttää siis siltä, että sekä Venäjää että Eurooppaa odottavat vaikeat päivät.